E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bülent Kuşoğlu

Siyasetin Malzemesi Öncelikle Fikir Olmalı
10 Kasım 2010 Çarşamba

Bir hafta veya 10 gün önce Türkiye’nin 67’inci partisinin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na verildi. Parti Başkanı basına açıklamasında, “Sağcı değiliz, solcu değiliz, liberal değiliz, muhafazakar değiliz” dedi. Bir taraftan mevcut yapı ve iktidar, partileri tasfiye ederek ikiye indirmeye çalışıyor, diğer taraftan yeni partiler kuruluyor. Hangisi doğru?

Bazıları gibi “Mevcut partiler çok fazla 2 parti yeterli, en fazla 5 parti olmalı” diyorsanız ölçütünüz ne?

Bundan sonra küçük bir milliyetçi, bir Kürtçü, bir dinci parti, ikide büyük kitle partisi olacak, biri muhafazakar, diğeri biraz daha liberal” diyenlere veya olmasını temenni edenlere katılıyor musunuz? Buna genellikle, “Prensip olarak katılıyorum ama partilerin dağılımı böyle olmaz, Türkiye’de sosyal demokrat veya sol bir partiye de ihtiyaç var” diyenler de oluyor. Tabi bu parti ihtiyacını herkes meşrebine göre belirliyor. Liberal, demokrat, sosyalist partilerin de mutlaka olması gerektiğini iddia edenler oluyor.

Yukarıda anlattıklarım girişti. Bunlarla bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum: Türkiye’de siyaset klasik sağ-sol, liberal, muhafazakar tanımlamalarından çıktı. Siyaset artık bizde kimlik, kültür ve inanç eksenli yapılmaya başlandı. Bu tarz siyaset ise riskler içerir.

Partiler yine hafiften sağ-sol, muhafazakar, liberal, sosyal demokrat vs. olduklarını söylüyorlar ama pratikte siyaset kimlik, kültür ve inanç eksenli ve menfaat amaçlı oldu. Eski bilgileriniz olmasa AKP, din ve kimlik siyaseti yapan bir parti demez misiniz? AKP, liberal destekli, iyi bir Kürt ve cemaat partisi. CHP, alevi ve kültürü kentli(batılı) olanların partisi. MHP, Orta Anadolu kültürlü Türklerin partisi. BDP, Kürt partisi. Bu sıfatları net gelmeyebilir ama aynı şekilde net olarak, AKP’nin muhafazakar, CHP’nin sosyal demokrat, MHP’nin milliyetçi- muhafazakar, BDP’nin ? (İnanın BDP için liberal, sol-sağ gibi bir sıfat bulamadım) birer parti olduklarını söyleyebilir misiniz?

Siyasetin gittikçe artan bir şekilde kimlik, kültür ve inanç bazlı yapılması bizi ve bizim gibi ülkeleri zayıflatıyor. Zayıflayan toplumun en hassas noktaları, benlik, milli şuur, ortak ülkü, ortak hedefler vs. gibi kavramlar oluyor. Geçenlerde, Referandum sonrası yapılan bir kamuoyu yoklamasında yüzde 42’nin kendisinden nefret ettiği sonucunun çıktığını gören Tayyip Beyin çok şaşırdığını gazeteler yazmıştı. Şaşırmayalım. Kimlik, kültür ve inançlara dayalı siyaset karşılıklı olarak düşmanlıkları körükler, ayrışmaları artırır. Maalesef geldiğimiz noktada bu durumdayız ve birbirimizi sevmiyor, sempati duymuyor, anlayış göstermiyoruz. Gittikçe daha fazla sevgisiz toplum oluyoruz.

Farkında mısınız bilmiyorum ama ABD’de, İngiltere’de, Almanya’da, Fransa’da hala klasik siyasal partiler geçerlidir. Oralarda da kimlikler ve inançlar ön plana alınmaya çalışılıyor ama sistem buna izin vermiyor. Örneğin, Obama’nın başkan olması ABD’de kimlik siyasetinin önündeki en büyük engeli oluşturmuştur. Keza, Fransa gibi ülkelerde yabancı kökenlilere bakanlıklar verilmesi, ayrı parti örgütlenmelerini engellemiş, farklı kimlikler, kültürler ve inançlar klasik sol-sağ, liberal-muhafazakar partilere dağılmışlardır.

Kimlik, kültür ve inanç esaslı siyaset toplum yapılarını zayıflatır, ülkeleri böler. Türkiye bu tür bir siyaset anlayışı ile tehlikeli bir noktaya doğru gidebilir. Acilen, özellikle CHP ve MHP’nin farklı kimlik, kültür ve inançlardaki kadrolarla takviye edilmeleri lazım. Kesinlikle ana yapılarını, çekirdek fikri yapılarını bozmadan bu takviyeyi gerçekleştirmeleri gerek. Bu Türkiye için elzem, zira, sağ-sol, liberal-muhafazakar diye bölünürseniz bu geçici, konjonktürel olur, ama kimlik, kültür ve inançlar ekseninde bölünürseniz bu kalıcı ve tehlikelidir.

Mesleki, sektörel, hobi ve düşünce bazlı sivil toplum kuruluşları ile toplumların kimlik, kültür ve inanç enerjilerini olumlu kullanamazsanız, siyaset toplumun sorunu olur. Sorunlarımızı siyaset çözemediği gibi, çoğunu da siyaset oluşturuyor.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 6346 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teyze, Sen Hiç Küresel Güç Mensubu Gördün mü?
11/8/2010
Bu Haftanın Gelişmeleri, Okuyucu Yorumları ve Bir Fıkra
11/5/2010
Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
11/4/2010
Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
11/3/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur Musunuz?
11/1/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur musunuz?
11/1/2010
Yükselen Yorumcu Seviyesi, Yolsuzluklar ve Bir Fıkra
10/30/2010
Plansız Sohbet Yansımaları
10/27/2010
Sürprizli Genel Seçime Kafa Olarak Hazır mısınız?
10/25/2010
Okuyucu Yorumları
10/22/2010
Enayi Yerine Konduğunuzu Hissettiğiniz Oldu mu?
10/20/2010
Kamyoncu Şerif'in Oğlu ve HALK!
10/18/2010
Okuyucu Yorumları , Başbakan’ın Yanlışlığı, ABD’nin Talebi ve Bir Fıkra
10/15/2010
Ankara Başkent Kalabilecek mi?
10/13/2010
Edepsizleşiyoruz!
10/11/2010
Okuyucu Yorumları, İki Empati, Üç Ziyaret ve Bir Fıkra
10/8/2010
Yeni Dönemde Siyasete Hazır Mısınız?
10/6/2010
Ekonomi Sever misiniz?
10/4/2010
Okuyucu Yorumları, Hanifi Avcı, Anadil, Anayasa ve Bir Fıkra
10/1/2010
Makul, Masum ve Mağdur Çoğunluk!
9/29/2010
KLUGE
9/27/2010
Okuyucu Yorumları, Başkanlık Sistemi ve Bir Fıkra
9/24/2010
İşaretler Ne Yönde?
9/22/2010
DP ve AKP'nin Sosyal Yapıları ve Ahlak
9/20/2010
Okuyucu Yorumları, İşin Özü ve Bir Fıkra
9/17/2010
Garip Referandum Sonucu Nasıl Yorumlanmalı?
9/14/2010
Hayırlı Olsun
9/13/2010
U2, Okuyucu Yorumları, Rererandum ve Bayram
9/9/2010
Asabinin Referandumu Olmuş
9/6/2010
Referandumda Devlet?
9/3/2010
Hep Birlikte Gerçeği Arayalım!
9/2/2010
Geliyor!
8/29/2010
YORUMLAR
Toplam 37 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 12 Kasım 2010 Cuma 10:36

Ülkemizde hic kimsenin kendine yakistiramadigi kelime "BÖLÜCÜ" kelimesidir.Insanlarda küfür gibi bir cagrisim yapar.Isterseniz bir deneyin,agizinizdan ciktigiandn itibaren,hemen Müzigin sesini duyarsiniz:))Dagdaki eskiya diye aslandirdigimiz kisilerede ayni kelimeyi söylediginizde de ayni tepkiyle karsilasirsiniz.Durum böyleyken burada cok ince bir cizgiyle karsilasiyoruz.Demek ki hic kimsenin Vatani bölmek diye bir ideolojisi yok,Dinci yakistirmasi yapilan Cemaatlerde.Capanoglu

Yorumu oyla      55      50  
Misafir 12 Kasım 2010 Cuma 02:56

Gerçek vatandaşa Selam.Hava Harp Okulu Kapısından DEFOLUSUN diye geri çevrilen Ermeni genci"Ahdım Aht"bu sevdiğim Subay Elbisesini giyeceğim diye And içer. Galatasaray Üniv.Bilgisayar Müh.1.likle mezun olur ve 6 ay yerine Bir sene askerliği seçip Yedek Subay olur. Önce Etimesgut Tank Birliğinde sonra da Kıbrıs'ta Vatani görevini tamamlar SUBAY olarak da askerde büyük projelere imza atar ve bir Türk kızıyla evlenip çok sevdiği Komutanlarıyla halen ailece görüşürler.İşte Ülkemde yaşanan gerçekler.

Yorumu oyla      54      49  
Misafir 11 Kasım 2010 Perşembe 22:58

Sabriye,bugün senin yaptigin elestiriden sonra baygi üzüldüm.Bunun birde yan etkisi oldu,kafami dolaba carptim,hic yoktan bir arkadasa güzel bir firca attim,bindigim Taksi´nin söförüne bahsis vermedim,sinirimden istahimda kacti.En son yaptigin yarim elma ,gönül alma yorumundan sonra biraz kendime geldim,simdi afiyetle pisirdigim taze Hamsüleri yiyebilirim

Yorumu oyla      61      50  
Misafir 11 Kasım 2010 Perşembe 22:28

Gercek anlamda %42 degildir Referandumda cikan sonuc daha azdir.%42 lik kesim büyük oranla az cocuklu Ailelerden olusturan kesimdir,Köroglu,Ayvaz bir yada iki cocuk.%58 lik kesim ise en az dört cocuklu Ailelerden olusmaktadir.Simdi ben burda size bir hesap cikaracagim buda %29 denk geliyor.Kedi de burda et de burda buyurun kendiniz hesap edin.Kizmadan sakince...!

Yorumu oyla      59      49  
Misafir 11 Kasım 2010 Perşembe 22:05

SABRİYE:Bağışlayın bugün kafam allak bullaktı ve teyzemi eleştirdiğinizi zannettim ÜZGÜNÜM ve KIRICI olduğum için.vee her zaman BÜYÜK BİR KEYİFLE OKUDUĞUM H.Tahsin bey kardeşim ve diğer yorumcu dostlar azçok bilirsiniz yazdıklarımdan FİKİRLERİNİZİ azcık tenkit etsemde HAKLI olduğunuz çok yönler var;YÜREĞİNİZE SAĞLIK...vee ANACIĞIM seninde yüreğine sağlık.Sn Kuşoğluyla birlikte hepinize saygı ve sevgiler!!!

Yorumu oyla      59      50  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Demba ba
CEV Şampiyonlar Ligi
Netanyahu
mehmet özkan
Dilma Rousseff
Brezilya
Akhisar Belediyespor
ismail kartal
Saadet