Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yaşayanlarla erkekler, çoğunlukla Nobel'in Pamuk'a verilmesini sevinçle karşılamadı.
Yarın seçim olsa MHP, Genç Parti, CHP ve AKP'ye oy vereceğini söyleyenlerin büyük bölümü Nobel'e sevinmediğini, ödülün siyasi nedenle verildiği belirtti. DTP'ye oy vereceğini söyleyenlerin çoğunluğu ise sevindiğini ve Pamuk'un ödülü hak ettiğini söyledi.
A&G Araştırma Şirketi'nin Türkiye genelinde Milliyet için yaptığı araştırmanın sonuçları özetle şöyle:
Yüzde 21'i habersiz
Türk halkının yüzde 26.4'ü "Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat ödülü almasına sevindim" derken, yüzde 37.2'si "Sevinmedim", yüzde 21.1'i "Duymadım, haberim yok" dedi. Ödüle sevindiğini söyleyen kadın ve erkeklerin oranı eşit. Yüzde 15.4 ise bu soruyu cevaplandırmadı. Ödüle sevinmediğini söyleyen erkeklerin oranı yüzde 48.7 olurken, sevinmeyen kadınların oranı yüzde 24.2'de kaldı.
Gençler Nobel'e daha çok sevinirken, yaş ortalaması yükseldikçe "Duymadım, haberim yok" diyenlerle soruyu cevaplamayanların oranı ortalamanın üzerine çıktı.
Düşük eğitimliler bu konuda fikir beyan edemedi. Eğitim yükseldikçe Nobel Edebiyat Ödülü'nün Pamuk'a verilmesine "Sevindim" diyenlerin oranı ortalamanın üzerine çıktı.
İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ortalamanın üzerinde bu ödüle "Sevinmedim" denildi.
Eğitimde olduğu gibi sosyal statüde de, statü yükseldikçe ödüle "Sevindim" diyenlerin oranı ortalamanın üzerine çıktı.
Ödül siyasi
Katılımcıların, "Sizce Pamuk bu ödülü hak etti mi, hangi nedenlerle bu ödülü aldığını düşünüyorsunuz?" sorusuna verdiği yanıttan çıkan sonuçlar da şöyle:
Halkın yüzde 20.9'u Pamuk'un ödülü hak ettiğini, yüzde 40'ı ödülü siyasi nedenlerle aldığını ve bu yüzden de hak etmediğini düşünüyor. "Sevindim" diyenlerin yüzde 68'i, Pamuk'un ödülü hak ettiğini düşünüyor.
Kadınlar bu konuda cevap vermez veya veremezken, erkeklerin yüzde 52.1'i Orhan Pamuk'un ödülü siyasi nedenlerle aldığına inandıklarını söylüyor.
Gençlerden ise kalemi güçlü, iyi bir yazar olduğu için ödülü hak etti diyenler ortalamanın üzerinde. Düşük eğitimliler bu soruda da yorumsuz kalırken, eğitim yükseldikçe "Hak etmedi, siyasi nedenlerle ödül aldı" cevabı verenlerin oranı ortalamanın üzerine çıktı.
32 ilde yapıldı
Araştırma 11-13 Kasım tarihlerinde Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 32 il ve 115 ilçede, bunlara bağlı 134 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1153'ü kadın toplam 2 bin 330 denekle, yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı. Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı tabakalı tesadüfi yöntem, görüşülecek olan deneklerin belirlenmesinde ise cinsiyet ve yaş kotası uygulandı.
Çalışmanın yürütüldüğü 32 il şöyle:
Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Samsun, Trabzon, Van ve Zonguldak.
MİLLİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...