Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tohumculukta dünyada söz sahibi bir durumda olan Türkiye’nin bu alanda ilk 10 ülke arasında bulunduğuna dikkati çekti. Yumaklı “2002’de 145 bin ton tohum üretilirken, şimdi bu rakam 1,3 milyon tona çıktı. Türkiye’den tam 117 ülkeye tohum ihracatı yapılıyor. Ülkemizde kullanılan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramını ülkemiz topraklarında üretiyoruz. Türkiye’de 1.109 firma tohum geliştirme ve üretme faaliyetlerini yerine getiriyor. Aynı zamanda yerel çeşitlerimizin de gelişmesi için çok önemli zemin hazırlanıyor. Son 22 yılda tohum ihracatımız 17 milyon dolardan 327 milyon dolara çıkmış vaziyette. Türkiye, tohum konusunda net ihracatçı bir ülkedir” dedi.
TOHUMA 7 MİLYARLIK DESTEK
Bakanlık olarak sertifikalı tohum üretimini 2005’ten bu yana desteklediklerini hatırlatan Yumaklı, bu kapsamda sağlanan desteklerin 7 milyar liraya ulaştığı bilgisini verdi. Tescilli tohum kullanımını desteklediklerini dile getiren Bakan Yumaklı, son dönemde özellikle iklim değişikliği nedeniyle bitkisel hastalıklarda artış yaşandığına işaret ederek dayanıklı tohumların geliştirilmesine odaklanıldığını ifade etti. Ata tohumlarına büyük önem verdiklerini belirten Yumaklı, şöyle devam etti: Ata tohumları dediğimiz yerel çeşitler, biyolojik çeşitlilik ve kültürel mirasın önemli bir bileşeni olup, yetiştiği çevre koşullarına uyum sağlamış, resmî ıslah programına alınmamış, yetiştiricinin bilgi, alışkanlık ve gelenekleri ile yakından ilişkili değişken bir popülasyon. Bakanlığımız tarafından halkımız ve çiftçilerimizden toplanan ata yadigârı yerel tohumlar, çoğaltım ve tanımlama işlemleri için Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) teslim edildi. 2019’da çıkarılan yönetmelik kapsamında 2020-2022 yıllarında ülkemizin farklı bölgelerinden bakanlığımıza ulaşan toplam 1.537 adet yerel çeşit örneği, İzmir (Ulusal Tohum Gen Bankası) ve Ankara’da (Türkiye Tohum Gen Bankası) bulunan Tohum Gen Bankalarımızda muhafaza altına alındı.
11 ÇEŞİT SATIŞA SUNULDU
TAGEM’in yaptığı çalışmalar sonucunda ilk etapta 37, ikinci etapta ise Şubat 2025 itibarıyla 12 tane daha yerel çeşidin tespit edildiğini aktaran Yumaklı, böylelikle toplamda 37 yerel çeşit adayının Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından yerel çeşit olarak tescil edildiğini vurguladı. Bakan Yumaklı, TAGEM ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmelerinde üretilen yerel tohumların kurutma, paketleme ve sertifikalandırma sürecinin tamamlanarak 1 Mart’tan itibaren Tarım Kredi Kooperatiflerinin ülke genelindeki 353 marketinde 11 sebze çeşidi yerel tohumun satışa sunulduğunu aktardı. Yamula patlıcanı, topak patlıcanı, koçaş patlıcanı, turuncu domates, şelengo, zabaran patlıcanı, tophan patlıcanı, Urfa kabağı, Urfa kavunu, orom dereotu ve tat karpuzu olmak üzere 11 çeşidinin satışa sunulduğu bilgisini veren Yumaklı “Vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği ürünlerimizin 61 bin 841 paketi satıldı” diye konuştu. (Türkiye Gazetesi)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...