‘Covid-19 tedavisi gören gençler ambulanslarla sınav salonuna götürüldü.’ yazıyordu başlığında haberin. ‘Adıyaman’da yeni tip koronavirüs tedavisi gören öğrenciler, Liseye Geçiş Sistemi sınavına ambulanslarla gitti.’
Diye devam ediyordu Anadolu Ajansı 20 Haziran 2020 tarihli haberinde.
Keman vardı elinde kız çocuğunun 23 Nisan 2019 tarihinde.. Soruyor sunucu ‘Akademik olarak hayalin nedir?’ Cevap veriyor kız.. ‘Almanya Köln Üniversitesinde tıp okumak istiyorum. Sonra belki Alman vatandaşı olurum.’
Belli ki haberi yoktu Almanya’nın bizi kıskandığından kızın. 23 Nisan’dı tarih, 2019.
‘Wushu Federasyonu Başkanının kızı turnuvaya hem hakem, hem sporcu olarak katıldı; annesinin de hakemliğiyle şampiyon oldu..’
Haberi kimseyi şaşırtmıyordu 17 Haziran 2020’de.
Dünya Ekonomik Formunun 2018 tarihli raporuna göre, Türkiye eğitim sıralamasında 137 ülke arasında 99. sırada yer alıyordu.
Katar, Malezya, Endonezya, İran, Pakistan gibi ülkelerin bizden daha iyi seviyede olduğu sıralamada kıskanç İsviçre birinci, bütçesinin yüzde 30’unu eğitime ayıran haset Singapur ikinci, fesat Finlandiya üçüncü, müzevir Hollanda da dördüncü sıradaydı listede.
Tablodaki alt - üst komşularımız ise; Tanzanya, Nikaragua, Mozambik, Etiyopya, Kamboçya.
Şiir gibi..
OECD’nin ‘COVID-19 Salgınında Eğitim’ raporuna göre; ‘eğitim ve ödevi için kullanabileceği bilgisayarı olan öğrenciler’ sıralamasında 77 ülke içinde 64. sırada yerimizi alarak istikrarımızı koruyup, çizgimizi bozmadık.
100 öğrenciden 30’unun bilgisayarının olmadığı anlaşılan raporda;
‘Sessiz bir çalışma ortamına erişim’ sıralamasında yine pozisyonumuzdan taviz vermeyerek 77 ülke arasında Kazakistan, Azerbaycan, Bosna Hersek’in gerisinde kalarak 49. Olduk.
Beton ekonomisinin hakim olduğu dönemde bile çocukların istikbali için bir odacık yer yapamadığımız anlaşıldı.
Zaten eğitime de pek gerek yoktu..
Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Bülent Arı, okuma oranı arttıkça kendisine afakanlar bastığını, cahil ve okumamış halka daha çok güvendiğini açıkladı.
Video konferans esnasında kameranın açık olduğunun farkına varmayan başka bir profesör ‘Kızların resimlerini de görüyoruz böylece çaktırma.’ diyerek eğitime karşı hassasiyetini istemeyerek de olsa gösterdi.
Geçen ay Elon Musk uzaya altmış adet uydu gönderdi.
Bu eğitim sisteminden çıkan Konyalı bilim adamlarımız, kına tepsisi taşıyan robot icat etti, ocak ayında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayında sergilendi.
Bence dâhiyane bir buluş..
‘İstediğimiz gibi hazırlanamadık, aceleniz ne? Sınavlar ertelensin..’
Diyen gençler;
Şu salgın sırasında sizi ambulanslarla da olsa sınav yapılan binalara taşıyan değerli yetkililerimizin bir bildiği var..
Kına var, tepsisini taşıyan, türküsünü söyleyen robot var; ama bununla beraber ataması yapılmayan üniversite mezunu açığı da var..
Kınalar elde mi kalsın? Yakılacak o kınalar.