E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bülent Kuşoğlu

Ekonomi Sever misiniz?
4 Ekim 2010 Pazartesi

Soru garip. “Ekonomi sever misiniz?” bir çok şekilde anlaşılabilir biliyorum. Muhtemelen siz de “severim” diye cevaplarsınız. Ancak işin doğrusu benim sorudan asıl maksadım “Ekonomi yazıları okumayı sever misiniz?” idi. Gazetecilikten anlayanlara göre en az okunan yazılar ekonomi yazıları imiş. Ekonomi eğitimi alanlar dahi pek ekonomi okumazlarmış. O yüzden ekonomi yazmamak, illa  yazılacaksa da çok dikkatli olmak gerekmiş. Bilenler böyle diyor.

Peki, ekonomi yazmayacak, okumayacak, yorumlamayacak ve tartışmayacak isek dedikodu mu yapacağız? Öyle ya hemen her olayın önünde arkasında ekonomi vardır. Ekonomi yönünden açıklaması olmayan çok az olay gerçekleşir. Olayların ardındaki ekonomik gerekçeleri ihmal edersek neyi konuşmuş oluruz?

Ekonomi bilimi daima varsayımlar yapar, çünkü değişken çoktur. Zaten hayata tüm gerçek unsurları katarak bakmak ve gerçeği özellikle önceden yakalamak mümkün değildir. En azından insan ve toplum psikolojisini tespit etmenin  zorluğu vardır. Ancak,  ekonomik olayları ve olayların ardındaki ekonomik gerçekleri yakalamak için varsayımlarla da olsa bazı fikir jimnastikleri yapmak şarttır..

Ben ara sıra ekonomi yazacağım, sizden de yorumlar bekleyeceğim. Çünkü, olayların arkasındaki ekonomik gerekçeleri ve gerçekleri görmeye çalışmaz isek çok şeyi eksik bırakmış oluruz. Tabi sizi sıkmaz isem. Bir deneme yapalım bakalım, yorumcularımızın ekonomi seviyelerini ve severliklerini de görelim, yorumlarımızı da bu seviyeye göre yapalım, hep beraber. Lütfen kimseye “Bu ne saçma yorum!” eleştirisini de getirmeyelim.

Ekonomide şu günlerde tüm dünyada ve bizde güncel olan konu, kur meselesi. Biliyorsunuz küresel kriz sonrası dolar çok değer kaybetti. Halen kaybetmeye devam ediyor ve geçenlerde ABD Merkez Bankası FED’in kararına göre de dolar değer kaybetmeye devam edecek. Dolar malum uluslararası para. Tüm dünya ülkeleri o zamandan beri paralarını değerini düşürmeye çalışıyor ve ihracat artışı sağlamaya çabalıyorlar. Dolar farkında mısınız bilmiyorum ama anormal değer kaybına uğradı. 10 yıl önce “Eğer, 1 milyon doların varsa dünyanın her yerinde ömrünün sonuna kadar rahat bir hayat yaşarsın” denilirken artık 1 milyon dolar ve dolar güvenilir olmaktan çıktı. Doların alım gücü yarıya yakın düştü. Bunu bilen dolar zenginleri de paralarını dolar dışı paralarda tutuyorlar. Bizim gibi ülkelere dolar akıyor. Biz “Paramız itibar kazandı” diye sevinirken başta Çin olmak üzere birçok ülke parasını dolara karşı eski değerinde tutarak ihracatını artırmaya çalışıyor. İhracat artışı demek üretim artışı demek. Biz büyümemizi dahili tüketimle sağlıyoruz, Çin ihracatla.

Kim doğru yapıyor?

Eğer, ihracatla büyümeye ağırlık veren dengeli bir politika izleseydik işsizliğimiz bu kadar yüksek olur muydu?

Amerika doların değerini düşürerek toparlanmaya çalışıyor. ABD’de Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, ABD’li şirketleri ve çalışanları “Değerinin altındaki” yuana korumaya yönelik yasa tasarısını onayladı. Temsilciler Meclisi’nin geçen hafta onayladığı tasarı ABD’nin Çin ve benzeri ülkelere ticari yaptırım uygulamasının önünü açıyor. Bu tasarıya karşı Çin ise önemli bir tepki verdi. 

Ben kurun çok değerli olduğunu ve doların bir miktar değer kazanmasının lehimize olduğunu ve olacağını düşünüyorum. Baksanıza ithalatımız sürekli artıyor. TL itibarlı olmaktan ziyade kazanç getiren bir para oldu. Yabancılar dolar ve euro getirerek yıllık yüzde 50’leri aşan kazançlar elde ediyorlar. Aslında sömürülüyoruz.

Konu basit gibi görünüyor ama önemli ve çok karmaşık.

Yorumlarınızı bekliyorum.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 10779 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 9 Ekim 2010 Cumartesi 22:43

"Aslinda sömürülüyoruz" derken, büyük ihtimalle Hükümetin icraatlarindan memnuniyetsizliginizi ortaya koydunuz.Neyse, gelin bu hükümete kötülerin cok,cok iyisi diyelimde ne sis yansin ne kebap.Daha iyi bir alternatif sunabilecek ne görünen nede görünmeyen bir muhalefet var.Benim kanaatimce sayin Kilicdar´a imkän ve selahiyet verirlerse alternatife yakin bir durum olabilir.Bu da ancak ve ancak calisma arkadaslarinin seciminde etki ve tepki olmaz ise.Üzülerek söylüyorum bu insanda hayat var.Yigito

Yorumu oyla      53      49  
Misafir 6 Ekim 2010 Çarşamba 03:08

2008 yılında altının onsu 700-1000 dolar arasında gezinmekteydi.Krizin başlangıcından bu yana gelinen nokta nedir : 2010 Eylül ayı sonunda 1 ons altın = 1309.80 dolar. Şimdi buna bakarak AKP hükümetinin döviz rezervi yaklaşımı bizi zarar mı ettirdi kar mı kararını vermek lazım.En başarılı 7 MB yöneticisinden biri olarak gösterilen TCMB Başkanı Batılılarca niye ödüllendirildiğini umarım anlamıştır artık.2 senede T.C. hazinesi %30dan fazla dolar bazında kayba uğramıştır rezervi altına çevirmemekle

Yorumu oyla      57      49  
yayla 5 Ekim 2010 Salı 22:12

Düşük kur yüksek getiri,yabancı denen yatırımcıyı Türkiye ye getiriyor.Ancak,yabancı neye güvenerek parasını getirmekte ? Ya da parasının güvencisi ne ? Yoksa biz farkında olmadan Türkiye yi ipotek mi ettik.Adamlar bu güvenle mi rahatlar.Bakın neyin yokluğu çekilse veya fiyatı yükselse anında ithal edilmekte.Et ithalatı derken,kurbanlık koyun ithalatını konuşur olduk."Borç yiğidin kamçısı "derdi Demirel. Yatırım varsa bu söze ne denir!Şimdi büyüyen borçlarımızla bir yatırım görmüyorum.

Yorumu oyla      57      50  
Misafir 5 Ekim 2010 Salı 21:17

Bretton-Woods sanal para düzeni çökmüş durumda.Haliyle herkes gerçek para derdinde.Nitekim geçen sene İran dolar ve euro cinsi rezervini altına çevirdi.Rusya da rezervini büyük oranda altın olarak tutmaya başladı.TCMB başkanı 2008 de dövizden altına geçmiş olsaydı bugün Türkiye köşeyi dönmüştü.Değersiz boyalı kağıt parçası cinsinden ifade edilen rezervler bir gecede buhar olabilir.ABD doları ve Euro gibi sanal paralarla devam etmenin manası ne ?Neden TL altına endeksli değil ?

Yorumu oyla      58      49  
Misafir 5 Ekim 2010 Salı 18:15

Dünya da ekonomiyi bir avuc mason luktan gecinen mahluklar tayin eder.Bunlar ne doymayi bilir,nede doyurmayi.Onlar icin varsa yoksa hep bana rep bana.Afrika yi ben sömürmedim,orada acliktan ölen insnlarin vebalini nasil ödeyecekler bilemiyorum.Bazen göz boyamak icin bir kac tane sözde sanatci ile konserler düzenlerler,burdan bile rant saglarlar.Yine Afrikaya yardim adi altinda misyonerlerini salmayida ihmal yapmazlar.Afrika da bizim ceddimizin yardim severliligini anlata anlata bitiremezler.

Yorumu oyla      62      52  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
TÜİK
Suudi Arabistan
Belçika
Murat Yıldırım
Tarsus
uefa
hdp
İtalya