Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) en son saldırılarını ''en sert'' şekilde kınadı.
BMGK, IŞİD'in son saldırılarının ardından yaptığı ''acil toplantı''da, Irak'taki son gelişmeleri değerlendirdi. 15 ülkeden oluşan BMGK üyeleri, Irak'ta Hristiyanların yaşadığı şehirlerinin IŞİD'in kontrolüne geçmesinin ardından, Fransa'nın yaptığı acil çağrıyla kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant başkanlığında toplanan BMGK üyeleri, IŞİD'in ve silahlı grupların, aşırı ideolojisini reddeden azınlıklara yönelik sistemli zulmünü ''en güçlü'' şekilde kınayan bir açıklama yayımladı.
BMGK, "El Kaide'den daha tehlikeli" olarak belirttiği IŞİD'le ilgili son açıklamasıyla, IŞİD'i 3. defa kınamış oldu.
Uluslararası toplumdan destek çağrısı
BMGK üyelerinin, "etnik geçmişi, siyasi gerekçe, dini veya inancı dolayısıyla herhangi bir sivil topluluğa yönelik sistemli ve yaygın saldırıları" kınadığı yinelenen açıklamada, bunun insanlığa karşı suç olduğu ve sorumluların hesap vermesi gerektiği kaydedildi.
BMGK'nın açıklamasında ayrıca, ''BMGK üyeleri, mevcut çatışmadan etkilenen nüfusun acılarını hafifletmek için Irak hükümetine ve Irak halkına elinden geleni yapması konusunda, uluslararası toplumdan yardım talebinde bulunuyor" ifadesi kullanıldı.
Irak'taki tüm siyasilere, siyasi bölünmeleri aşarak, birlikte çalışmak ve Irak'ın ulusal bütünlüğünün, egemenlik ve bağımsızlığının güçlendirilmesi için acil siyasi süreç başlatmaları çağrısı yapılan açıklamada, Irak liderlerinden mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, Irak halkının tüm kesimlerini temsil eden bir hükümet forumu oluşturma çalışmalarına katılmaları istendi.
İngiltere'den, IŞİD'e karşı karar taslağı hazırlığı
Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan İngiltere BM Daimi Temsilcisi Grant, İngiltere'nin IŞİD'in, Irak'ı ve bölge ülkelerini tehdit eden eylemlerini durdurmak için bir karar tasarısı taslağı hazırlığında olduğunu bildirdi.
Grant, özellikle Hristiyan ve Yezidiler gibi azınlık grupların, IŞİD tarafından yerlerinden edilmesinin BMGK üyelerinde ''öfke'' uyandırdığını ifade etti.
BMGK üyelerinin IŞİD'i ve saldırılarını çok güçlü bir şekilde kınadığını belirten İngiliz Büyükelçi Grant, IŞİD'in eylemlerinin insanlığa karşı suç olduğunu ve işlediği suçların hesabını vermesi gerektiğini kaydetti.
Irak'ın isteği
Irak'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa ve ABD'ye, yardım talebine verdiği olumlu destekten dolayı memnuniyetini dile getirdi.
Irak Büyükelçisi Hakim, AA muhabirine yaptığı açıklamada ise uluslararası toplumdan 3 adımlık isteklerinin olduğunu belirterek, bunların ''insani yardımın Irak'a gelmesinin sağlanması, Irak hükümetinin terörizme karşı desteklenmesi ve terörizme destek veren kişilerin desteğini kesmelerinin sağlanması'' olduğunu bildirdi.
IŞİD'e karşı hazırlanan tasarı taslağının, sadece Irak'la ilgili bir konu olmadığını belirten Hakim, bununla ilgili olarak Rusya ve Çin'le yakından çalıştıklarını dile getirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da bugün yaptığı açıklamada, IŞİD'in en son saldırısı karşısında ''dehşete'' düştüğünü bildirmişti.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...