Sol Parti milletvekilleri Dr. Norman Paech, Paul Schaefer ve Monika Knocke tarafından verilen soru önergesine, Alman hükümetinin Kürt sorunu hakkındaki görüşü soruldu.
ATŞEKES SONA ERDİ
“Federal hükümetin Türk-Kürt sorunun siyasal çözümüne katkısı” başlığını taşıyan ve 25 sorudan oluşan önergeye yanıt veren Alman hükümeti Türkiye’deki şiddetten Kürtleri sorumlu gördü.
Alman hükümeti PKK’nin Avrupa Birliği ‘terör örgütleri’ listesinde olduğunu hatırlatarak, ‘’Türkiye’nin Kürt bölgelerindeki gelişmeler ateşkes sona ermiş olması nedeniyle şiddetlendi’’ denildi.
İnsan hakları alanında son yıllarda Türkiye’nin reform politikası nedeniyle gelişmelerin yaşandığını iddia eden Alman hükümeti, yerel radyo ve televizyonlara Kürtçe yayın yapma hakkının vermiş olmasını da ‘önemli bir adım’ olarak değerlendirdi.
SORUN EKONOMİK
Kürt sorununu “sosyo-ekonomik kalkınmayla” çözülecek bir sorun olarak ele alan Alman hükümeti, Türkiye’nin bu konuda göstermiş olduğu çabaların KONGRA GEL tarafından engellendiği iddia edildi. Önerye verilen yanıtta devamla, “Türkiye Hükümeti’nin ve sayısız farklı aktörlerin bölgedeki ekonomik ve sosyal kalkınma çabaları PKK’nin 2004 yılında yeniden başlatmış olduğu ‘silahlı mücadele’ ve bununla birlikte çok olumsuz bir hal alan güvenlik durumu tarafından oldukça zorlaştırıldı” denildi.
PKK’yi ‘siyasal amaçlarını kabul ettirmek için şiddet kullanımını sona erdirmeye’ çağıran Alman Hükümeti ‘Türkiye’nin Güneydoğu sorununun’ barışçıl çözümüne katkı sağlayacak bütün girişimleri desteklediğini îfade etti.
Önergede, Kürt sorunun çözümün Türkiye hükümeti ve Kürt halkı arasında sağlanması gerektiğini belirtiliyor.
PKK YASAĞI SÜRECEK
“Federal hükümet, PKK’nin tek taraflı ateşkesi karşısında, ulusal ve uluslararası barış çabalarını desteklemek amacıyla PKK’nin ‘terörist örgüt’ olarak nitelendirilmesini ortadan kaldırmayı düşünüyor mu?” sorusuna verilen ise yasağın kaldırılması için bir neden olmadığı cevabı verildi.
Alman hükümet AB üye devletlerin Ankara’daki büyükelçi yardımcıların Mayıs ayında Alman büyükelçiliğin girişimi sonucu Mayıs ayında Güneydoğu illerini ziyaret etmeyi planladığına dikkat çekti.
Sol Parti adına yapılan değerlendirmede ise hükümetin çelişkili tutumuna dikkat çekilerek, “Federal hükümet bir yanda AB nezdinde, Türkiye hükümetinin insan ve azınlık haklarına uyması amacıyla başlatılan girişimleri destekliyor. Öte yandan ise iki taraflı işbirliğine bakıldığında, bu isteğin öncelikli bir konumda olup, buna göre baskı uygulandığı görülmemektedir” denildi
ANF
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...