Sivil toplum kuruluşlarındaki emekli askerlerin rütbelerine göre görev aldıkları, alt rütbedeki bir askerin üst rütbedekilere genel başkanlık ya da genel sekreterlik yapmasının mümkün olmadığı belirtildi. Ayrıca emekli askerlerin kendi aralarında hemen 'emir-komuta' esasını uygulamaya soktukları, oluşturulan kışla havasının ise sivilleri rahatsız ettiği kaydedildi. Bazı ulusalcı derneklerde asker-sivil sürtüşmesinin bu nedenle hat safhalarda seyrettiği de belirtildi.
Atatürkçü Düşünce Derneği'ne üye olduktan bir kaç hafta sonra 3 Temmuz 2006'da genel başkanlığa getirilen eski Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Şener Eruygur, dernekte en çok "kışla disiplini" uygulamakla eleştiriliyor. Dernek, bu eleştiriler nedeniyle 6 ay sonra yeniden genel kurul kararı aldı. Derneğin 27 Ocak'taki genel kurulunda Eruygur'un karşısındaki muhalefet, "dernek faaliyetleri çerçevesinde alınan kararların 'tepeden inme yöntemlerle' alındığını, tartışma kültürüne riayet edilmediğini, sivil toplum kuruluşunun kışla disipliniyle yönetildiğini, bu tutumun 'Atatürkçü Düşünce Sistemi'yle bağdaşmadığını" dile getirmişti. Eruygur da bu eleştirilere, "Asıl bana yönelik darbe girişimleri vardı ve bu nedenle gördüğünüz gibi genel kurul yapma kararı alarak bu girişimleri boşa çıkardım" diye karşılık vermişti.
Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi Derneği'nde (VKGB) ise bu nedenlerden dolayı asker ağırlığının azaltıldığı ortaya çıktı. Üyelerine silah üzerine ölme ve öldürme yemini yaptıran emekli kurmay albay Fikri Karadağ, kendinden rütbe bakımından altta olan emekli subaylarla VKGB'ye katılmış, daha sonra da Genel Başkan Taner Ünal ve diğer sivillerle yönetimde ve karar alma süreçlerinde çıkan sorunlar nedeniyle ayrılıp, Kuvayı Milliye Derneği'ni kurmuştu.
'KARACI'LAR DAHA İLGİLİ
Sivil toplum kuruluşlarına en yoğun ilgi Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapmış emekli askerlerden geliyor. Derneklere en az ilgiyi ise havacı ve denizci emekli subaylar gösteriyor. Bunun nedeni olarak sivil hayatta denizci ve havacıların ticari kuruluşlarda kolay iş bulmaları gösteriliyor. Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Vatansever Kuvvetler'in 'onursal' başkanlığını yaparken, pekçok emekli subay bu dernekte görev aldı. Kıdemli Kurmay Albay Aziz Ergen, çok sayıda subay ve astsubayın üye olduğu Kuvva-i Milliye Derneği'ne katılınca derneğin basın sözcülüğüne getirildi. Emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ, Kuvayı Milliye Derneği'ni kurduğunda dernekte kendinden daha yüksek rütbeli bir askerin yer almadığı görüldü. Sendikacı Mustafa Özbek'in kurduğu 'Türkiyem Topluluğu' basına tanıtılırken kurucular listesinde ilk sırada emekli orgeneral Hurşit Tolon ve ardından emekli Tuğgeneral Alaettin Parmaksız'ın adları yer aldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |