Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ABD baskısına rağmen mevcut İsrail hükümetiyle doğrudan görüşmelere başlamanın anlamsız olduğunu belirtti. Geçen hafta ABD Başkanı Barack Obama'yla görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Filistin yönetimiyle doğrudan görüşmelere hazır olduğunu söylemişti. Ancak Abbas Yahudi yerleşim inşaatlarının durması ve Aralık 2008'de kesinlen görüşmelerin bırakıldı yerden başlaması koşuluyla doğrudan görüşmelere hazır olduğunu söylemişti. Netanyahu Abbas'ın koşullarını kabul etmediğini belirtmişti. Şu anda İsrail ve Filistin yönetimi arasındaki dolaylı görüşmeler Obama'nın Ortadoğu temsilcisi George Mitchell aracılığı ile yapılıyor.
GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER
Çarşamba günü Abbas'la bir araya gelecek Mitchell'in Netanyahu'nun alacağı çeşitli güven arttırıcı önlemlerini sunacağı söyleniyor. Haaretz gazetesine göre söz konusu önlemler arasında Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden bazılarında ordunun operasyonlarına son verilmesi ve bölgedeki yol engellemelerinin büyük bölümünü de kaldırılması yer alıyor. Abbas'a yakın bir kaynağa göre Filistin yönetimi doğrudan görüşmelere başlamak için Arap ülkelerinden destek bekliyor. Netanyahu'nun yarın Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le yapacağı görüşmede bu konuyu tartışması bekleniyor.
BILL CLINTON'A TEKLİF
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, 4 yıl önce Gazze Şeridi'ne kaçırılan Gilad Şalit adlı askerlerinin serbest bırakılması için ABD eski Başkanı Bill Clinton'dan arabulucu olmasını istediği öne sürüldü. İsrail ile Hamas arasında yapılan dolaylı görüşmelerde Hamas, Şalit karşılığında bin 400 dolayında tutuklunun serbest bırakılmasını istemiş, ancak listedeki bazı isimlere Netanyahu karşı çıkmıştı.
FRANSIZ HÜKÜMETİ ARABULUCULUĞA SOYUNDU
Fransa'nın, Türkiye'nin yerine Suriye ile İsrail arasında arabulucu olmak istediği bildirildi. Londra'da Arapça yayınlanan Al Hayat gazetesine konuşan Fransız kaynakları, İsrail medyasında da yankı bulan açıklamalarında, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, gelecekte Suriye ile İsrail arasında yapılacak müzakerelerde arabuluculuk yapması için eski Şam Büyükelçisi Jean-Claude Cousseran'ı atamayı planladığını söylediler. Şam, dolaylı görüşmelerin yeniden başlamasına ilişkin olarak "en tercih ettiği arabulucu"nun Türkiye olduğunu defalarca açıklasa da İsrail, Türkiye'yi istemediğini açıkça dile getirmişti. (SABAH)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...