Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Luc Van den Brande, Anayasa Mahkemesi'nin Ak Parti'ye yönelik kapatma davasını reddeden kararını " büyük memnuniyetle " karşıladıklarını açıkladı.
Geçtiğimiz ay, Ak Parti'nin kapatılması halinde Türkiye'nin yeniden Avrupa Konseyi'nin denetim sürecini alınabileceği uyarısını yapan raporu kaleme alan Van den Brande, kararı Zaman'a yorumladı. Van den Brande, " Anayasa Mahkemesi'nin kararı, benim hazırladığım ve geçen ay AKPM'de kabul edilen Türkiye raporunda hatırlattığımız demokratik kriterlerle uyum sağlıyor. Biz hem raporda, hem de geçen ayki AKPM Genel Kurulu toplantısında olası bir kapatma kararının Türkiye'de demokrasinin geleceği açısından çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ifade etmiştik. Bizim niyetimiz yargıya müdahele etmek değil, Avrupa'nın bir parçası olan Türkiye'de demokratik kurumların işleyişine mani olacak gelişmelere karşı uyarmaktı. " ifadelerini kullandı.
"Hazine yardımı desteği kesilmesi ayrımcılık"
Mahkeme'nin Ak Parti'ye yapılan hazine desteğinin yarısının kesilmesi kararını ise " ayrımcılık " olduğunu belirten Van den Brande, " İktidarda bulunan bir partiye finansal kısıtlama getirmek ayrımcılık olarak yorumlanabilir. Her siyasi partinin eşit koşullarda yarışması gerekir. Ancak, nihai olarak Ak Parti'nin kapatılmaması memnuniyet vericidir. " ifadelerini kullandı.
AKPM Türkiye raportörü, Hükümetin vakit kaybetmeden daha özgürlükçü bir yeni anayasa üzerinde çalışması gerektiğini savundu. Kararın Türkiye ve Avrupa ilişkileri açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Van den Brande, " Kararın ardından, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki işbirliği artarak devam edeceğine dair olumlu bir sinyal aldığımızı söyleyebiliriz. " dedi.
26 Haziran'da Strasbourg'ta düzenlenen "Türkiye'deki demokratik kurumların işleyişi" başlıklı "acil" oturumda Türkiye'deki son gelişmeleri ele alan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), AK Parti'nin kapatılması halinde Türkiye'nin "gerektiğinde yeniden denetim sürecine alınmasını" isteyen raporu kabul etmişti. Türkiye'nin tekrar denetim sürecine alınması halinde, 2004'te çıktığı "zayıf demokrasiler" kümesine yeniden düşeceği ve Avrupa Birliği ile müzakerelerin askıya alınabileceği vurgulanıyordu.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...