E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İşten çıkarma dalgası büyüyor 

Zorlu ekonomik koşullar, jeopolitik gerilimlere bağlı artan belirsizlik, zayıf seyreden talep ve Çin'den gelen şiddetli rekabet Avrupalı şirketleri yeniden yapılanmaya iterek işe alımları dondurma veya işten çıkarmaya zorluyor.

30.03.2025 - 11:27
İşten çıkarma dalgası büyüyor

Kıtada başta otomotiv olmak üzere finanstan teknolojiye, mühendislikten havacılık ve uzay sektörüne kadar pek çok sektörü etkisi altına alan işten çıkarma dalgası, yavaşlayan ekonomide küresel işgücünün karşılaştığı zorlukların arttığını gösteriyor.

Avrupa Birliği'nde (AB) 2008 ile 2023 arasında 2,3 milyon imalat işi kaybedilirken, bunun neredeyse bir milyonu 2019'dan bu yana gerçekleşti. Krizin tam boyutu, kısa süreli sözleşmeler ve azaltılmış çalışma saatleri ile gölgelenirken, gerçek iş kaybının ise 4,3 milyonu bulabileceği ifade ediliyor.

Sendikalar, Avrupa'nın sanayi politikasından yoksun olmasıyla daha da kötüleşen istihdam kriziyle başa çıkabilmek için zorunlu işten çıkarmalar konusunda bir moratoryum çağrısında bulunuyor.

Avrupa'da bankacılık, otomotiv, endüstri ve mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon, finans ve diğer sektörlerdeki işten çıkarma kararlarına her gün yenileri ekleniyor.

Buna son olarak, Alman mühendislik şirketi Siemens'in 2027'ye kadar başta otomasyon alanında olmak üzere 6 binden fazla kişiyi işten çıkarma kararı eklendi.

6 AYDA İŞTEN ÇIKARMA KARARI ALAN ŞİRKETLER:

Geçen yılın son çeyreğinden itibaren işten çıkarma kararları alan büyük çaplı Avrupalı şirketler şu şekilde:

OTOMOTİV

Alman otomobil üreticisi Volkswagen Grubunun lüks otomobil markası Audi, 17 Mart'ta 2029'a kadar Almanya'da 7 bin 500 civarında kişinin işten çıkarılacağını duyurdu.

Audi'nin ana şirketi Volkswagen de Aralık 2024'te 35 bin kişinin işten çıkarılmasını içeren bir maliyet düşürme programı başlatmıştı. Alman basınına göre Volkswagen, bu yıl sonuna kadar Cariad yazılım bölümünde 1600 personeli işten çıkarmayı planlıyor.

Volkswagen Grubunun diğer lüks markası Porsche ise 3 bin 900 kişiyi işten çıkarmayı planlarken, 2025'in ikinci yarısında sendikalarla daha fazla işten çıkarma için müzakerelere başlayacağını duyurdu.

Alman otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler, 5 Kasım'da otomobil üreticilerinden gelen zayıf talep nedeniyle yeniden yapılanmaya giderek, 2 bin 800'ü Almanya'da olmak üzere Avrupa'da toplam 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Alman menşeli lastik ve otomobil parçaları üreticisi Continental, 18 Şubat'ta 2026 sonuna kadar araştırma ve geliştirme bölümünde 3 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı.

Otomotiv sektörünün önemli tedarikçilerinden Bosch, 23 Kasım 2024'te, otomotiv biriminde 3 bin 800'ü Almanya'da olmak üzere, dünya genelinde 5 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını, ayrıca üretim tesislerinde kısa mesaiye gidileceğini bildirdi.

Diğer Alman otomobil üreticileri de şimdiye kadar işten çıkarmalar konusunda temkinli kalırken, kasım ayında Mercedes-Benz, gelecek yıllarda yıllık maliyetleri birkaç milyar avro azaltmayı planladığını açıkladı. Şirket iş gücünü azaltmanın da bu stratejinin bir parçası olduğuna işaret etti.

Fransız otomobil üreticisi Renault 11 Mart'ta, artan ekonomik belirsizlik karşısında Avrupa'da ticari araçlara yönelik talebin yavaşlaması nedeniyle Fransa'nın kuzeyindeki Sandouville'de bulunan kamyonet fabrikasında 300 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

ETİKETLER:
ekonomi , ab , ab ekonomi ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 bin liralık emekli ikramiyesi Resmi Gazete'de
Emeklilere bayramda verilecek olan 4 bin liralık ikramiye Resmi Gazete'de ...
Bayram alışverişleri kargo trafiğini hızlandırdı
Ramazan Bayramı alışverişleriyle kargo ve lojistik sektöründe iş hacmi ...
Mehmet Şimşek'ten Özgür Özel'e yanıt
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP lideri Özgür Özel'in iddialarına ...
 
Ünlü bankalardan Dolar/TL tahmini
HSBC, ING ve SEB gibi dünyaca ünlü bankaların, yıl sonu için dolar/TL tahminleri belli oldu.
Bakan Bolat: Tarihin en yüksek ikinci rakamı!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmede ...
Araç sahipleri dikkat! Sona eriyor
Araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise seyahat için hayati görülen ...
 
Bakan Yumaklı duyurdu: Gıda sahtekarlarına ceza yağdı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ramazan Bayramı dolayısıyla denetimlerin ...
Togg sahiplerine bayram müjdesi
Togg T10X araç sahipleri için bayram müjdesi geldi. Togg T10X araç sahipleri ...
Köprü ve otoyollar ücretsiz!
Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
şampiyonlar Ligi
Tehdit
TV8
ygs 2015
Everton
Erdoğan
dava
özgecan aslan
anayasa mahkemesi