TURKTIME / Sağlıksız beslenmeden hareketsiz yaşama kadar bir çok farklı faktör, hem kadınlar hemde erkeklerde beyin felci riskini artıran etkenler arasındadır.
Kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen risk faktörleri bulunmaktadır. Biz burada kontrol edilebilen risk faktörlerini sizler için sıraladık. İşte beyin felci riskini artıran alışkanlıklar;
SİGARA İÇMEK
Sigara içmek sizi beyin felci riskine karşı daha yatkın hale getirmekle kalmayıp aynı zamanda kalp sağlığınızı ve solunum fonksiyonlarınızı da etkileyen son derece zararlı bir alışkanlıktır. Araştırmalara, sigara içmenin iskemik inme riskini neredeyse iki katına çıkardığını ortaya koymaktadır.
HAREKETSİZLİK
Hareketsiz olmak, düzenli egzersiz yapmamak sizi sadece fazla kilolu ve obez yapmaz, bu durum, aynı zamanda ciddi hastalıklara da neden olabilir. Hareketsizlik, inme riskini arttırdığı gibi sizi diğer birçok kronik hastalığa karşı da savunmasız hale getirir.
Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve sağlıksız alışkanlıklarınızı kısıtlamak, sizi tehdit eden her türlü sağlık sorununa karşı koruyabilir.
AŞIRI ALKOL ALMAK
Uzmanlara göre, aşırı alkol tüketmek felce yol açabilir. Kadınlar için tek seferde altı birim alkol aşırı içme olarak sınıflandırılırken, erkekler için 8 birim tıkınırcasına içmeyi oluşturmaktadır.
DİĞER FAKTÖRLER
Beyin felci riskini arttıran farklı birçok etken vardır. Hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, Atriyal Fibrilasyon (AF) yani düzensiz kalp atışları gibi tıbbi durumların tümü kontrol edilebilir risk faktörleridir. Aile öyküsü, yaş, cinsiyet ise kontrol edilemeyen risk faktörleridir.
TEDAVİSİ
Birisi felç geçirdiğinde, zaman çok önemlidir. İskemik bir inmeyi tedavi etmek için doktorlar beyne giden kan akışını hızla geri getirmelidir. Bu yöntemlerden bazıları, acil ilaç tedavisi, doğrudan beyne verilen ilaçları veya bir stent alıcı ile pıhtıyı çıkarmayı içeren acil endovasküler prosedürlerdir. Ancak hemorajik inme durumunda ameliyat önerilebilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...