Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribi alarm düzeyini 1’le 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında 3. evreden 4. evreye çıkardı. İsviçre, Cenevre kentinde saatlerce süren acil toplantının ardından WHO Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, virüsün kimi ülkelere de yayılmış olması nedeniyle hastalığın kontrol altına alınamayabileceğini açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama, domuz gribiyle mücadeleye harcanmak üzere 1.5 milyar dolarlık bütçenin çıkarılması için Kongre’ye teklif götürceğini açıkladı.
WHO ayrıca, gribin yayılmasını durdurmak için sınırların kapatılması tavsiyesinde bulunmadığını, henüz yolculuk kısıtlamalarının gerekli olmadığını açıkladı. Gelişmelere göre alarm seviyesine 5’e çıkarabileceğini duyuran örgütün 4. evreye geçmesi, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geliyor. Fukuda ayrıca “İnsanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok” dedi.
İstanbul’a termal kamera
Salgınla ilgili haberler dün de dünyanın her yerinden gelmeye devam etti. Birçok ülkede havaalanları, yolcuları termal kameralardan geçirerek virüs taraması yapmaya başladı. Ancak WHO, bu işlemin işe yaramadığını açıkladı. Sözcü Gregory Hartl, “Bir kişi virüse maruz kalmışsa ya da virüsü kapmışsa havaalanında hastalık belirtileri göstermeyebilir” dedi.
Isıya duyarlı kameraların hastalığın kuluçka döneminde olduğu kişileri tespit edemediğine dikkat çeken Hartl, 2003’te Çin’de patlak veren ve 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını döneminden bu yana yapılan araştırmaların sınırlardaki kontrollerin virüsle mücadelede etkili olmadığını gösterdiğini belirtti.
Ancak bu uygulama için İstanbul da sırada. Hastalığın Türkiye’ye girişinin önlenmesi amacıyla Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapacak yolcular için form dağıtılmaya başlandı. Ayrıca termal kameralar temin edilerek riskli yolcuların tespit edilmesi amaçlanıyor. Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Baştabibi Aykut Yener Kavak, “Formlarda hastalığın belirtilerini sorguluyoruz. Ayrıca onlara ulaşabileceğimiz bilgileri temin ediyoruz. Yolcunun hangi ülkeden geldiği, ikametgâh bilgileri ve bu hastalıkla ilgili herhangi bir bulguya sahip olup olmadığı gibi sorular yer alıyor” dedi. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Karantina Daire Başkanı Dr. Ahmet Zeki Hürdoğan da kısa zamanda edinilecek termal kameralarla hasta olanların tespiti için hafta sonuna kadar çalışmalarını bitireceklerini belirtti. Sağlık Bakanlığı ise, vatandaşlara riskli bölgelere ziyaretlerini ertelemeleri uyarısında bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Türkiye’de, turizm sektörünü olumsuz etkilemesinden korkulan hastalığa ilişkin, “Salgından korunmayı umuyoruz” dedi.
Bu arada İsviçre’de bir trenle taşınan domuz gribi virüsü örnekleri patladı! Yetkililer, özel kutu içindeki domuz gribi örneklerinin, trenle Zürih’ten Cenevre’ye götürülürken patladığını belirterek, patlamanın insanlar için tehdit oluşturmadığını açıkladı. Örneklerin, İsviçre’nin insanlarda domuz gribini teşhiste daha etkili test geliştirme planı kapsamında Cenevre’ye götürüldüğü açıklandı.
Mısır’daysa korunma yöntemi olarak, domuzların itlaf edilmesi kararı alındı.
Domuz gribinden korunma yolları
ABD’de çeşitli sağlık siteleri halkı domuz gribinden nasıl korunacakları yönünde uyarıyor. İşte virüsten korunma yöntemleri:
* Mümkün olduğunca evde kalın
* Halka açık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun
* Ellerinizi sık sık yıkayın
* Ellerinizi yıkayamadığınız ortamlarda hijyenik temizleme mendillerinden kullanın
* Ellerinizi yüzünüzden uzak tutun
* Eğer halka açık mekânlarda bulunacaksanız cerrahi yüz maskesi kullanın
* Vücut temizliğine önem verin
* Çöp kutunuzu temiz tutun. Kutunun çevresinde sinekler oluşup hastalık taşımasın
* D vitamini alın (D vitaminini domuz gribinden korunmada olumlu etkisi olduğu henüz ıspatlanmadı)
* Bol sıvı tüketin
* Spor yapın
* Yeterince uyuyun, sizi halsiz bırakacak yorucu işlerden kaçının
* Beslenmenize dikkat edin
* Yiyeceklerinizi iyi yıkayın
* Anne babalar, yanınızda mutlaka ıslak temizlik mendili taşıyıp bebeğinizin ellerini ve yüzünü silin. Yemek yemeden önce çocuklarınızın ellerini yıkamalarını sağlayın
* Öksürürken ve hapşırırken mutlaka elinizle yüzünüzü kapatın
* Sık sık yüzünüzü yıkayın (Virüs, burun, göz ve ağız yoluyla bulaşıyor)
* Sağlık kuruluşlarından hastalıkla ilgili bilgi alın
Domuz gribinin belirtileri:
* Bağışıklığı kuvvetli olmayan kişilerde, yaşlılar ve hamilelerde risk çok fazla.
* Bakteriden kaynaklanmadığı için antibiyotikler işe yaramaz yalnız virüs kıran ilaçlar işe yarar
* Öksürük
* Kan toplanması
* Burun tıkanması
* Vücut ağrıları
* Eklem ağrıları
* Ateş
* Boğaz ağrısı
* Baş Ağrıları
* Yorgunluk
* Enerjide azalma
* Nadiren ölüm
(RADİKAL)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...