Wall Street Journal'ın bugünkü baskısında yer alan Viyana mahreçli haberde, ABD'nin, İran'ın nükleer programına karşı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde kabul edilmesini istediği ve üzerinde görüşmelerin devam ettiği yeni yaptırımlar karar tasarısına, Konseyin diğer daimi üyeleri Rusya ve Çin'in de desteğini almak amacıyla ilk başta sunduğu sert yaptırımların bir kısmından vazgeçtiği belirtildi.
Gazetenin ismini açıklamadığı ve konuyla yakından ilgilenen yetkililere dayandırarak verdiği haberde, Almanya ve İngiltere'nin, Çin ve Rusya'nın İran'a karşı yeni yaptırımlar getiren karar tasarısı görüşmelerine destek vermelerini sağlamak için araya girerek ABD'yi bazı sert yaptırım planlarını yumuşatması ve bazılarını da geri çekmesi konusunda ikna ettiği bildirildi.
Haberde, yaptırımların daha önceki BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarından daha farklı olarak bu sefer İran Devrim Muhafızları Ordusunu ve onların kontrol ettikleri şirketleri bütün olarak hedef aldığı ifade edildi.
Rusya ve Çin'in, İran'ın uranyumunu zenginleştirmek için üçüncü ülkelere göndermesi konusunda kendisine yapılan teklifi kabul etmesi için İran'a baskıda bulundukları da belirtilen haberde, genelde İran'a baskıda bulunmaya pek eğilimli olmayan bu iki ülkeden böyle bir baskı gelmesinin alışık olunmadık bir durum olduğu yorumu da yapıldı.
Gazetenin internet sitesinde daha geniş yer alan haberde de Çin ve Rusya'nın yanı sıra Türkiye'nin de olası yaptırımlar konusuna şüpheli yaklaştığı, daha önce Nisan ayında sonuçlanması beklenen karar tasarısı görüşmelerinin yaz aylarına sarkabileceği kaydedildi.
İran'ın nükleer programına yönelik yaptırımlar getiren yeni bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerindeki görüşmeler, Konseyin 5 daimi üyesi (ABD, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin) ve Almanya arasında devam ediyor.
Çinli diplomatlar, BM'de dün yaptıkları açıklamada, konunun diplomatik yollarla çözülmesini istediklerini belirttiler.
BM Güvenlik Konseyi, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında İran'ın nükleer programına yönelik yaptırımlar içeren 3 karar aldı, kararlara Çin ve Rusya da destek verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...