Saldırı kararı için ise İsrail Parlamentosu'nun Hava Kuvvetleri tarafından sunulacak uzun süreli brifinglere ihtiyaç duymayacağı ve kararı kısa sürede onaylayacağı iddia ediliyor.
Haaretz gazetesinin yayınladığı Abdullah Tukan ve Anthony Cordesman tarafından hazırlanan 114 sayfalık çok detaylı çalışmaya göre, 'İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir hava saldırısı muhtemel; fakat bu tür bir saldırı çok kompleks ve yüksek risk taşıyor. Çok yüksek bir başarı şansı da hayli zayıf.' Rapora göre başarı şansını azaltacak en önemli etken İran'ın nükleer tesislerinin bilinenlerin dışında bazı gizli yerlerde daha olabileceği ihtimali.
İsrail istihbarat raporlarına göre İran 2009 ile 2012 yılları arasında nükleer silahlara sahip olacak. ABD'ye göre ise 2013'ten önce bu mümkün değil. Rapora göre İran nükleer silahlara sahip olduktan sonra ona saldırmaya kimse cesaret edemez. Batılı istihbarat birimlerince yerleri ve isimleri sık sık telaffuz edilen İran'ın nükleer tesisleri şunlar: İsfahan'daki nükleer araştırma merkezi, Natanz'daki uranyum zenginleştirme ünitesi ve Arak'taki plütonyum üretimini amaçlayan yüksek su tesisi.
EN UYGUN GÜZERGÂH TÜRKİYE-SURİYE SINIRI
Çalışmaya göre İran'a saldırı düzenlenecek üç güzergahtan da bahsediliyor ve en kuvvetli ihtimal ise Türkiye-Suriye sınırı gösteriliyor. Türkiye-Suriye sınırını kullanacak uçakların Kuzey Irak'tan İran topraklarına gireceği öne sürülen çalışmaya göre daha kısa olmasına rağmen Arap-İsrail ilişkilerine zarar vermemek için kullanılmayacak iki rota ise Ürdün-Irak ve Ürdün-Suudi Arabistan-Irak güzergâhları. Son derece gelişmiş teknolojilere sahip olan F-15 ve F-16'ları kullanacak olan İsrail'in hava sahasını kullandığı ülkeler tarafından fark edilmemek için radar ve iletişim hatlarını karıştıran donanımlar kullanacağı öne sürülüyor.
Bu yıl başında Sudan'daki bir konvoyun İsrail tarafından vurulduğu öne sürülmüş ve bu yöndeki haber bir aydan fazla süre sonra dünya kamuoyuna yansımıştı. Aynı şekilde Suriye'deki Dayr ez Zavr tesisi de nükleer çalışmalar yapıldığı gerekçesiyle vurulmuş, uçakların tesisi bombalamak için Türk hava sahasını kullandığı öne sürülmüştü. Çalışmaya göre İran'ın üç tesisini vurmak için bile en az 90 uçak gerekiyor. Bu amaçla 25 adet F-15E, 65 adet F-16I/C ile yakıt ikmalli 5 adet KC-130H ve 4 adet B-707 bombardıman uçakları kullanılacak. Bombardıman sırasında özellikle Natanz'daki tesislerin imha edilmesi çok zor bir ihtimal çünkü buradaki tesis yerin 8 metre altında ve üzeri 2,5 metre betonla kaplı. Diğer tesislerdeki nükleer santrifüjlerin de çok iyi korundukları tahmin ediliyor. İsrail de bu tür hedefleri vurmak için ABD yapımı sığınak delici bombalardan 600 tane satın aldı. 900 kiloluk GBU-27 bombaları 2,4 metre kalınlığında betonu, GBU-28 ise 2,268 metre kalınlığındaki betonu delebiliyor.
Buna karşın İran da son yıllarda özellikle füze teknolojileri konusunda hızlı ilerlemeler kaydediyor. İran'ın elinde SA-5, SA-2 karadan havaya, SA-7, SA-15, Rapier, Crotale ve Stinger anti uçak füzelerine de sahip. Nükleer tesislerin etrafında 1700 füze ve bunlara ek olarak her an havalanmaya hazır 158 uçak bulunuyor. Rapora göre İran'ın elindeki en büyük koz şüphesiz Rus yapımı S-300V anti uçak savunma sistemleri. Eğer bu füzeler gerçekten İran'ın elindeyse çalışmaya göre İsrail'in tüm hesapları altüst olacak. İran, İsrail'e karşılık Şahab-3 füzelerini de kullanabilecek.
OBAMA MESAJ GÖNDERDİ: BİZDEN HABERSİZ YAPMAYIN
Rapora göre İsrail'in uçaklar yerine füzeleri kullanma ihtimali de var. İsrail halen menzilleri 500 ile 6.500 km arasında değişen Jericho 1, 2, 3 füzelerine sahip. Operasyonda tam hedeflerini vuracak 42 Jericho 3 füzesinin kullanılması gerekiyor.
ABD'nin İran'la sürdürdüğü görüşmelerden başarısızlıkla çıkması durumunda İsrail saldırı planlarını her an yürürlüğe koyabilir. İsrail 1981'de Irak'ın Osirak nükleer reaktörünü vurmuştu.
Bu arada İsrail'de bir dizi temaslarda bulunan Amerikan Merkezî Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta, Başkan Barack Obama'nın 'bizden habersiz İran'a saldırmayın' mesajını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ilettiği ve bu talebin kabul edildiği belirtiliyor.(zaman)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...