IRAK’ın kuzeyindeki bölge başkanlığı seçimlerini kazanan Mesud Barzani, ilk demecini New York Times’a verdi.
Barzani, yarı-özerk Kürt bölgesine bağlamak istediği Kerkük kenti için Birleşmiş Milletler’in nisanda sunduğu tüm seçenekleri reddetti. Kürt lider, Türkmenler ve Araplarla güç paylaşımı öngören BM raporunu “gerçek dışı” bulduğunu belirterek, “Kimsenin bize Kerkük’te referandumdan başka bir alternatif sunmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.
Referandumun anayasa gereği yapılmak zorunda olduğunu savunan Barzani, uhalefetteki Goran (değişim) hareketinin güç kazanmasıyla, mecliste üçte iki çoğunluğa sahip parti kalmadığını vurguladı. Bu nedenle yeni meclis referandumu anayasal bir zorunluluk olmaktan çıkaramayacak.
Türkmen ve Arapların boykot kararı aldığı referandum 2007 sonundan beri sürekli erteleniyor. Referandumu takiben düzenlenecek nüfus sayımının 24 Ekim’de yapılması düşünülse de, bu konuda merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, dün Barzani ile görüştü.
IrakCumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi Başkanı Celal Talabani ise, Washington Post’a verdiği demeçte, muhalefetin son seçimdeki başarısının kendisini şaşırttığını söyledi. Talabani, “Kuşkusuz liderlik içinde değişiklikler yapacağız. Cumhurbaşkanlığı geçicidir ama KYB üyeliği kalıcıdır” dedi.
Resmi sonuçlarda sürpriz yok
IRAK’ın kuzeyinde geçen haftasonu yapılan seçimlerin resmi sonuçları, iki gün gecikmeli olarak açıklandı. Buna göre Mesud Barzani yüzde 69.57 oy oranıyla yeniden bölge başkanı seçildi. KDP-KYB ittifakı oyların yüzde 57’sini alarak meclisin kontrolünü bırakmadılar. Muhalefetteki Goran (Değişim) listesi yüzde 23.5’e ulaştı. Solcu-İslamcı ittifakı ise yüzde 12.8’de kaldı. Üç Türkmen partisinin toplam oy oranı ise yüzde 1.5 oldu. Barzani-Talabani ittifakına karşı olan muhalefet, seçim sonuçlarının geç açıklanmasının hile yapıldığını kanıtladığı iddiasında.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...