16 yıldır başımızda olan iktidar, tarımı, sanayiyi neredeyse bitirdi, ekonomiyi mahvetti.. Şimdi de kültüre yöneldi.. Ben bugünkü yazımda kültürümüzün başına açtıkları yeni bir dertten söz edeceğim.
Vatandaş ekonomik güçlükler içinde kıvranıyor.. Sanayi neredeyse can vermiş durumda..
Tarım çok büyük yaralar aldı. Buğday ihraç eden ülkemiz, şimdi yiyeceği buğdayı ithal ederek karnını doyurabiliyor.
Yandaş olmayan bir gazete yazarının verdiği bilgiye göre, pek çok çiftçi, çiftçiliği bırakmış, köyünü terk etmek zorunda kalmış.. Şehirlerde çalışacak iş arıyorlarmış.. 16 yıldır iktidarda olan AKP döneminde zeytine gelen zam % 700’eulaşmış. İnşaat sektörü çökmüş..
Durum bu derece feci.. Vatandaş hayat pahalılığı ve binbir dert içinde kıvranıyor.. İşsiz sayısı 3 milyon 300 bini aşmış..
Esnaf neredeyse dükkanını siftahsız kapatıyor.. İşveren şirketleri ard-arda iflas kararları vermekteler.. Konkordatoilan edenlerin sayısı her gün artmakta..
Hükümet ise, bütün bu dertlere çare bulacağı yerde, sadece 54 milyarı bulan bütçe açığını kapatmanın peşine düşmüş durumda..
Açığı kapatmak için de hababam vergilere zam yapmaktalar.. Son olarak da KDV vergisinde astronomik artırımlar getirdiler..
Ben bir kitapçı olduğum için KDV artışlarından şimdilik sadece kitap ve yayıncılık alanında yapılanlar üzerinde duracağım.. Resmi gazetede yayınlanan karara göre, 2019 Ocak ayından itibaren, elektronik kitap (e-Kitap)’tan alınacak olan KDV vergisi % 1’den %18’e yükseltildi.. Yani yapılan zam oranı tam % 17..
Böylelikle, kitapçının, kitap okuyucusunun başına büyük bir dert açılmış oluyor.. Bu zamları getirenler ilgilendirmezler ama, yayın piyasasının başına açılan bu dert konusunda sizlere bazı bilgiler vereyim..
Elektronik kitap (e-Kitap), kağıt üzerine basılmış olan kitabın, tıpkı-basımı olan türüdür..
Keza elektronik kitap gibi, elektronik gazetede de KDV, %1’ den % 18’e çıkarılmıştır..
Basılı kitap ve satılmakta olan gazete ne ise, bunların elektronik nüshaları da asıllarının aynıdır. Günümüzde çoğu kimse, gazeteleri elektronik nüshalarından okumaktadırlar.
Meselenin ekonomik yönüne gelince..
Bu elektronik gazete, kitap ve dergiler sayesinde, en başta kağıt sarfiyatı önlenmiş olmaktadır.. Keza milyonlarca gazete ve kitap, depoları doldurmakta iken, elektronikleri sayesinde bu problemler de yok oluyor. Depoya ihtiyaç kalmıyor. Binlerce kitap ve gazete nüshaları, flash bellek adı verilen küçücük depolama aygıtlarına sığdırılıyor.
Mesela benim Toker Yayınlarımın 365 çeşit basılmış kitabı var. Bunlar halen depoları doldurmakta.. Ben üç dört yıldır bu kitaplarımı elektronik kitaba (e-Kitap) dönüştürmekle meşgulüm.. 105 kitabımı e-Kitap yaptım.. Hepsini küçücük bir flash bellekte muhafaza edebiliyorum.. Yani bir depoyu dolduran kitaplar beş santimlik bir kaç flash bellek içinde..
BunlarıTurkuaz Müzik (d-r) benden alıyor, okuyuculara sunuyor.. İsteyenler o firmadan kitapları, hem de kitabın yarıdan bile az fiatına satın alıp okuyor..
Okuyucunun kütüphanelerine e-Kitap olarak giren eserler hem evde yer kaplamıyor, bir küçücük flaş bellekte saklanabiliyor. Üstelik e-Kitap sayesinde, kitabı, çok daha ucuza okuyabiliyor. Bu işten hem okuyucu, hem yayıncı, hem de pazarlayıcı memnun..
Ama şimdi başımızdakiler, e-Kitap ve e-Gazete KDV’sine getirdikleri % 17 zamla, okuyucunun, yayınının, kitapçının memnuniyetine son verdiler. Dolayısı ile kültürümüze de bir darbe vurmuş oldular..
Çünkü kitapçı ne yapacak? Kitap fiatlarını % 17 arttırmak zorunda kalacak..
Zaten kitap satışları, bugünkü fiatlarla iyice düşmüş durumda.. % 17 zam yapılınca kitap satışları ve e-Kitap okunuşları hepten duracak. Bu alanda da iflaslar başlarsa şaşırmayın..
Tabii, yazı yazdıkları gazetelerdeki sütunlarında, görev yaptıkları televizyonlarda, her gün sütunlar dolusu, ekranlar boyu yalnızca kendi kitaplarının reklamlarını yapanlar hariç..
Kitapçının başına bu son derdi de açmış olan siyasetçilerin durumuna gelince..
Bakalım bu millet, 31 Mart seçimlerinde vereceği oylarla, her alanda başına ekonomik ve kültürel dertler açanlara hak ettikleri cezayı verecek mi? Göreceğiz.
ACI KAYBIMIZ
Geçtiğimiz hafta başında, 17 Aralık günü, eşim Serpil Toker’in ağabeyi Yetil Özkan’ı kaybettik. Üzüntümüz büyük.. Silifke’de toprağa verilen kayın biraderimin cenaze törenine pek çok dostları da katıldı.Sosyal hayatta yeri olan, şiir yazan, pek çok tanınmış dostları bulunan Yetil nur içinde yatsın.. Yakın dostlarından Fikri Sağlar da, bu konuda facebookta güzel bir mesaj paylaştı. Mesaj şu cümleyle başlıyor ve devam ediyordu: “Çok sevdiğim dostum, yaşamı boyunca devrimci çizgisinden ödün vermeyen, siyasette dürüstlük örneği olan aziz yoldaşım Yetil Özkan’ı kaybettik “