E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adnan Küçük

EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (2)
22 Ekim 2023 Pazar

Ülkemizde eğitimle alakalı çok boyutlu sorunlar yaşanıyor. Bazı kesimler tarafından temel sorun olarak görülenler, bir başka kesim tarafından iyi bir gelişme olarak görülebiliyor. Bunlardan biri de ilk ve orta öğretim kurumlarında “din eğitimi” ile alakalı yaşananlardır.

Mesela bazı kesimler, ilk ve orta öğretim kurumunda Din Derslerinde din eğitiminin verilmesini otoriter militan, dışlayıcı laiklik ilkesine aykırı buluyorlar.

Bazı toplumsal çevrelere göre de, ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan Din Dersleri, din ve vicdan hürriyetinin zaruri ve tabii bir gereğidir; bu konudaki toplumsal taleplerin karşılanması çoğulcu demokratik laiklikle uyumludur.

Önce bu mevzu ile alakalı iki konuşmaya yer vereceğim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Dindar Nesil

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, 6 Kasım 2019 günü Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 70. Yıl Kutlama Töreni'nde, şunları söyledi:

“İnşallah dindar bir gençlik, dindar bir nesil sizin ellerinizde yetişecek. Bunu başardığımız takdirde, çarşıda, sokakta, pazarda o zaman tinercisini, hırsızını, Allah’ın izniyle o zaman görmeyiz veya minimize ederiz. …atılacak adımlarla dindar neslin olduğu bir ülkede, inanıyorum ki tüm manevi değerler bir anda yüksek bir sıçrama yapacak ve birbirini menfaat, makam, mevki için değil Allah için seven bir millet ortaya çıkacaktır”.

Sayın Erdoğan’ın muhtelif tarihlerde benzer yönde çok sayıda konuşması olmuştur.

Merhum Adnan Menderes’in Açıklamaları: Vicdan Hürriyeti ve Din Dersleri

1950-1960 yılları arasında milletin demokratik iradesi ile iktidara gelen ve 27 Mayıs cuntacıları tarafından kurulan Yüksek Cinayet Divanı tarafından hukuk cehennemde yakılarak idama mahkum edilen merhum Başvekil Adnan Menderes şunları söylüyor:

“Lâiklik bir taraftan din ile siyasetin birbirinden ayrılması, diğer taraftan ise vicdan hürriyeti manasına gelir. Din ile siyasetin kat'î surette birbirinden ayrılması esasında en küçük tereddüde dahi tahammülümüz yoktur. …Türk Milleti Müslüman'dır ve Müslüman olarak kalacaktır. Evvelâ kendine ve gelecek nesillere dinini telkin etmesi, onun esasını ve kaidelerini öğretmesi, ebediyen Müslüman kalmasının münakaşa götürmez bir şartıdır. Halbuki mekteblerde din dersi olmayınca evlâdına kendi dinini telkin etmek ve öğretmek isteyen vatandaşlar, bu imkânlardan mahrum edilmiş olurlar. Müslüman çocuğu dinini öğrenmek gibi pek tabiî bir haktan mahrum edilmemek îcab eder. Böyle mahrumiyet ve imkânsızlık, vicdan hürriyetine uygundur denilmez. Bu itibarla orta mekteblerimize din dersleri koymak, yerinde bir tedbir olacaktır”.

Ülkemizde Kısmen Daha Önceki Yıllarda Dindarlığın Resmi

Türkiye’de International Social Survey Program (ISSP) kapsamında Aralık 2008-Mart 2009 arasında yapılan dindarlık araştırmasında Türkiye ile ilgili şu sonuçlar ortaya çıkmıştır: Allah inancı hakkında sorulan sorulara verilen cevaplarda, %93 oranında bir çoğunluk Allah’ın gerçek olduğunu bildiğini ve bundan hiç şüphe etmediğini ifade etmiştir. Bu soruya %0,3 oranındaki denek fikri olmadığını belirtmiştir. %7 civarındaki denek, Allah’ın varlığı konusunda farklı boyutlarda şüphe içeren cevaplar vermiştir. Ateist olduğunu ifade eden deneklerin oranı %2 civarındadır.

Bu sonuçlar, ISSP 1998 Dünya verileri ile karşılaştırıldığında, Türkiye’deki cevaplar, Filipinler, Şili ve Polonya gibi Katolik nüfusun yoğun yaşadığı ülkelere biraz benzemekte ise de; diğer ülkelerden daha fazla oranlarda bir Allah inancı olduğu görülmektedir.

Türkiye’de deneklerin %95’i Allah’a iman inancını çok küçük yaşta edindiklerini ve bu inancı hayatları boyunca değişmeksizin taşıdıklarını belirtmişlerdir. Allah’a hiçbir zaman inanmayanların oranı %1,7’dir. Bu bulgu, Türkiye’de Allah inancının yerleşmesinde ailelerin çok etkili bir toplumsallaştırma kaynağı olabileceğini ima etmektedir.

1998-2008 arasında yapılan meta-analiz araştırmalarında farklı tecrübî çalışmaların sonuçlarına göre gençliğin dinî hayatla ilişkilerine ilişkin şu neticeler ortaya çıkmıştır:

Üniversite gençliği üzerinde yapılan meta-analiz çalışmalarına göre, deneklerin, %89.61’i Allah’a; %88.83’ü Hz. Peygamber’e; %86.55’i Kur’an-ı Kerim’e; %90.90’ı melek, cin, şeytan vb. gözle görünmeyen varlıklara; %85.59’u Ahirete inanmaktadır. Gençlerin geneline yönelik yapılan çalışmalarda, deneklerin, %94.40’ının Allah’a; %87.60’ının Kur’an-ı Kerim’e; %90.58’inin Hz. Peygamber’e; %91.53’ünün melek, cin, şeytan vb. görünmeyen varlıklara; %90.22’sinin ahirete inandıkları tespit edilmiştir. Üniversiteli gençliğin İslâmî inanç esaslarını benimseme düzeyleri diğer gençlere nispetle %5 daha düşüktür.

Düzenli olarak günlük beş vakit namaz kılma oranı, üniversite öğrencilerinde %32.98; diğer gençlerde %31.75’tir. Ara sıra namaz kılan üniversite öğrencileri %42.31; diğer gençler %42.18’dir. Üniversite öğrencilerinin, %67.49’nun düzenli, %25.35’nin ara sıra; diğer gençlerin %42.76’nın düzenli, %37.12’nin ara sıra Cuma namazı kıldıkları gözlenmiştir. Genel gençliğin düzenli olarak beş vakit namaz kılma oranı %32.40’tır.

Üniversiteli gençlerin dindarlık oranı yaklaşık % 77.17, diğer gençlerinki %82.86’dır.

1982 Anayasası Dönemi

1982 Anayasası yürürlüğe gireli 41 sene oldu. Anayasanın 24. Maddesine göre: “Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır”.

Bu dersler okutulduğu halde, ülkemizde yıllar geçtikçe dindarlık gerilemektedir.

Ayrıca, çok sayıda imam hatip liselerinde dini konuları içeren çok sayıda dersler ağırlıklı olarak okutulduğu halde, ülkemizde dindarlık sürekli gerileme halindedir.

Burada 2017’de MAK Araştırma Şirketi tarafından yapılan bir Araştırma ile 2023’de yayınlanan ve Dr. Zübeyir Nişancı’nın koordinatörlüğünde yapılan Sayılarla Türkiye’de İnanç ve Dindarlık Araştırmasında (TİDA) yer alan bazı rakamlara yer vermek istiyorum.

MAK Araştırma Şirketinin rakamları şu şekildedir:

Soru: Allah’ın varlığına, birliğine, bizi yaratıp yaşattığına inanıyor musunuz?

Allah’ın varlığına, birliğine, bizi yaratıp yaşattığına inanıyorum: %86

Allah’ın varlığına, bizi yarattığına inanıyorum, ama her şeye karıştığını, karışacağını düşünmüyorum (DEİST anlayış): %6

Allah’a inanmıyorum: %4                             Cevap yok/Kararsız: %4

Soru: Peygamberlere inanıyor musunuz? Hz. Muhammed (SAV) sizin için her anlamda örnek alınacak rol model/örnek bir insan mıdır?

Peygamberlere inanıyorum, Hz. Muhammed (SAV) benim için her anlamda rol modeldir: %63.

Peygamberlere inanıyorum, ama bazı konularda örnek alsam da, Hz. Muhammed (SAV) her konuda örnek alınacak rol model/örnek değildir: %20.

Peygamberlere inanmıyorum: %9                 Kararsız ve Cevap yok: %8

Soru: Kadere inanıyor musunuz?

Kadere inanıyorum: %55.

Kadere inanıyorum ama insan kendi kaderini kendi yapar (cebriye anlayışı): %15.

Kadere inanıyorum, çünkü insanın zaten hiçbir iradesi yoktur (mutezile): %15.

Kadere inanmıyorum: %10.                          Cevap yok / Kararsız: % 5.

Soru: Ahirete, bu dünyada yaptıklarınızdan hesaba çekileceğinize inanıyor musunuz?

Öldükten sonra dirileceğime ve hesaba çekileceğime inanıyorum: %73

Öldükten sonra dirileceğime inanıyorum, hesaba çekileceğime inanmıyorum: %10

Öldükten sonra dirileceğime ve hesaba çekileceğime kesinlikle inanmıyorum: %9

Cevap yok / Kararsız: %8

Soru: Hangi sıklıkta namaz kılıyorsunuz?

5 vakit namaz kılıyorum: % 22

Vakit namazları arada bir, cuma, teravih ve bayram namazlarını tam kılarım: %26

Arada bir cuma, teravih ve bayram namazlarını kılarım: %24

Hiç Namaz kılmıyorum: % 22                       Kararsız / Görüş Yok: % 6.

Burada cevap vermeyenlerle kararsızlar da olumsuz cevaplara dâhil edilebilir; çünkü yaygın söylem olarak %99’u Müslüman olduğu dillendirilen toplumuzda, bu kişilerin bu konuda olumsuz cevap vermekten çekinmiş olmaları ihtimali çok yüksektir.

Sayılarla Türkiye’de İnanç ve Dindarlık Araştırması (TİDA)

Allah İnancı:

Allah’ın var olduğunu biliyorum ve bu konuda şüphem yoktur: %85.7.

Bazı şüphelerim olmakla beraber Allaha inandığımı hissediyorum: 8.6

Allaha inanmıyorum, ama doğaüstü bir gücün var olduğuna inanıyorum: %1.7

Allah’ın varlığını bilmiyorum, bunu bilmenin yolu olduğuna da inanmıyorum: %2.5

Allah inancım kesinlikle yoktur: 1.5

Buna göre, Allah inancı olmayanlar Türkiye nüfusunun %5,7’sini oluşturmaktadır.

TİDA bulgularına göre, Türkiye genelinde kendilerini deist kategorisine yakın hissedenlerin toplam oranı %8’dir. Ateist ve deistlerin toplamı: %13.7’dir.

TİDA bulgularına göre, eğitim seviyesi arttıkça dini inanç ve pratiklerin yaygınlığında düzenli bir azalma gözlemlenmektedir. Allah inancının en düşük olduğu grup en yüksek eğitim seviyesine sahip olan yüksek lisans veya doktora mezunlarıdır: bu oran: %18’dir. Üniversite öğrencileri arasında inançsızlık oranı ise %13 olarak gözükmektedir.

Allah’a inananlar: Yüksek lisans doktora mezunları: %82, Üniversite mezunu: %93, Üniversite öğrencisi: %87, yüksekokul mezunu: %96, Lise mezunu: %97; Ortaokul mezunu: %97, İlkokul mezunu: %98.

Dindarlık algısı

Dindarım ya da çok dindarım: %62              Hiç dindar değilim veya dindar değilim: %14

Ne dindarım ne de dindar değilim: %24.

Eğitim seviyesi yükseldikçe dindarlık oranı azalıyor: dindar olanlar: Yüksek lisans doktora mezunları: %44, Üniversite mezunu: %50, Üniversite öğrencisi: %43, yüksekokul mezunu: %63, Lise mezunu: %68; Ortaokul mezunu: %71, ilkokul mezunu: %80.

Namaz kılma oranları:

Hiçbir zaman namaz kılmayanlar veya nadiren namaz kılanlar: %41

“Ara sıra” namaz kılanlar: %20.                   Düzenli namaz kılanlar: %39

Yaş arttıkça namaz kılanların oranı artıyor, yaş azaldıkça bu oranlar azalıyor.

Namaz kılanlar: 65 yaş üstü: %68; 45-64 yaş aralığı: %50; 35-44 yaş aralığı: %43; 25-34 yaş aralığı: %29; 18-24 yaş aralığı: %20.

Eğitim seviyesine göre de namaz kılma oranları değişmektedir. Sık sık ve her zaman namaz kılanlar: Yüksek lisans doktora mezunları: %33, Üniversite mezunu: %32, Üniversite öğrencisi: %20, yüksekokul mezunu: %28, Lise mezunu: %36; Ortaokul mezunu: %42, ilkokul mezunu: %63.

Türkiye Genelinde Kadınların Başörtüsü Takıp Takmama Durumu

Başörtüsü Takanlar: %73                  Başörtüsü takmayanlar: %27

Kadınların Dışarıya Çıkarken Başörtüsü Takıp Takmama Sıklığı: Sık sık ve her zaman takanlar: %48; Hiçbir zaman takmayanlar ve nadiren takanlar: %47; Ara sıra takanlar: %6

Eğitim Seviyesine Göre Dışarıda Başörtüsü Takma Sıklığı: Başörtüsü takanlar: Yüksek lisans doktora mezunları: %19, Üniversite mezunu: %31, Üniversite öğrencisi: %32, yüksekokul mezunu: %23, Lise mezunu: %41; Ortaokul mezunu: %53, ilkokul mezunu: %86.

Bu sonuçlara göre, eğitim seviyesi yükseldikçe başörtüsü takma oranlarında düşüş var.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Aydın koordinatörlüğünde hazırlanan Türkiye Eğilimleri – 2021 yılı (23 Ekim-5 Kasım 2021) Araştırması’nın sonuçlarına göre,

Düzenli beş vakit namaz kılanlar: %21.                   Namaz kılmayanlar: 41.

Pew Research Araştırma Şirketinin dünyadaki Müslüman ülkelerde yapmış olduğu 5 vakit namaz kılma oranları, ülkelere göre şu şekildedir:

Gana %91                   Kamerun %90            Nijerya %86               Senegal %85       

Afganistan %88          Irak %83                     Malezya %72             Endonezya %71

Tayland %75              Filistin %69                Fas %67                      Ürdün %54

Tanzanya %44           Pakistan %42              Tacikistan %39          Rusya %30

Türkiye %21             Özbekistan %16         Bosna Hersek %14     Kosova %10

Arnavutluk %4           Kazakistan %2

Bu sonuçlara ilave olarak iki hatıramı paylaşmak isterim.

Birincisi, bundan 11-12 sene önce Hukuk Fakültesi birinci sınıfta okuyan takriben 100 kişilik normal öğretim, 100 kişilik de ikinci öğretim öğrencilerine “İmam-ı Azam Hazretleri hakkında bilgisi olan var mı”? diye sordum. 200 kişiden sadece bir öğrenci, “hocam, acaba Hanefi Mezhebinin kurucusu olabilir mi”? diye tereddütlü bir cevap verdi. Bu yıl da aynı soruyu sordum, maalesef çok az sayıda öğrenciden doğru cevap alabildim.

İkincisi, ben akşam namazlarını, ders arasında Fakülte mescidinde kılıyorum. Namaza gelen öğrencilerin sayısı on kişiyi geçmiyor. Bu sayı, 500-600 öğrenci içinden.

Bu gözlemim, yukarıdaki verilere göre, dindarlık ve namaz kılanların göstergesini çok daha fazla aşağıya çekmektedir. Benzer durum başörtüsü, tesettür ve diğer dini hassasiyetler ve vecibeler konusunda da söz konusudur.

Bundan 25-30 yıl öncesine göre, dindarlık göstergesinde ciddi gerilemeler söz konusudur.

Yine gözlemlerime göre, çoğu kişi, aslında dini vecibelerin yerine getirilmesi konusunda ihmalkâr olsalar da, bunu belli etmek konusunda çekingen olabilmektedirler. Bazı araştırma sonuçları, gerek benim gerekse diğer ilgili kişilerin gözlemleri çelişmektedir.

Dindarlıkla alakalı gerilemeler, sadece Türkiye ile sınırlı değil; esasen bütün Batılı ülkelerde de benzer durumlar söz konusudur.

Türk toplumunun dinî hayatını araştırmayı konu edinen çalışmalar göstermektedir ki, tahsil ile dindarlık arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Başka bir deyişle seküler alanlarda yüksek tahsil yapmanın, genel anlamda dindarlık ya da özelde dinî inanç ve ibadetler üzerinde olumsuz etkiler meydana getirdiği tespit edilmiştir. Seküler eğitimin dindarlık eğilimini aşındıran etkileri yıllar ilerledikçe daha da artmaktadır.

Akademik bilgi birikimine bağlı olarak düşünce yapıları, irrasyonaliteden rasyonaliteye doğru evrilmektedir. Bu özellikten dolayı Türk modernleşme sürecinde eğitim, özellikle üniversite öğretimi yüksek düzeyde sekülerleştirme potansiyeli taşımaktadır.

Bu süreci besleyen daha başka sebepler de mevcuttur. Seküler eğitim verilen yükseköğretim programlarında, zaman zaman din ile bilimin karşı karşıya konulması, yükseköğrenim sürecinin beraberinde getirdiği sorgulayıcı akademik zihnî yapıyla dinin eleştirel bir tarzda değerlendirilmesi, üniversite sürecinde öğrencilerin nispeten bireyselleşmeye başlamaları ve hürleşmeleri, bu bağlamda değerlendirilebilir. Özellikle Türk eğitim sisteminin pozitivist yapısı, bilinç ile inanç arasındaki bağı zayıflatıcı işlev görmektedir. Eğitim düzeyi artanlar arasında dine mesafeli durma, ateiizm ve din değiştirme oranının fazla olmasında, modernite ve sekülerizmin, geleneği sorgulayıcı ve dışlayıcı tutumunun etkili olduğu söylenebilir.

Dindarlıkla Alakalı Gerilemenin Temel Dinamikleri

Dindarlıkla alakalı yaşanan gerilemelerde, belirleyici olan etkenler tek değildir. Bunun çeşitli etken faktörlerinin mevcut olduğu söylenebilir. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

(1) Başta TV yayınları olmak üzere, her türlü görsel, işitsel, yazılı, sosyal medyadaki yayınlar;

(2) Çevresel etki faktörleri;

(3) Çok yoğun ve yaygın küresel ve bölgesel etkileşimler;

(4) Aile içi eğitimin zayıflaması; çocukların yaşantılarının ve inançlarının, fikirlerinin, davranışlarının şekillenmesinde aile ve okul harici etkenlerin çok daha baskın olması;

(5) Dini eğitimdeki yetersizlikler sebebiyle, ailelerde manevi bağların zayıflaması ve boşanmaların sürekli katlanarak artması; bunun aile içi eğitimi olumsuz etkilemesi;

(6) Okullarda din eğitimi dışında kalan derslerin salt seküler, maddeci anlayışla verilmesi;

(7) Din derslerinin bundan 100 sene öncenin mantığı ile vaaz verme üslubu ile veriliyor olması, dini konularda insanların zihinlerinde meydana gelen sorulara cevap verilememesi;

(8) Din derslerinde, diğer derslerde söz konusu olan somut yüksek amaçların mevcut olmaması sebebiyle, derslerin verilmesinde verimliliğin ve etkinin düşük düzeyde kalması;

(9) Din derslerini veren öğretmenlerin büyük ekseriyetinin, günün şartlarına bağlı çeşitli dini konulara ilişkin soruları cevaplayacak yeterlikten büyük ölçüde mahrum kalmaları.

Umumi Değerlendirme

Tüm bu gelişmeler, Hükümetin dindar neslin yetiştirilmesi yönündeki amaçlarına ulaşılması bağlamında, ilk ve orta öğretim kurumlarında Din eğitiminin etkin ve kalıcı etkiler meydana getirmesi konusunda yeni politikaların belirlenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.

Elbette ki, ders konuları ile alakalı zihinlerde mevcut olan tüm sorular giderildiği ölçüde, her bir dersin verilmesinde, ilgili dersin verimliliğinden söz edilebilir.

Burada derslerin verimliliğinde bazı etkenler söz konusudur.

Birincisi, ders materyallerinde, işlenen konuların iyice anlaşılabilmesini, zihinlerdeki tüm soruların ikna edici şekilde cevaplarının bulunmasını sağlayıcı bilgilerin bulunması icap eder.

İkincisi, dersi veren öğretmenlerin, dersleri öğrencilerin seviyesine inecek düzeyde anlatma becerilerinin mevcut olması gerekir.

Üçüncüsü, Öğretmenlerin, derslerde anlatılanların öğrenciler üzerinde kalıcı etkiler meydana getirmesini sağlayıcı usulleri bilmeleri ve uygulamaları gerekir.

Dördüncüsü, özellikle din derslerinde verilen bilgilerin lüzumluluğu konusunda, öğrencilerde bilincin oluşturulması gerekir; nasıl ki acıkmayan kişi yemek aramazsa, bu bilgilere ihtiyacı olduğuna kanaat getirmeyen kişiler de, bu bilgileri kalıcı olarak öğrenmek istemezler.

Beşincisi, din derslerinin öğrenilmesini teşvik edici uygulamaların benimsenmesi gerekir. Bazı imtihanlarda din derslerinde verilen bilgilerle alakalı yeterli sayıda soruların sorulması buna misal verilebilir. Bazı imtihanlarda soruların sorulacak olması, öğrencileri bu bilgileri öğrenmeleri konusunda teşvik edebilir.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 16672 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
EĞİTİM SİSTEMİMİZLE ALAKALI DEĞERLENDİRMELER: MEB’İN ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITMASI (1)
9/22/2023
OTORİTER MİLİTAN LAİKÇİ KİMLİKLE BÜTÜNLEŞTİRİLEN KARMA EĞİTİMİN ÇOĞULCULAŞTIRILMASI
8/8/2023
15 TEMMUZ RUHU GÜCÜNÜ NE ÖLÇÜDE KORUYOR?
7/15/2023
DEPREM BÖLGESİ HATAY’DA BAYRAM VE HÜZÜN BİR ARADA
6/30/2023
CHP İktidar Olabilir mi?
6/20/2023
14 VE 28 MAYIS SEÇİMLERİ: “SAHTE” VE ÇELİŞKİLİ SİYASETİN YENİLGİSİ
6/6/2023
KILIÇDAROĞLU’NUN SEÇİM STRATEJİSİ: “KİMLİKSİZLİK VE OMURGASIZLIK”
5/23/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİNDE REHAVETE KAPILAN KAYBEDER
5/9/2023
CHP VE HDP’NİN ÖZERKLİK VAADİ: TÜRKİYE’NİN PARÇALANMASININ ÖN AŞAMASI MI?
4/26/2023
MİLLET İTTİFAKININ PKK GÜDÜMLÜ HDP’YE MAHKÛMİYETİ
4/13/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİ: İYİCE PRESLENEN İYİ PARTİ İLE HDP İTTİFAKI
4/1/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (3)
3/15/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (2)
3/4/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (1)
2/21/2023
VAKİT, KİN VE HUSUMET DEĞİL, DUA VE VEFA VAKTİDİR
2/10/2023
BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE SAĞLANMASINA GEREK VARMI?
1/27/2023
6’LI MASANIN 6+1 FORMÜLÜ YÖNETİMDE NE KADAR İŞLEVSEL OLABİLİR?
1/12/2023
İMAMOĞLU, MENDERES VE ERDOĞAN’IN MAHKÛMİYETLERİ: HANGİSİ MAĞDUR?
12/25/2022
CHP GAYRI MİLLÎ BİR PARTİ MİDİR?
12/12/2022
SAHİPSİZ KÖPEKLERE BARINAK YAPMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖREVLERİNE SON VERİLMELİ
11/28/2022
PKK DİYE MÜSTAKİL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ YOKTUR: “NOKTA”
11/17/2022
AB ÜYESİ ÜLKELERİN POLİTİKA ÜRETME YETERSİZLİĞİNİN AĞIR BEDELLERİ
11/8/2022
AİLENİN SAPKINLIK VE SALDIRILARA KARŞI KORUNMASI: 30 EKİM YÜRÜYÜŞÜ
10/28/2022
AVRUPA ADALET DİVANI: SEVSİNLER SİZİN ÇOĞULCULUK ANLAYIŞINIZI
10/16/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (6)
10/5/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (5)
9/25/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (4)
9/14/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (3)
9/4/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (2)
8/24/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (1)
8/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (5)
8/2/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (4)
7/23/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (3)
7/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (2)
7/3/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (1)
6/22/2022
AMERİKADA BİR CİNSEL SAPIK DAHA “VAHŞİCE” İDAM EDİLDİ(!?!?)
6/10/2022
II. ABDÜLHAMİD: MUTLAK İSTİBDADÇI, KIZIL SULTAN MI?
6/2/2022
EVLADLARINI BU VATAN UĞRUNA ŞEHİD VERENLER İÇİN EN ACI OLAN…
5/26/2022
DEMOKRATİK YOLLARLA DEMOKRASİYE GEÇİŞ: 14 MAYIS 1950
5/17/2022
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ KARARININ İPTALİ: YENİ BİR 367 VAKASI OLUR
5/7/2022
VAAAYYY BEEEE OSMAN KAVALA MELEKMİŞ(!?!?)
4/27/2022
PAÇALARI KANLA KİRLİ BİR ÜLKE “TÜRKİYENİN SİCİLİ BOZUK” DEMİŞ
4/20/2022
MANSUR SAVAŞ’IN CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLME İHTİMALİ VAR MI?
4/12/2022
PAKİSTAN’DA NELER OLUYOR?
4/5/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM: SİSTEMİN “FİŞ”LE CİHAZA BAĞLANMASI
3/27/2022
AYM’NİN MEVCUT HÜKÜMET SİSTEMİNİ KİTLEYEN KARARI
3/19/2022
UKRAYNA: BÜYÜKLER TEPİŞİR, OLAN KÜÇÜKLERE OLUR!
3/11/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI: BOOOOM
3/4/2022
TÜRKİYE’DE MUHALEFET NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?
2/25/2022
HDP AYM TARAFINDAN KAPATILMAZSA NE OLUR?
2/17/2022
İNSAN HAKLARI AVRUPA SINIRLARINDAN İÇERİ GİREMİYOR!!!
2/9/2022
DEMOKRASİ NEREDEN GEÇER; DİYARBAKIRDAN MI YOKSA…?
2/2/2022
İNANANLARIN İNANCINI YARALAYAN SERÇE (!?!?)
1/26/2022
ENES KARA İNTİHAR ETTİ, CEMAAT VE TARİKAT DÜŞMANLIĞI DEPREŞTİ
1/19/2022
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK (CUMHURBAŞKANLIĞI) SİSTEMİ NEDEN YERLEŞEMEDİ?
1/12/2022
CHP, HALA DİNDARLAR İÇİN KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ
1/5/2022
CHP’NİN “FETÖCÜLERLE DE HELALLEŞMEK” POLİTİKASI
12/29/2021
TÜRKİYE’DE İTTİFAKLAR VE MİLLET İTTİFAKI-HDP İLİŞKİSİ
12/22/2021
QUEBEC’DE BAŞÖRTÜSÜ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ VE İSLAMA YÖNELİK FARKLI UYGULAMALAR
12/15/2021
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETİMDE DİN EĞİTİMİ VE LAİKLİK TARTIŞMALARI
12/8/2021
28 ŞUBAT ZİHNİYETİ “CELLADINA ÂŞIK” BAZI MAĞDURLARINDA DEVAM EDİYOR
12/1/2021
CHP’DEN HDP’YE “PKK İLE İLİŞKİLERİNİ MİNİMİZE ETME” ÖNERİSİ
11/24/2021
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE %50+1 ÇOĞUNLUK DEĞİŞMELİ Mİ?
11/17/2021
İYİ PARTİNİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI?
11/10/2021
ANAYASADAKİ DEĞİŞTİRİLMESİ YASAK HÜKÜMLERİN VESAYETÇİ TEMELİ
11/3/2021
İŞKENCE YAPMAK, DEMOKRATİK(!?) ABD İÇİN MEŞRU, TÜRKİYE İÇİN SUÇ!
10/27/2021
ÇAĞDAŞ UYGARLIK KAVRAMININ ANAYASADA NE İŞİ OLABİLİR Kİ?
10/20/2021
“YÜCE DEVLET”TEN GÜÇLÜ DEVLETE
10/13/2021
1982 ANAYASASININ İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞMELİ MİDİR?
10/7/2021
KASETÇİ DÜKKÂNININ ÜSTÜNDEKİ MAHKEMELERDEN YENİ YARGITAY BİNASINA
9/28/2021
YENİ BİR 367 ÖZLEMİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023’DE ADAY OLAMAZ
9/19/2021
YENİ YARGITAY BİNASINDA DUA EDİLDİ, LAİKLİK ELDEN GİTTİ(!!!)
9/10/2021
YÜZDE ON MİLLİ SEÇİM BARAJI NE OLMALI?
9/1/2021
28 ŞUBATIN KUDRETLİ(!) PAŞALARI LAYIK OLDUKLARI YERE MARŞ MARŞ
8/23/2021
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HANGİ PARTİLER ACABA?
8/9/2021
TUNUS’TA CUMHURBAŞKANLIĞI DARBESİ
7/29/2021
ÇANAKKALE’DEN 15 TEMMUZA: KAHRAMAN HALKIMIZIN VATAN SAVUNMASI
7/15/2021
TÜRKİYE’DE YAKIN GELECEKTE ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
7/8/2021
BİZ DE BAŞÖRTÜSÜ HUSUMETİ BİTTİ ZANNEDİYORDUK; MEĞERSE…
6/28/2021
BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞAHANE, “TROLLÜK” YAFTALARI GERİ İADE!
6/19/2021
HDP, KAPATILMALI MI; KAPATILABİLİR Mİ?
6/8/2021
KORSAN İSRAİL DEVLETİNİN ZULMÜNE UĞRAYAN MAZLUM FİLİSTİN HALKI
5/23/2021
TÜRKİYE’DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
5/10/2021
DÜNYANIN EN BÜYÜK KORSAN DEVLETİN BAŞI: ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ
4/30/2021
RECEP TAYYİP ERDOĞAN: FİKRÎ İKTİDARIMIZI HÂLÂ TESİS EDEMEDİK
4/21/2021
VESAYETÇİLERLE DEMOKRASİ YANLILARI İÇİN TURNUSOL KÂĞIDI: 104 AMİRALİN E-BİLDİRİSİ
4/11/2021
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİ KARARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
4/2/2021
TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMESİNE NİÇİN BU KADAR SERT TEPKİ VERİLİYOR?
3/24/2021
TAKLİTCİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNE UYGUN BİR ANAYASANIN YAPILMASI
3/15/2021
1000 YIL SÜRECEK DENİLEN 28 ŞUBAT’IN TAHRİBATLARI VE TAMİRATLAR
3/6/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (2)?
2/25/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (1)?
2/16/2021
CUNTA ANAYASASINDAN DEMOKRATİK SİVİL ANAYASAYA: TAŞLI YOLLAR
2/7/2021
YARATILIŞ MODELİ KONGRESİ EVRİMCİLERİ NİÇİN RAHATSIZ ETTİ?
1/29/2021
VESAYETÇİ ZİHNİYETE GÖRE ÖZDE CUMHURBAŞKANI(!?) NASIL SEÇİLİR?
1/20/2021
BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER Mİ BAŞI AÇIK HÂKİMLER Mİ TARAFSIZ KARAR VERİR?
1/11/2021
1876 KÂNÛN-I ESÂSÎ’DE ÇEVİRİ HATALARI: TBMM BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR
1/2/2021
HARF DEVRİMİNİN TÜRK DİLİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ SONUÇLAR
12/23/2020
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİKİR BABASI: PROF. DR. BURHAN KUZU
12/14/2020
FRANSA’DA ÇOĞULCULUK VE HOŞGÖRÜ YERİNİ FAŞİZME Mİ BIRAKIYOR?
12/5/2020
CHP, HDP, SP VE İYİ PARTİ ANAYASASI İNKÂR EDİLDİ, İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR?
11/26/2020
HANGİ CUMHURİYET YAŞASIN?
11/17/2020
ABD’DEKİ SEÇİMLER Mİ, YOKSA VENEZUELA’DAKİ SEÇİMLER Mİ DAHA AZ HİLELİ?
11/8/2020
İZMİR DEPREMİ VE HÜKÜMETE BİR ÖNERİ
10/31/2020
Tarikatlar Atatürk’ün 1924 Anayasası’nda teminat altında idi
10/24/2020
ENİS BERBEROĞLU MİLLETVEKİLLİĞİNE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
10/14/2020
CHP’NİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” MÜMKÜN MÜDÜR?
10/4/2020
RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023 SEÇİMLERİNDE CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİR Mİ?
9/23/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GÖRE, DEVLET KADINA YÖNELİK 'ALKOL TEMELLİ ŞİDDETLE' MÜCADELE ETMEMELİ Mİ?
9/13/2020
TÜRK TOPLUMUNUN TEMELİ OLAN AİLEDE “ALARM ZİLLERİ” ÇALIYOR?
8/27/2020
15 YAŞ ALTI KIZLARLA İMAM NİKÂHI İLE EVLİLİK SUÇ MU, DEĞİL Mİ?
8/16/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: “BAL”IN İÇİNE ZEHİR KATILARAK SERVİS EDİLMESİ
8/5/2020
ZİNCİRLERİNİ KIRAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİF’İNDE İLK CUMA NAMAZI
7/25/2020
15 TEMMUZ BENZERİ YENİ BİR İHANET KALKIŞMASI YAŞANABİLİR Mİ?
7/15/2020
27 MAYIS ASKERİ DARBESİNİN YASSIADA CİNAYET MAHKEMESİ İLGA EDİLDİ
7/6/2020
FETH-İ MÜBİN’İN SEMBOLÜ AYASOFYA SAN’AT VE İMAJA FEDA EDİLEMEZ
6/20/2020
AYASOFYA’YA DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ STATÜSÜ KAZANDIRILMASI
6/9/2020
TÜRKİYE’DE ASKERÎ DARBELERİN ANASI: 27 MAYIS 1960
5/31/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: AİLE VE KADINLAR KORUNUYOR MU TAHRİP Mİ EDİLİYOR?
5/18/2020
ALİ ERBAŞ’IN ŞAHSINDA HUTBELERE LGBTİ+ AYARI MI ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
5/5/2020
CORONA SÜRECİNDE YAŞANAN KÜRESEL EKONOMİK SAVAŞLARIN GALİBİ KİM OLACAK?
4/24/2020
CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL OPERASYONA MI DÖNÜŞÜYOR?
4/13/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI “DUA İLE MÜCADELE” ÇOK MU SAÇMA?
4/1/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÜLKELER BAŞARILI, HANGİLERİ BAŞARISIZ?
3/21/2020
İDLİB’DE NE İŞİMİZ Mİ VAR? ŞEHİTLİK TEPESİ BOŞ MU KALMALI?
3/10/2020
28 ŞUBAT, RAND CORPORATİON: YENİ BİR DARBE Mİ GELİYOR?
2/29/2020
SORUYORUM: FETÖ İHANET ÖRGÜTÜ’NÜN SİYASİ AYAĞI KİMLER OLABİLİR?
2/18/2020
ANAYASA MAHKEMESİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇABALARINI SABOTE Mİ ETTİ?
2/9/2020
ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMİ SONRASI SKANDAL MAÇ ERTELEME KARARI
1/28/2020
HAKİKATEN TÜRK ASKERİ’NİN LİBYA’DA NE İŞİ Mİ VAR?
1/18/2020
İNSANCIL(!) BATIDA FAŞİST BİRİNE VERİLEN NOBEL ÖDÜLÜ
1/8/2020
KANAL İSTANBUL KAMPLAŞMASI: YENİ GEZİ EYLEMLERİ HAZIRLIĞI MI YAPILIYOR?
12/30/2019
YENİ PARTİLERİN TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR MIDIR?
12/24/2019
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Atilla. 3 Kasım 2023 Cuma 21:27

Tinerci hırsız katil (karısını sokak ortasında sürükleyip!..) kanunlarla yakalanır cezası verilir. Hırsızın alacağı neyse (altın gümüş) bankaya yatırırsın ekonomi düzelir:). Ayrıca sigorta sektörü kısmını söylemiyom bile. Ateist dindar laik vesaire kelimeler tarikat ekmeği suyu olmuş bu ülkede. Size iş öğretmeye çalışmak bana düşmez. Ama fakat, İslam’a ve insanımıza katkı olursa: -Din kültürü dersi ile ahlak dersi ayrı ayrı verilmelidir; hemde tüm okullarda! -İmam hatip okulları ve sonrası ilahiyat fakülteleri.. —Bu arada orta öğretimde temeldersler içine AHLAK (büyük küçüklere çocuklara sevgi saygı, toplum içinde davranış..) derside girmelidir! -Din kültürel dersleri içinde (seçmeli ders ve uygulaması ile) namaz kuran arapça- meal- tefsir ayrı ayrı verilmelidir!:))) SON SÖZ:imtihanla, tarikat cemaat gitmesin yok olmasın telaşıyla, benim adamım işe girsin öbürleri ne b.k yerse yesin kafasıyla, yarın bir Hitler gelir TÜRKİYE’ye de, Filistin liler gibi tüm batı kalır suyun (kanalın) karşı kıyısında!:(((( Allah muhafaza.

Yorumu oyla      40      39  
ADNAN METİN 22 Ekim 2023 Pazar 21:23

ADNAN METİN YORULMADINIZ ÇOK YERİNDE DOĞRU YÜREĞİNİZE SAĞLIK SAYIN HOCAM BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUZ KOLAY GELSİN. SELAMÜNALEYKÜM.

Yorumu oyla      39      39  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
yunanistan
IŞİD
big ben
Almazbek Atambayev
Tarsus
Melo
Anayasa
Sayıştay
Bursaspor