Merak ediyorum:
Acaba, şimdi aynı şekilde bir karar alınsa, TBMM koltuklarını dolduran parti guruplarının milletvekillerinin tepkisi ne olur?
2022 yılının ilk altı aylık diliminde milletvekili maaşı 40 bin liraydı. Yılın ikinci altı aylık diliminde milletvekili maaşı 56 bin TL oldu.
TBMM’de 600 milletvekili koltuğu var!
Toplamda 581 milletvekili görev yapıyor. Ayrıca her bir milletvekili Ocak, Nisan, Haziran, Temmuz, Ekim ve Aralık aylarında birer aylık ikramiye alıyorlar. İkramiyeyle birlikte yolluk harcırahları da bulunuyor.
EMEKLİ VE AKTİF MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI
Halen aktif görevdeki milletvekillerinin bir kısmı emekli vekillerden oluşuyor.
Milletvekili maaşı yaklaşık 40 bin lira düzeyinde idi.. Memur maaşına paralel olarak arttırılınca, temmuz ayından itibaren 56 bin liraya yükseldi!
Aynı zamanda emekli olan aktif milletvekillerinin emekli aylığı da 39 bin 500 liraya çıkacağı için, aylık gelirleri 95 bin 500 lirayı bulacak!
DİĞER ÜLKELERDE
Türkiye'de yeni düzenlemeyle tekrar tartışma konusu olan emekli milletvekili maaşları Avrupa gibi bazı ülkelerde, vekillerin asgari düzeydeki emekli maaşı; memur ve işçi emeklilerinin aldığı aylıkla eşit durumda!
Bu gibi ülkelerde görevi devam eden milletvekillerinin dokunulmazlığı da sadece ve sadece kürsüde geçerli; ama Türkiye'de uygulanan imtiyazların hiç birine sahip değiller...
ÜLKEMİZDE MİLLETVEKİLİ İMTİYAZLARI
Ülkemizde vekillere trafik cezası kesilemiyor.
Ömür boyu "Kırmızı Pasaport" taşıma hakları var.
Özel hastanelerde ücretsiz tedavi olabiliyorlar...
Eşleri ve çocukları da bu haklardan yararlanabiliyorlar!
DİĞER ÜLKELERDE MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI
Almanya’da vekil maaşı; euro karşılığı (19 bin 170 TL)
67 yaşında emekli olan bir Alman vekilin Bundestag’tan emekli olabilmek için 4’er yıldan 2 dönem görev yapması gerekiyor. Buna göre; 8 yıl vekil olan bir Alman, yaklaşık euro karşılığı (3 bin 782 TL) emekli maaşı alabiliyor. Almanya’da ortalama emekli maaşıysa; vekillerin asgari emekli maaşının biraz üzerinde; euro karşılığı (3 bin 875 TL).. Emekli bir Alman milletvekili en fazla 27 yıl çalışabiliyor, bu kadar uzun çalışmaları durumunda ise aylık emekli maaşı ancak ve ancak; euro karşılığı (12 bin 836 TL) civarında oluyor!
*****
Fransa’da vekillerin maaşı; euro karşılığı (6 bin 700 TL) seviyesinde.
Ortalama emekli maaşının ise; euro karşılığı (2 bin 730 TL) olduğu bu ülkede, emekli vekil maaşlarının eleştiri konusu olması nedeniyle 2011 yılı başından itibaren emekli vekil maaşlarında yüzde 8’lik indirim yapıldı!
*****
ABD’de emekli kongre üyelerinin maaşı yasaya ve görev sürelerine göre değişiyor. 413 emekli üyenin eski tarihli yasaya tabi olan 290’ının ortalama yıllık maaşı 60 bin 972 dolar. Bu da, aylık olarak yaklaşık; (10 bin 650 TL) ye denk geliyor. Yeni yasaya tabi olan 123 üyenin ise ortalama maaşı aylık (5 bin 644 TL) civarında!
TARTIŞMA KONUSU
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olmanın sayısız ayrıcalıkları ve getirisi var. Maaş ve özlük hakları da her dönemde tartışma konusu yapılıyor. Bizim milletvekillerimizin maddi geliri ve özlük hakları, gelişmiş demokrasilerde parlamenterlik yapanlarla kıyaslandığında şaşkınlık yaratıyor.
KAŞIK İLE VERİLİYOR, KEPÇE İLE ALINIYOR
Şu anda zor durumda olan emekli vatandaşlar çok dertli:
En düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL, bu para ile ne yapılabilir? Emekliye en az 3 bin 500 veriyor; elektriğe, doğalgaza zam yapılıyor. Maaş zammını vermeden aldılar zaten. Emeklinin de en az 10 bin alması lazım. Yetmez ama yine de yarasına merhem olur.
İğneden ipliğe zam geldi. Nasıl olacak, nasıl edecek, bu insanlar nasıl geçinecek?
Ne işçiyi ne de emekliyi düşünüyorlar…
Hiç kimseyi düşünmüyorlar, kendi çıkarlarını düşünüyorlar.
Gelsinler, bakalım kendileri emeklinin aldığı maaşlar geçinebilecekler mi?
Akıl var mantık var. İnsan, ‘Ben bu maaşla geçinebilir miyim?' der...
MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI İNDİRİLSİN
... O zaman milletvekili maaşları da 20 bin TL' den fazla olmasın! Geçinebilirim derse kendi emekli maaşı alsın, geçinsin. Geçinirse ondan sonra biz de, ‘Helal olsun. Geçinilebiliyormuş bu parayla' deriz.”
Merak ediyorum:
Şimdi aynı şekilde bir karar alınsa, TBMM koltuklarını dolduran parti guruplarının milletvekillerinin tepkisi nasıl olur?