Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın açılışı gerçekleştirilecek Antalya Havalimanı'nın yeni terminal binalarının önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, hava yolunun mesafeleri kısaltmanın ötesinde kültürel bağları güçlendiren, toplumlar arasında köprüler kuran ve ekonomik kalkınmayı destekleyen stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında, 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye erişim sağlayan eşsiz konuma sahip olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, avantajlı coğrafi konumunun Türkiye'yi havacılıkta dünyanın önde gelen transit merkezlerinden biri yapmaya müsait kıldığını ifade etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2002'den bu yana sürdürdükleri sivil havacılık politikalarıyla sektörü özel işletmelere açarak rekabeti teşvik ettiklerini ve havacılıkta hızlı bir büyüme dönemini başlattıklarını anlatan Uraloğlu, Türkiye'yi 23 yılda dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline getirdiklerini kaydetti.
"26 HAVALİMANI VARDI"
Sivil havacılık tarihinin 20 Mayıs 1933'e uzandığını, 4 uçaklı ilk filonun "Türk Hava Postaları" adı altında faaliyete başladığı bilgisini veren Uraloğlu, bu kurumun bugün "Türk Hava Yolları" adıyla neredeyse tüm dünyayı kanatları altına aldığını vurguladı.
Türkiye'de son hizmete sunulan Çukurova Uluslararası Havalimanı ile havalimanı sayısının 58'e yükseldiğine işaret eden Uraloğlu, "2002 yılında 26 olan aktif havalimanı sayımız vardı. Adıyaman, Batman, Bursa Yenişehir, Çanakkale, İstanbul Sabiha Gökçen havalimanları gibi 16 havalimanımız, sivil havacılık açısından pasif durumdaydı. Bu 16 pasif havalimanımızı çağın gerektirdiği şekilde yenileyip sivil havacılığa açtık. Ayrıca İstanbul, Rize-Artvin, Ordu-Giresun, Zafer, Hakkari, Yüksekova Selahaddin Eyyubi, Hatay ve Şırnak Şerafettin Elçi gibi 16 yeni hava limanını daha sivil havacılığımıza kazandırdık. Son 23 yıl içerisinde her yıl istatistiki olarak yaklaşık 1,4 havalimanını hizmete açtığımızı görüyoruz." dedi.
Uraloğlu, havalimanlarını örnek mimariyle yaptıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Örneğin Rize-Artvin Havalimanı'nı yöresel mimarinin yansıtıldığı terminal binası ve çay bardağı formundan esinlenilen kulesiyle inşa ettik. Çukurova Havalimanı da narenciyesinden esinlenen turuncu rengi ve bölgenin simgesi pamuk motifleri ile Çukurova Bölgesi'nin yöresel kültürünü yansıtan mimari dokunuşlarla muhteşem bir eser oldu. Ülkemizi uluslararası havacılık merkezine dönüştüren İstanbul Havalimanı'mız da modern mimarisi ve İstanbul'un simgelerinden biri olan lale formuyla her görenin hayran kaldığı bir havalimanı oldu. Bölgesel havalimanları ile kaynakların verimli kullanılmasını sağlıyor, her şehre ayrı bir havalimanı yapmak yerine, stratejik noktalara konumlandırılan tesislerle geniş bir bölgeyi kapsıyor. Böylece hem maliyet düşüyor hem de daha fazla insan hava ulaşımından faydalanabiliyor. Örneğin Çukurova Uluslararası Havalimanı'mız, başta Mersin ve Adana ile Osmaniye ve Niğde'ye de olan yakınlığıyla bu şehirlerde yaşayan 5 milyonun üstündeki vatandaşımıza hizmet ediyor."
"3 AYDA 3 MİLYONDAN FAZLA YOLCU"
Antalya Havalimanı'nın yeni terminal binaları ve tamamlayıcı tesisleriyle sivil havacılık sektörünün gelişimine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:
"2024 yılında havalimanımız, iç hatlarda 6,2 milyon, dış hatlarda ise 33 milyona yakın yolcu olmak üzere toplamda 39 milyon 230 bin yolcuya hizmet verdi. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde Antalya Havalimanı'mız, 3 milyon 36 bin 451 yolcuya hizmet sundu. Ramazan Bayramı tatilinde yine rekorlara imza attı. 28 Mart-6 Nisan tarihlerinde Antalya Havalimanı'nda 4 bin 202 uçak trafiği gerçekleşerek 590 bin 189 yolcuya hizmet verildi ve 5 Nisan Cumartesi günü 78 bin 85 yolcu sayısına ulaşılarak bu yılın yolcu rekorunu kırıldı. Havalimanında sürekli artan yolcu talebi ve turizm sektörünün büyümesi, Antalya'da daha büyük kapasiteli bir tesise ihtiyacımız olduğunu gösteriyordu."
Havalimanının bu yılki yolcu sayısının yaklaşık 40 milyon 250 bin olacağını, 2029 yılında ise 45 milyona yaklaşacağını öngördüklerini anlatan Uraloğlu, şöyle devam etti:
"Yarın Cumhurbaşkanı'mızın teşrifiyle hizmete açacağımız yeni terminal binalarıyla Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni 90 bin 143 metrekareden 224 bin metrekareye, İç Hatlar Terminali'ni ise 36 bin 859 metrekareden 75 bin metrekareye çıkarıyoruz. Antalya Havalimanı'nın yıllık yolcu kapasitesini 35 milyondan 82 milyona yükselttik. Uçak park pozisyon sayısını 108'den 176'ya çıkardık. Ayrıca VIP Terminali'ni 690 metrekareden 2 bin metrekareye, Genel Havacılık Terminali'ni ise bin 200 metrekareden 2 bin 800 metrekareye genişlettik. Genel havacılık binamız CIP Terminali olarak da kullanılacak. Bu yatırımlarla Antalya Havalimanı, İstanbul Havalimanı'ndan sonra yolcu kapasitesi en yüksek 2. havalimanı olacak."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...