Koltuk altında ele gelen sertlik, meme derisinde kalınlaşma ve kızarıklık… Kadınlarda en sık görülmüş olan kanser türü olan meme kanseri çeşitli belirtilerle kendini gösterirken bazen de sessizce ilerliyor. Görülme oranı, yaşla beraber artan bu kanser türünde ailesel ve çevresel faktörler mühim rol oynuyor.
Memede ele gelen kitlelerin %90'ı kanser değildir
Öncelikle her tümörün kanser olmadığı iyi bilinmelidir. Tümörler iyi veya uygunsuz huylu olabilmektedirler. Kötü huylu tümörler, çoğunlukla operasyonla çıkarılabilir ve tedavi edilebilir. Kötü huylu tümör hücreleri yakın dokulara ve organlara sıçrayıp zarar verebilmektedir. Adet döneminden hemen önce su yüzüne , adetten akabinde kaybolan ya da boyutça küçülen yumrular ise genel itibarla ciddi tablolara işaret etmez. Bu tür değişiklikler bazen "fibrokistik değişiklikler" olarak yorumlanmaktadır. Menopoz öncesi, kadın hormonları olan östrojen ve progesterona memenin anormal bir aşırı yanıtını yansıttığı düşünülmektedir.
Erken tanı için kendi kendine meme muayenesini ihmal etmeyin
Memede ele gelen kitlelerin %90'ı kanser olmasa da, bu durumda kesinlikle bir doktora başvurulması gerekmektedir. Zira meme kanserinde erken tanı ve tedavi çok fazla önemlidir. Meme kanseri kadınların dikkat etmesi lazım gelen bazı değişiklikler yaratabilmektedir. Meme ve meme ucunda değişiklik memenin beraberinde ya da koltuk altında bir kitle ya da kalınlık hissedilebilmektedir.
Koltuk altındaki lenf bezleri de memedeki, koldaki ya da koltuk altındaki günlük farklılıklara cevap verdiğinden, boyutlarında farklılık meydana gelebilmektedir. Memede gidip büyüyen bir bölge ya da yumru gibi belirtiler varsa, fizik muayene, ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve hatta mamografi çekilmesi, bunun yanı sıra sıvı ya da doku örneği alınarak incelenmesi önerilmektedir.
Aile öyküsü çok fazla mühim
Aile hikayesinde meme kanseri olanlar hastalığın oluşması bakımından yüksek risk taşımaktadırlar. Fakat meme kanseri olan kadınların %85'inin ailesinde meme kanseri öyküsü yoktur. Aile hikayesi sadece anne, kız ve kız kardeşten oluşan yakın akrabaları kapsamaktadır. Şayet aile bireylerinden menopoza girmiş, 50 ve daha üstü yaşta meme kanseri teşhisi konmuş olan biri varsa hayat boyu risk sadece % beş artmaktadır. Şayet yakın aile bireylerinden menopoz öncesi ve iki taraflı meme kanseri olan varsa hayat boyu risk %50'dir. Meme kanseri yaygın olmamakla beraber erkeklerde de ortaya çıkabilmektedir.
50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür
Meme başındaki, çeşitli kremler kullanılmasına rağmen ortadan kalkmayan, pullu, bazen kaşıntılı döküntüler iyi huylu olabilmektedir. Şayet bunların paget hastalığı adı verilmekte olan , nadir bir meme kanseri türüne bağlı olma olasılıkları da vardır. Memenin paget hastalığı genellikle bir döküntü ile başlamaktadır. Zamanla, meme başına akan süt kanalları boyunca büyüyebilmektedir. Bu durumda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçının
Kanser tedavisi esnasında ve akabinda her gün beş ya da daha çok porsiyon sebze ve meyve yenilmesi gerekmektedir. Beyaz un ve şeker yerine kepekli gıdalar tercih edilmelidir. Sosis, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş etlerin tüketilmemesi gerekmektedir. İyi bir diyet ve düzenli egzersiz, sağlıklı kilonuzu korumanıza ve kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.
ajans34
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...