Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaşanan global kriz ortamında ihracatçılarla beraber, iki kat fazla çalışacaklarını söyledi.
Tüzmen, kriz ortamında komşu ülkelere ihracat artışının sürdüğünü bildirdi.
Bakan Tüzmen, ekonomide yaşanan gelişmelerle ilgili olarak AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yaşanan global krizin Türkiye'yi de etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini belirtti.
Gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve panik yapmadan önlemleri aldıklarını kaydeden Tüzmen, “Böyle dönemlerde soğukkanlı davranmak büyük önem taşıyor. Telaşa kapılmadan karar alıp uyguluyoruz. Bugünlerde bütün sektörler, ihracatçı, bankacılık sektörü, sanayici, devlet ortak hareket etmelidir. Krize karşı sanayici, ihracatçı, bankacılık sektörü ve devlet omuz omuza mücadele etmelidir” dedi.
İKİ KAT FAZLA ÇALIŞACAĞIZ
Önümüzdeki aylarda başta Orta Doğu, Afrika, Orta Asya Türk cumhuriyetleri olmak üzere komşu ve çevre ülkelerde pazar genişletme çalışmalarına hız vereceklerini ifade eden Bakan Tüzmen, şunları söyledi:
“Bu kriz ortamında ihracatçılarımızla iki kat fazla çalışacağız.
Hem ülkemiz için hem makro dengeler için hem de firmalarımızın daha güçlü olmaları için çalışmalarımızı artırmak zorundayız. Şu anda batı pazarlarında daralmalar yaşanıyor. Ama biz bu açığı diğer pazarlarda kapatmaya çalışıyoruz. Bu konuda da belli başarılar kazanmış durumdayız.
Ancak ihraç kalemlerimizin fiyatlarında genel bir düşüş yaşanıyor. Bazı kalemlerin fiyatları yarı yarıya düştü. Fiyatı dörtte bire hatta beşte bire düşenler var. Aynı miktarda ürünü ihraç ediyoruz ama ancak yarısı kadar, dörtte biri beşte biri kadar döviz kazanabiliyoruz. Bu da ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Örneğin geçen yıl kasım ayında dünya demir fiyatları 1120 dolar civarındaydı, bu yıl 250 dolara kadar düştü. Örnekleri çoğaltmak mümkün.”
FİNANSMAN SIKINTISI
İhracatçıların şu andaki en büyük sıkıntılarının başında bankacılık sektörüyle yaşadıkları sıkıntıların geldiğini ifade eden Bakan Tüzmen, dünyada yüzyılda bir yaşanabilecek böylesi bir krizde bankacılık sektörünün sanayicileri ve ihracatçıları desteklemeleri gerektiğini bildirdi.
“Bankacılık sektörü geçmişte sütten ağzı yandığı için şimdi yoğurdu üfleyerek yiyor. Kendini kasıyor. Ama makul dengeler bulunmalı” diyen Bakan Tüzmen, herkesin aynı gemide olduğunu, krizi sektörlerin birbirlerini destekleyerek aşabileceklerini belirtti.
Önümüzdeki dönemde ihracatçıların daha fazla yerli ara malı kullanacağını kaydeden Bakan Tüzmen, daha önce üretime ara veren yerli ara mal üreticilerinin kısa bir süre sonra devreye gireceklerini, dövizdeki yeni dengelerin yerli ara mal üreticilerinin devreye girmelerinin önünü açacağını bildirdi.
Tüzmen, yerli ara mal üreticilerinin devreye girmesinin istihdama da katkı sağlayacağını ifade etti.
KOMŞULARA İHRACAT
Kriz nedeniyle ihracatta daralmalar yaşanmasına rağmen komşu ülkelerde ihracat artışının sürdüğünü belirten Bakan Tüzmen, görüşlerini şöyle açıkladı:
“Dünyada yaşanan kriz ihracatımızda da sıkıntılar yaratıyor.
Ancak global krizden daha az etkilenmesi beklenen komşu ve çevre ülkelerde ihracatımız daha az sıkıntı yaşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Irak, Libya, Suriye gibi ülkelere ihracat artışımız sürüyor.
Global krizin kendisini daha fazla hissettirdiği Ekim-Kasım aylarında geçen yılın aynı aylarına göre Birleşik Arap Emirliği'ne ihracatımız yüzde 25, Cezayir'e yüzde 44, Irak'a yüzde 56, Libya'ya yüzde 30, Suriye'ye yüzde 63 artmış durumda. Petrol fiyatlarındaki düşüş özellikle petrol üreticisi ülkelerle ticaretimizi olumsuz etkileyebilir. Ama etkinin fazla olmaması için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.” (