E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Amerika'nın Ruhu İşkenceye Teslim Nobel Ödüllü Krugman Yazdı

Obama'nın başında onca sorun varken bir de Bush'un işkence politikasının ve Irak savaşına giden sürecin soruşturulmaması gerektiğini söyleyenler var. Fakat söz konusu geçmişle yüzleşmek aslında geçmişe değil geleceğe bakmakla, Amerika'nın ruhunu geri kazanmakla ilgili bir mesele

29.04.2009 - 11:20
Amerika nın Ruhu İşkenceye Teslim

Paul Krugman (New York Times)

‘Vaktimizi ve enerjimizi geçmişi suçlamakla harcayarak hiçbir şey kazanmayız.” Başkan Obama, selefinin işkenceyi meşrulaştırmak için kullandığı hukuki kararnameleri yayımlamak yönündeki övgüye değer kararının ardından bunları söylüyordu. Siyaset ve medya kurumlarındaki bazı insanlar Obama’nın tutumunu eleştiriyor. Geçmişe değil geleceğe bakmamız gerektiğini söylüyorlar. Dava açılmasın lütfen; soruşturma
açılmasın, çok ama çok meşgulüz.
Ve bu noktada gerçekten de ciddi zorluklar var: Ekonomik kriz, sağlık hizmetlerinde kriz, çevre krizi.
Ne kadar kötü olursa olsun, son sekiz yılın ihlallerini tekrar deşmek kaldıramayacağımız bir lüks olmaz mı?

Diğer sorunlar engel değil
Hayır olmaz, zira Amerika bir politika koleksiyonundan fazla bir şeydir. Biz ahlaki ideallerin ülkesiyiz, en azından vaktiyle öyleydik. Geçmişte hükümetimiz bu idealleri yüceltmek bakımından bazen nahoş işler de yaptı. Fakat liderlerimiz ulusumuzun savunduğu her şeye daha önce hiç bu kadar doğrudan ihanet etmişti. “Bu hükümet insanlara işkence etmez” diyordu eski Başkan Bush, fakat işkence etti ve cümle âlem bunu biliyor.
Ve ahlak pusulamızı, sadece dünyadaki konumumuz adına değil, bizzat kendi vicdanımız adına geri kazanabilmemizin yegâne yolu, bunun nasıl olduğunu araştırmak ve gerekirse sorumlu olanları yargılamak.
Peki ya Bush yönetiminin ihlallerini soruşturmanın bugünün krizleriyle başa çıkma çabalarına sekte vuracağı argümanına ne demeli? Argüman doğru olsa da (gerçeğin ve adaletin bedeli yüksek olsa da), bu ödememiz gereken bir bedel: Yasalar sadece uygun zamanda uygulansınlar diye konmaz. Peki ülkenin hesap sormakla yüksek bir bedel ödeyeceğine inanmak için gerçek bir sebep var mı?
Sözgelimi, Bush döneminin suçlarını soruşturmak başka yerlere hasredilmesi gereken zamanı ve enerjiyi gerçekten heba eder mi? Somut konuşalım: Kimin enerjisinden ve zamanından söz ediyoruz? Hazine Bakanı Tim Geithner ekonomiyi kurtarma çabalarından geri kalacak falan değil. Bütçe direktörü Peter Orszag sağlık hizmetlerini yenileme çabalarını bir kenara bırakacak değil. Enerji bakanı Steven Chu iklim değişikliğini sınırlama çabalarından imtina edecek değil. Başkanın bile meseleye karışması gerekmiyor ve zaten karışmamalı da. Bütün yapması gereken Adalet Bakanlığı’nın işini yapmasına izin vermek (ki normalde ondan beklenen de bu) ve Kongre’deki soruşturmaların önüne çıkmamak. Sizi bilmem, ama bence Amerika, bir yandan başka işlerle uğraşırken, gerçeği açığa çıkarmaya ve hukuku uygulamaya muktedirdir.
Bush yıllarının ihlallerini deşmenin başkanın politikalarını uygulamak için ihtiyaç duyduğu siyasi konsensüsün altını oyacağını savunuyor da olabilirsiniz (birçokları savunuyor).

Peki hangi siyasi konsensüs?
Ne yazık ki siyaset sahnesinde işkencecilerin tarafını tutan hatırı sayılır miktarda insan var hâlâ. Fakat bunlarla, Obama’nın ekonomik krizle başa çıkma çabasına taş koymak için elinden geleni yapanlar aynı insanlar ve sağlık ve iklim değişikliğine dair gayret sergilediğinde de aynı oranda amansız bir muhalefet sergileyecekler. Başkan onların iyi niyetini kaybedemez, fakat hiç iyi niyetli olmadılar ki.

Medya da gerçekle ilgilenmedi
Washington’da işkencecilerle ittifak yapmayan, fakat Bush yıllarında olan bitenleri karıştırmayı çok da istemeyen bir kesim var. Muhtemelen bazıları çirkin bir manzara ortaya çıksın istemiyor; benim tahminim, çatışmadan uzak durmayı tercih eden başkanın bu gruba dahil olduğu yönünde. Fakat çirkinlik zaten ortada duruyor ve yokmuş gibi yapmak onu ortadan kaldırmayacak. Bence Bush yıllarını, göz yumdukları hatırlanmasın diye deşmemeyi isteyenler de eksik değil. Bush yönetimi yetkililerinin işkenceyi bir politika olarak kurumsallaştırdığı, ülkeyi yanlış yönlendirerek savaşa soktuğu ve savaşı meşrulaştıracak ‘itiraflar’ elde etme çabasıyla insanlara işkence ettiği ayan beyan ortada. Ve savaşa giden süreçte siyaset ve medya kurumlarının büyük bölümü
gözlerini gerçeklerden kaçırdılar.

Hukuk ülkesi olmanın gereği
Olan bitenler karşısında sesini yükseltmesi gereken, lâkin yükseltmeyen bazı insanlar bugün bütün o dönemi (elbette ülkenin selameti için) unutmamamız gerektiğini söylerken karamsarlığa kapılmamak zor.
Üzgünüm, ama ülkenin selameti adına yapmamız gereken hem işkenceyi hem de savaşa yol açan süreci soruştur-mak. Bu soruşturmaları gerektiği yerde davalar takip etmelidir - bunun nedeni kindarlık değil, bir hukuk ülkesi olmamızdır. Geleceğimiz adına bunu yapmamız gerek. Zira bu geçmişe değil, geleceğe bakmakla; Amerika’nın ruhunu geri kazanmakla ilgili bir mesele. (2008 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi, 24 Nisan 2009)

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
GURBETCİ 24 Nisan 2009 Cuma 00:25

kendi istekleri olmayınca yargıya siyaset karıştı diyenler,arzularınca bir kara çıkınca teşekkür hukuk diyorsa.Ne kadar inandırıcı olurlarki.Hukuk herkesin gönlüne göre değil yasaların emrettiği ölçüde olmalıdır.Bunu bir anlasanız.Bugün kızıp,Yarın sevinmezsiniz.

Yorumu oyla      18      10  
GURBETCİ 24 Nisan 2009 Cuma 00:21

Bu hukuk zaferimi yoksa inatlaşmamı orasını bilemem. Bildiğim tek şey istenmediğim sofraya oturmam ve orada bulunmam.Ben böyle düşünüyorum.

Yorumu oyla      18      10  
Tego Gezerer 23 Nisan 2009 Perşembe 15:25

Iyi ki Ankara"da Hakimler var. Yargi var. Yoks bu iktidar ve onun dalkavuklari olan bürokratlari kimbilir daha nelere ve kimlere keyfi uygulamalar yaparlardi ya da yapmaya cüret ederlerdi. Hukuk her zaman herkese lazim olandir. Teskkürler Hukuk

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Barışta En Yakın Noktaya Gelindi
Suriye Devlet Başkanı Esad, "Hamas ve Hizbullah’ın Suriye’nin yardımı ...
WHO Alarm Düzeyini Yükseltti...
Dünya Sağlık Örgütü domuz gribi alarm düzeyini 1'le 6 arasındaki salgın ...
İsrail'in Tehdidine Ankara Cevabı:
Türkiye'nin Suriye ile yapacağı ortak askeri tatbikatı ileri süren İsrail, ...
 
BU DA CANLI CASTRO TURİZMİ
Dünyanın son sosyalist ülkelerinden Küba, Türk turistlerin gözdesi oldu.
ALİYEV BRÜKSEL’DEN TEHDİT ETTİ: BİZ DE POLİTİKAMIZI YENİ GERÇEKLERE UYARLAYACAĞIZ!
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, AB'nin başkenti Brüksel'den ...
KKTC Başsavcılığı Parayla Oyu Araştırın Dedi
KKTC Başsavcılığı, 19 Nisan erken genel seçimlerinde parayla oy alınıp ...
 
Peres’ten İsrail Karşıtlarına Çağrı
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ’’Savaş istemiyoruz" derken, dost ve ...
YUH ARTIK
İtalya'nın sıradışı başbakanı Berlusconi, kameralar önünde bayan polis ...
Domuz Gribi Kapımıza Dayandı
ABD ve Avrupa’ya sıçrayan Meksika kökenli domuz gribi paniği üyüyor. Meksika'da ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
Haber
İsrail
Belçika
IŞİD
Kobani
Afganistan
Kırgızistan
serdar ortaç twitter