Talat Atilla İktidar 5. vitese taktı! İmamoğlu'nun tek kozu! Demokrat(ların) Gölü! Özdağ! |
Ersan Yıldız Kabahat senin! |
Mihriban Başlı Ya Barış Ya Ölüm! |
Adnan Küçük Bahçeli’nin Açıklamaları ve Suriye’de Yaşananlar (2) |
Tuğba AYAN YARGIÇ MISIN? GÖZLEMCİ Mİ? |
Melike Topuk Kibir Savcısı |
Zahide Guliyeva Ali aile ol! |
Cengiz Altınsoy Biz Avrupalıyız, Avrupalı olmalıyız, Avrupalı kalmalıyız |
Kıvılcım Kalay ERKEK DOĞMUŞ ADAM OLAMAMIŞSIN |
Canan Sezgin Sıfır yılı 2025! |
Tuğrul Sarıtaş DİZİ FİLM SEKTÖRÜ 100 KİŞİ İLE ÇARKI ÇEVİRİYOR! |
Tekin Öget BOYKOTA DAİR BİRKAÇ KELAM |
Esra Süntar ŞEKİLDEN ŞEMALE PERSPEKTİF 'AŞK' |
M. Kürşat Türker ARA-SIRA |
Yalçın Toker SPOR YAZARLARI GENEL KURULUNDAYDIM.. |
Haktan Kerem Ural ASGARİ ÜCRET, ASGARİ KÜLFETİ KARŞILAYACAK MI? |
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızın 101. yıldönümünü yaşamanın gurur ve mutluluğu içindeyiz milletçe..
Ben, bütün milli ve dini bayramlarımızı çok severim.. Sevgi sıralamamda da en başta daima 19 Mayıs gelir.
Ne var ki, bu yıl da yine tam coşamayacağız.. Çünkü bunalım günlerindeyiz.. Evimizden çıkmamız bile yasak..
Bütün bunları düşünürken, bir yandan da kitaplarımı karıştırmaktayım..
19 Mayıs Bayramımızı ve Atatürk’ümüzü pek çok kitabımda ele alıp işlemiştim.. O kitaplarımdan sayfalara bakıyorum.. Bu 19 Mayısın niye bayram olduğunun sebeplerini ve tarihçesini kitaplarımdan okuyorum.. İsterseniz, sizlere de kısa kısa nakledeyim:
“16 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal, bir Osmanlı subayı olarak, Padişah Vahdettin’den aldığı görevi yerine getirmek üzere Bandırma vapuru ile, İstanbul’dan Samsun’a hareket etmişti.. Mustafa Kemal, hareketinden önce Sadrazam Damat Ferit’in evinde akşam yemeğinde bulunmuştu.. Yemekte, Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa da (Çobanlı) vardı.
Yemek çok soğuk bir ortamda geçmiş, yemekten sonra, Damat Ferit Paşa bir harita getirerek; Mustafa Kemal’in Müfettişlik bölgesini harita üzerinde göstermişti. Çünkü verilen görevin ve yetkilerinin tam olarak anlatılmasını istiyordu..
Padişahın kendilerine verdiği görev, en başta; Anadolu'da Rum çeteleri ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması idi..”
Ama Mustafa Kemal’in gönlünde yatan asıl görev ise, Anadolu’ya gitme, Milli Mücadelemizi başlatmaktı.
Şimdi kitaplarımdan okuduğum satırlar, 75 yıl önce Silifke’de ilkokula başladığım günlerimi, oradaki 19 Mayıs kutlamalarımızı, hayallerimde canlandırdı.. İşte ben şu anda da o günleri tekrar yaşamak istiyorum..
.. Evet, elimde Nutuk(*) kitabım..
Ben her zaman, Atamızın’ın Nutuk’unu en güzelde sadeleştirip gençlerimize ve milletimize sunduğumu iddia ederim.
Toker Yayınevi’mde bugüne kadar tam 349 kitap yayınladım.. Bunların içinde 5 ve 6 baskı yapılanlar var..
Bu 349 kitap arasında 54 tanesi de benim yazdığım, telif ettiğim eserlerimdir..
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Büyük Nutuk"u 15 Ekim 1927 tarihindeki CHP Kurultayında okumaya başlamıştı. Nutuk'un okunuşu 6 gün, yani 20 Ekimin sonuna kadar sürmüştü..
Atatürk’ün Nutuk’u, hitabet (söz söyleme) sanatının dünyadaki en önemli örneklerinden biridir. Atatürk Nutuk’ta, Osmanlı Imparatorluğu'nun yıkılış dönemini, vatan topraklarımızın düşman işgaline uğramasını, kendi önderliğinde şahlanan milletin Millî Mücadelesi’ni vererek vatanı kurtarmasını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunu ayrıntılarıyla anlatır.
Atatürk, bu büyük tarihsel nutkunu 1927 yılı 15-20 Ekim tarihleri arasındaki 6 gün içinde, Cumhuriyet Halk Partisi İkinci Kurultay'ında vermiştir..
Atatürk’ün Nutuk’u, hitabet (söz söyleme) sanatının dünyadaki en önemli örneklerinden biridir. Atatürk Nutuk’ta, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemini, vatan topraklarımızın düşman işgaline uğramasını, kendi önderliğinde şahlanan milletin Millî Mücadelesi’ni vererek vatanı kurtarmasını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunu ayrıntılarıyla anlatır.
NUTUK’TAKİ ÖNSÖZÜMDEN..
“Atatürk’ümüz Nutuk’a 1. Dünya Savaşı'nın acı ve karanlık günlerini anlatarak başlar.. Bunları bölüm bölüm anlatır.. Sonunda da milletçe nasıl aydınlığa çıktığımızın bilgilerini verir.
Bu yönü ile Nutuk, tarihimizi yapan ve şekillendiren önder tarafından anlatılan en önemli belge sayılır.
Onun için bu çok değerli belgeyi her Türk'ün okuması gerekir.
Nutuk'ta Atatürk'ün 1927 yılında kullandığı dil, o gün için belki kolaylıkla anlaşılabilirdi. Fakat bu günkü nesil tarafından rahatlıkla okunup anlaşılabilmesi çok zordu. Onun için Nutuk'un Türk çocuklarımızın okuyup kolaylıkla anlayabilecekleri bir dille sadeleştirilmesi gerekmekte idi. Ben işte bu görevi yerine getirdim.
Tabii ki, birçok değerli yazarımızın yaptıkları Nutuk sadeleştirmeleri de vardır. Özellikle de 1954 yılında, Hukuk Fakültesinde talebelik günlerimdeki değerli Hocam, Ordinaryüs Profesör Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'nun hazırladığı Söylevi çok değerli bulurum. Ama sonra sadeleştirilmesini beğenmediğim için de üzülmekteyim..
Ben, sadeleştirdiğim Nutuk’ta, Atatürk'ün amaçladığı anlamlara bağlı kalarak, uydurukçaya kaçmadan, herkesin anlayabileceği kelimeleri kullandım. Zaten daha önce Ziya Gökalp'in 15 kitabını sadeleştirerek gençlerimizin yararına sunmuştum.
Neyse geçeyim bunları..
19 MAYISIN BAYRAM OLMASI
TBMM Meclisi'nde 19 Mayısın milli bayram olması kanun teklifi, 20 Haziran 1938 yılında kabul edilmiştir. Ne yazık ki, 19 Mayısın başkahramanı büyük Atatürk’ümüz, bu sevinci yaşayamamıştı. Çünkü Atamız 10 Kasım 1937’de vefat etmişti..
Çeşitli kitaplarımda bu bilgilere ayrıntılı yer veririm.. Cumhuriyet Kavgaları, Atatürk’ün Meclis Konuşmaları (4 cilt) bunlar arasında önemli yer tutar.. İlerde, yeri geldikçe bunlardan söz edeceğim..
19 Mayıs 2020 ayni zamanda Kadir gecemiz.. İki bayramımızı birlikte kutluyoruz milletçe..
Akşama Tayyip Erdoğan’ın sözlerini yerine getireceğiz..
Dışarıya çıkmayacak, evlerimizin balkonundan İstiklal marşımızı söyleyerek bayramlarımızı kutlayacağız..
(*) NUTUK/Mustafa Kemal Atatürk, Sadeleştiren: Yalçın Toker, Toker Yayınları www.tokeryayinları.comTel.02126010035 ve [email protected]
E-posta Facebook Twitter Yazdır Önceki sayfa Sayfa başına git |
Bu yazı 19019 defa okunmuştur. |
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |