Akraba evliliklerine bağlı göz hastalıklarının hâlâ yüksek oranda görüldüğü ülkemizde bu konu çok daha önemli. Hâl böyle iken yine de sıklıkla karşılaştığımız sorulardan biri bebeklere ve küçük çocuklara göz muayenesi yapılıp yapılmadığıdır.
‘’Tabii ki yapılabiliyor’’ dediğimizde ‘’Peki harfleri bilmiyorsa görüp görmedikleri nasıl anlaşılıyor?’’ şeklinde sorular gelmekte.
Normal zamanından haftalarca önce dünyaya gelen prematüre bebekler dahil her yaşa göre göz muayeneleri yapılabilmekte. Şikayet olsun, olmasın bir otomobilin genel bakımında kaportasına, aküsüne, motoruna bakıp ölçümler yapan bir ustanın fikir sahibi olması gibi kendilerini ifade edemeyen bebeklerin dahi gözlerinin durumu, görme güçleri değerlendirilebiliyor.
Kimler erken muayene edilmeli?
Bir bebekte aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı varsa mümkünse ilk fırsatta, en geç ise 6 aylık olmadan göz muayenesi yapılmalı. Göz kapağında düşüklük, gözlerde kayma, titreme, büyüklük farkı, gözbebeklerinde leke ve genişlik farkı, 3 ayı geçtiği halde cisimleri ve insanları takip edememe, ailesinde doğuştan katarakt, göz tansiyonu, tembellik, göz tümörü öyküsü, sürekli sulanma, çapaklanma, göze tutulan ışığın gözbebeğinden kırmızı yerine gri, siyah olarak geri yansıması durumunda zaman kaybedilmemelidir.
Akılcı tarama programları şart
Küçük çocuklar bulanık gördüklerini tam ifade edemedikleri için ancak kitaba, ekrana çok yaklaşarak veya gözlerini kısarak baktıklarında fark edilebiliyorlar. Gözlerin anatomik ve işlevsel gelişimi 3-6 yaş civarında tamamlandığı için 1 yaşında genel bir göz muayenesi ile 3-4 yaşında da görme keskinliğini resimler ve tırmık gibi şekillerle ölçen ve muayene bulgularıyla örtüşen taramalar öneriliyor.
Aksi takdirde bir gözü iyi gördüğü halde, diğer gözü az görenler, ya da hiç görmeyenler iş işten geçtikten sonra ancak sürücü belgesi, askerlik veya işe giriş muayenesi sırasında tesadüfen yakalanabiliyor. Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde, göz ve çocuk hastalıkları ile aile hekimleri uzmanlık derneklerinin işbirliği ile akılcı tarama programlarının hayata geçirilmesi gerekiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...