Liselere geçmek için sınava giren öğrencilerin LGS sonuçları belli oldu. Sonuçlara göre tercih yapacak olan öğrenci ve velilerin kafası karışmış durumda. Milliyet yazarı Abbas Güçlü, tercihler konusunda dikkat çeken bir yazı yazdı.
İŞTE ABBAS GÜÇLÜ YAZISI:
Kaçan balık büyük oluyor
LGS sonuçları açıklandı. Veli ve öğrenciler rahatlayacağına daha da tedirgin hale geldiler. Hemen herkes girebileceği okullara sevinmek yerine hayalini kurdukları okullara giremiyor olmanın üzüntüsünü yaşıyor. Oysa onların dudak büktüğü okullar, başka velilerin hayalini kurduğu liseler.
Kaldı ki bir, iki eksik netle o okullara giremiyor olsalardı, bu kez de onların yasını tutuyor olacaklardı! Sistem öylesine karmaşık ve yanlış ki yıllardır çocuklarını bu sınavlara hazırlayan veliler bile işin içinden çıkamıyor. Hem liselerde hem de üniversitelerde “puanı yüksek okul, iyi okul” diye yanlış bir algı oluştu. Oysa giriş puanlarının dışında sorgulanması ve aranması gereken çok daha önemli ayrıntılar var ama onlar hiç kimsenin umurunda değil.
Okula başladıktan sonra eyvah eyvah diyorlar ama o zaman da iş işten çoktan geçmiş oluyor. Örneğin sosyal ortam, örneğin ulaşım, örneğin kontenjan sayıları, örneğin üniversite başarıları, örneğin iş bulma oranları, örneğin misyon ve vizyonları?..
Hormonlu notlar?
Şişirilmiş not iddiaları uzun zamandır gündemde. Sadece kolejleri ve hepsini birden suçlamak büyük haksızlık olur.
Devlet okulları da “mezunlarımız mağdur oluyor” gerekçesiyle çoktan bu kervana katıldı. Çok daha önemlisi kabahatli onlar mı yoksa bu duruma seyirci kalan MEB, YÖK ve ÖSYM mi?
Liselere girişte, öğrencilerin yüzde 80’i diploma notuyla kayıt yaptıracak. Üniversiteye başvuran adayların tümü de ortaöğretim başarı puanı nedeniyle diploma notundan pozitif ya da negatif yönde etkilenecek.
İşte bu yüzden okul başarı notlarının çok adil, objektif ve ülke genelinde ortak bir standarda sahip olması gerekiyor. Peki böylesi bir durum söz konusu mu? Evet demek mümkün değil. 100 ortalamayla mezun olanların sınavlarda ilk 100 bine hatta ilk 500 bine girememeleri nasıl bir anormallik ise sınavlarda ilk 10 bine girip de başarı puanı nedeniyle sıralamada 13, 14 bine inmek de bir o kadar şok edici...
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...