A Vitamin Eksikliği Gece Körlüğüne Sebeb!
Beyne giden sinirlerin işlevlerini tam anlamıyla yapamaması anlamına gelen, genetik ve ilerleyici özelliğe sahip gece körlüğü, bilinen en tehlikeli göz hastalıkları arasında yer alıyor.Gece körlüğünde, hastanın görme seviyesi yoğun ışıkta, loş ortamda, geceleyin ya da alacakaranlıkta minimum seviyeye iniyor, görme bulanıklaşıyor ve cisimler seçilemiyor.
Op. Dr. Akın Akyurt “Halk arasında tavukkarasıolarak bilinen gece körlüğü, A vitaminieksikliğinin sebep olduğu önemli bir göz hastalığıdır. Gece körlüğü küçük yaşlarda pek belirgin olmasa bile yaşa bağlı olarak gelişir.Hücre ölümü durana kadar ilerleyen hastalık, belli bir zaman sonra körlüğe neden olur.” açıklamalarında bulunarak gece körlüğünün nedeni olarak A vitamini eksikliğini sorumlu tutuyor.
SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
Gözümüzün arka kısmında iki çeşit alıcı hücre bulunuyor: Koni biçimli hücreler ve çomak biçimlihücreler. Cisimlerin renklerini ve detaylarını algılamamızı sağlayan koni biçimli hücreler, gözün ağ tabaka merkezinde birikerek sadece parlak ışıkta uyarılıyor. Bu bölümün etrafındaysa çomak biçimli hücreler yer alıyor ve düşük ışıkta dahi nesnelerin görülmesini sağlıyor. Çomak hücrelerin içerisinde gece görmeyi sağlayan rodopsin pigmenti bulunuyor. Rodopsin, ışığa duyarlı bir pigment olduğu için harekete geçirildiği zaman gece görmeyi sağlıyor.
Op. Dr. Akın Akyurt “Bu pigmenti ise harekete sadece A vitamini geçiriyor. Bundan dolayı A vitamini eksikliği gece körlüğünün en önemli sebeplerinden biridir. Gece körlüğünün diğer bir nedeni ise genetik yatkınlıktır. Ülkemizde akraba evliliklerinin çok yapılması nedeniyle sık rastlanan bir hastalıktır” diyor. A vitamini ise en çok balıkta, süt ve süt ürünlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde, yumurta gibi gıdalarda yer alıyor. A vitamini eksikliği gözde gece körlüğügibi göz bozukluklarına sebep olabileceği gibi göz altı lekeleri de yapabiliyor. Ayrıca bağışık sistemini zayıflatıyor, göz kuruluğuna, sivilcelere, diş eti ve kemik deformelerine, yorgunluk hissine neden oluyor.
BU BELİRTİLER VARSA AMAN DİKKAT!
Gece körlüğünün ya da diğer bir deyişle tavukkarasının en önemli belirtileri arasında şunlar bulunuyor:
• Karanlıkta net görememek. Karanlıkta meydana gelen görme zorluğu belli bir süre sonra loş ışıkta kendisini göstermeye başlar. Gözün, çevrede olup biteni yeteri kadar algılamaması sonucunda gündüz bir yerlere çarpabiliriz, ayağımız takılabilir ya da düşebiliriz.
• Konsantrasyon bozukluğu
• Işık çakması ve etrafın parlaması
• İleri derece astigmat ve miyop
Eğer sizde de bu belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir göz doktoruna muayene olmalısınız. Göz doktoru, gece körlüğünü teşhis edebilmek için göz dibi, göz alanı ve erg tetkikleri yapacaktır.
“Göz dibi muayenede hücre bozulmaları bulunuyor. Sonra çevresel görmenin ne kadar daraldığını gösteren görme alanı muayenesi yapılıyor” diyen Op. Dr. Akın Akyurt, gece körlüğünün kesin bir tedavisi olmadığını belirterek A vitamini ve omega 3 takviyesiyle rahatsızlığın ileriye gitmesinin önlenebileceğini söylüyor.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...