Yine bütçe dönemi başladı. Bu sene hafta sonları çalışmıyoruz ama hafta içi yoğunluk devam ediyor. Geçen pazartesi gecesi sabah başladığımız çalışma gece tam 03’te bitti. Sonraki günlerde ortalama gece yarılarını bulduk. Kasım’ın son haftasına kadar Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam edeceğiz.
Bütçe dönemlerinde bir yıl sonrasının bütçesi görüşülürken aynı zamanda bir yıl öncesinin de bütçe harcamaları denetlenir. Bu yıl hem devletin 2014 bütçesini görüşüyoruz hem de kesin hesap kanun tasarısı ile 2012 yılının gelir ve harcamalarının doğru yapılıp yapılmadığını denetliyoruz. Bakanların çoğu kesin hesap kanunundan bihaberler. Yani hesap verdiklerinin yada vermeleri gerektiğinin dahi farkında değiller. Hatırlatıyoruz, öneminden bahsediyoruz ama anladıklarını sanmıyorum. Bütçe hakkı ve bütçe hakkının demokrasi için ne derece önemli olduğunu kavrayabilmiş çok az bakan var…
Diğer taraftan 2012 ile ilgili olarak Sayıştay’ın bize Sayıştay denetçilerinin yazdığı raporları ulaştırması gerek ki bizde TBMM olarak halk adına denetim görevimizi yerine getirelim. Sayıştay bize denetçilerin yazdığı raporları göndermiyor. Tüm bakanlıklar da mali tabloların Sayıştay denetçilerine verilememesi söz konusu… İstisnasız tümünde. Yeni bir mevzuat oluşturan Sayıştay ve Maliye Bakanlığı bu mevzuatın mevcut koşullarda uygulanamayacağını daha bu yıl fark etmişler…
Bakanlıkların ve bazı kamu kurumlarının kendilerine bilgi verememelerine rağmen bazı Sayıştay denetçileri eski usulle bazı kurumlarda denetim yapmışlar ve raporlarını Sayıştay Başkanlığı’na teslim etmişler. Ancak Sayıştay Başkanlığı bunlardan yargıya intikal edenlerle ilgili henüz yargı aşamasında oldukları gerekçesi ile TBMM’ne bilgi vermemiş. Yargıya intikal etmeyen yolsuzluk, usulsüzlük raporlarıyla ilgili ise Sayıştay Başkanlığı farklı raporlar düzenleyerek TBMM’ne göndermiş. Yolsuzluk veya usulsüzlüğün tutarları ve detayı hiç belli değil. Bunlardan yolsuzluk ve usulsüzlük nedeniyle Plan ve Bütçe Komisyonu’nda nasıl işlem yapacağımızı bilemiyoruz. Komisyonda dahi verilen sınırlı sürede bunları tartışmak ve sağlıklı karara bağlamak mümkün değilken Genel Kurul’da hiç mümkün değil… Sayıştay Başkanlığı, TBMM’ne yaklaşık 150 rapor göndermiş bunların galiba 8-10’u biraz önce bahsettiğim türden eleştiri raporu diğerleri belge, bilgi alamadık raporları… Yani denetim raporu değiller…
Bu yıl 3’üncü senedir Meclis halk adına bütçe hakkını kullanamıyor ve denetim yapamıyor. İktidar çoğunluğunun bu durum umurunda dahi değil. Buradaki hukuksuzluk, vicdansızlık, eksik/yanlış mevzuat, anti demokrat durum ve kul hakkı yenme ihtimali, iktidar milletvekillerini rahatsız etmiyor maalesef…
Parlamentonun bütçe hakkı yerine gelmiyor. Meclis Başkanı, Başbakan Yardımcıları ve bakanlara tek tek anlatıyoruz. Kimse üzerine alınmıyor, sorumluluk almıyor…
Bütçe hakkı demokrasinin temelidir. Parlamento Hükümetin gelir ve giderlerini denetleyemiyor ise ne konuşuyoruz ki…
Yorumcularımızın da bu hak konusunda farklı düşünmemelerini en azından bu konuda siyaset yapmamalarını arzu ederim…