E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

CHP'de Tüzük Kurultayı! Özgür Özel'den İmamoğlu'na tam destek 

CHP, Tüzük Kurultayı Ankara’da yapılan resmi törenle başladı. CHP lideri Özgür Özel, hakkında siyasi yasak istenen Ekrem İmamoğlu'na karşı yapılan açıklamalara, "CHP, Ekrem İmamoğlu'nun yanındadır. İstanbul'un sevgilisi, partimizin gözdesini kimsenin kem gözlerine emanet etmeyiz" dedi.

6.09.2024 - 15:36
CHP de Tüzük Kurultayı! Özgür Özel den İmamoğlu na tam destek

CHP, Tüzük Kurultayı Ankara’da yapılan resmi törenle başladı. Uzun zamandır tartışılan tüzükte 20’ye yakın maddede değişiklik yapılması bekleniyor. Kurultay’da ön seçim ve dönem sınırlaması gibi önemli maddeler üzerinde değişiklikle ilgili olarak. 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), sembolik açılışını Sivas Kongresi’nin 105. yıldönümü nedeniyle 4 Eylül’de Sivas’ta yaptığı Tüzük Kurultayı, bugün resmi olarak ATO Congressium'da toplandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurultay salonuna eski genel başkanlar Altan Öymen, Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin ile birlikte geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Divan Başkanı seçildi. CHP'nin bir önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kurultaya katılmadı. Kurultayda en önemli tartışmaların ön seçim, genel başkan kontenjanının artırılması ve parti kurullarında görev alanlara dönem sınırlaması getirilen maddelerde yaşanması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Memleketin dört bir yanında altı oklu bayrağı göndere çekip, orada tutanlara merhaba. 871 ilde baba ocağının kapısını açık tutanlara, 14 yıldır yaptığım gibi 10 aylık genel başkanlığımda da gittiğim her ilde, her ilçede, olağanüstü bir engel, mani yoksa örgütümüze uğradım. Girdiğim her ilçede ve il başkanlığında mutlaka önce onları yanıma çağırdım. Baba ocağını erkenden açıp çayı koyanlara, çorbayı kaynatıp bacayı tüttürenlere, birazdan gelirler deyip bizi bekleyenlere, bu örgütün emekçilerine merhaba. CHP'nin evlatlarına, Atatürk'ün askerlerine merhaba.

Bundan tam bir yıl önceydi; 6 siyasi parti ittifak halinde girdiğimiz seçimlerde çok istediğimiz, çok çalıştığımız, çok hak ettiğimiz bir seçimi maalesef kaybettik. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra toplumda siyasetten uzaklaşmaya ve büyük bir umutsuzluk dalgasına dönüşen bir ruh hali vardı. Gençlerin gözündeki fer sönmüştü. Büyüklerimizin omuzları düşmüştü. Yaşlılarımız Türkiye'de iktidar göremeyecek miyiz derken, gençler biz bu ülkede hayal kuramayacak mıyız, artık bu ülkede yaşayamayacak mıyız diye bizden hesap soruyordu. Oturduk, konuştuk, tartıştık. Hep birlikte bir yol açmak, yeni bir yol almak için yola çıktık. Artık hiçbir şey olmamış gibi davranamazdık ve davranmadık. Ve şunu söyledik; CHP değişecek, Türkiye değişecek. Bizim kurultaylarımız liderlerden talimat alan kurultaylar değildir. Bizim kurultaylarımız liderlere ve kadrolara talimat, görev verirler.

'SİYASETİMİZ BUDUR DİYECEĞİZ'
Geçen yıl 4-5 Kasım kurultayımız ise bizlere önce yerel seçimlerde, ardından genel seçimlerde partimizi birinci yapma, iktidar yapma görevi vermiştir. Kurultayımızın hemen ardından yaş ortalaması 43 olan gençlerle tecrübeyi bir araya getirdiğimiz parti meclisimizde çalışmaya başladık. Yaş ortalaması 46 olan bir MYK oluşturduk. İki kurulda da siyaset tecrübeleri, akademik tecrübeleri ve yaşları benden yüksek fevkalade değerli isimler de vardır. Onlarla birlikte olmanın da güvenini duyuyorum. İdari MYK ve gölge kabine adıyla iki yapıdan oluşan bir MYK belirledik. Tüm bakanlıklara denk, onları takip edecek, politika üretecek bir gölge kabine oluşturduk. Gölge kabine, iktidarda bulunan partinin kabinedeki tüm bakanlarının karşısına, onları izleyecek, eleştirecek, doğru yönlendirmelerde bulunacak ve millete dönüp 'biz olsak öyle değil böyle yapardık, biz geldiğimizde yol haritamız, siyasetimiz budur' diyecek bakanlardan oluşuyor.

Malum Sayın Erdoğan'ın kabinesi 17 bakan ve bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmak üzere 18 kişiden oluşuyor. Aramızda bir fark var; Sayın Erdoğan'ın 18 kişilik kabinesinde bir tek kadın vardır, aileden sorumlu bakan. AKP'deki, Türkiye'deki tüm kadın siyasilere, az da oylarını almadığı çok sayıda kadına şunu demektedir; sizi yeriniz ailedir, evdir, çocuk büyütmektir, engelliye bakmaktır. Siz dış politikadan anlamazsınız, iç işleri sizin işiniz değildir, ekonomiyi biz yöneteceğiz. Yerel yönetimlerle ilgili bir karar alınacaksa onu da biz alacağız, adliyeyi de mülkiyeyi de biz yöneteceğiz diyorlar. Ama asla ve asla unutmamamız gereken bir şey var ki; bu ülkenin kuruluş kodlarında bu yoktu. Bu olsaydı, şu anda dünyanın ileri gitmiş, demokrasisiyle övünen ülkeleri ağzına alamazken Latife Hanım'ın yanında kadın haklarının konuşulması, o ülkeler 40 yıl bekleyecekken kadına seçme seçilme hakkının tanınması ve hem toplum, hem de siyaset yaşamında kadınların önünün açılması, belki bugün ülkeyi yönetenler idrak edemez ama bu ülkenin kuruluş kodlarında, Atatürk'ün en ilerici bakış açısında vardı. Bunun bilinciyle CHP bugünkü gölge kabinesinde olduğu gibi, yarın kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetecek kabinesinde kadın erkek eşitliğine yer verecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Yerel seçimler yaklaşırken ve araştırmalarda partimizin ivme yakaladığı ortaya çıkmışken, morallerimizi ve birliğimizi bozmak isteyenler oldu. Sözüm bu meclisten dışarı; partimizin yerel seçimlerdeki başarısızlığı üzerinden kendilerine kariyer hesabı yapmaya heves edenler oldu. Karşımızdaki iktidarın gayeleriyle paralel olan bu çabalara 'Biz bunların hiçbirini bu örgütte görmedik ki, bir damla alın terlerini bu partiye damlatmamışlar ki, her zaman karşımızda olmuş alay etmişler, şimdi gelmiş CHP’li oluvermişler' diyerek, o klavye şövalyelerini, o Twitter kahramanlarını ve partimizi paçasından aşağı çekmeye çalışanları o çukurda bıraktık, yolumuza baktık. Ancak önümüzde iki risk vardı; iktidarın CHP ile tartışma, kavga etme, gerilme ve kutuplaşma siyasetini bir taktik ve strateji olarak sürdürdüğünü ve arttırarak devam ettirmek istediğini hep beraber gördük. Bunlara karşı kulak asmadık. Dedik ki; sizinle kavga etmeyeceğiz. Bir kavga edeceksek emekli için, emekçi için, çiftçiler için, esnaflar için, öğrenciler için, yoksullar için edeceğiz. Ama sizin suni gündeminizin peşine takılmayacak, bu seçimi yerel seçim olmaktan çıkarmayacak, bu seçimi belediye başkan adaylarımızın kendilerini ifade etmelerinin, daha önceki dönemde yaptıkları muhteşem işlerin gölgelenmesine izi vermeyecek, burada bir kavgaya girişip de yerelde bir kutuplaşma yaratarak, son derece yetenekli, pırıl pırıl belediye başkan adaylarımızın sizinkilerle kantara çıkmasından duyurduğumuz endişeyi görmezden gelmeyeceğiz dedik. Böyle yaptık ve asla ve asla onların suni gündemlerinin peşine takılmadık, hakaretlerini duymadık, hak etseler dahi cevaplarını vermedik, ya sonraya bıraktık, ya tamamen unuttuk. İkinci tehlike ise; eski dostlarımızın benzer yaklaşımları oldu. Öyle şeyler duyduk ki; orada vereceğimiz cevap, aslında oluşturmak istediğimiz Türkiye ittifakının temellerini bombalamaya yönelikti. Görmedik, duymadık; çok sıkıştığımızda cevap verdik, 'canınız sağolsun' dedik, başka bir şey söylemedik. Partimiz 2018, 2019, 2023 seçimlerine ittifakla gitti. 2024 seçimlerini de ittifaksız kazanamayacağımızı düşünenler çoktu. İttifak olmazsa felaket geliyor dediler. İttifakı reddeden parti olmadık ve ittifak arayışlarıyla ilgili üzerimize ne düşüyorsa yaptık, bunun milletimiz tarafından görünür olmasını da sağladık. Amna sırf ittifak yapmak için olmayacak tavizler vermedik, olmayacak tekliflere evet demedik. Bu örgütün, bu milletin veya herhangi bir belediye başkanımızın hakkını kimseye yedirmedik. Biz, ittifakın partilerle değil, milletin kendisiyle yapılması gerektiğini gördük, partilerle yapılamayacağını, bu zorlamanın sonuç almayacağını, alsa da sonunda bir felaket yaratma noktasına savrulacağını gördük. O yüzden, milletin kendisiyle yapılacak bir ittifakın çok daha iyi olacağına inandık, seçmenleri de inandırdık. Türkiye ittifakını hep birlikte meydan meydan büyüttük.

Ancak bu süreçte iktidar tarafından ilk başlarda olumlu birtakım adımlar atmaya çalışsa da iktidar tarafında da muhalefet tarafında da normalleşmiş bir Türkiye'de kendisine yer olmayacağını düşünenlerin bazı adımları süreci akamete uğratmıştır. Yapılan görüşmeler ne AKP ile ittifak görüşmesi ne de Cumhur ittifakına iltisak görüşmesidir. Böyle bir tutum içinde ne biz oluruz, ne de siyasi rakiplerimizin böyle bir isteği olduğunu da düşünmüyorum.

Çeşitli toplantılarda, bu ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı var diyenlere; evet var ama mevcut anayasaya uyarsanız, yeni anayasayı konuşabilirseniz. Ama bundan daha 6 yıl önce, her doğana yapılması gerekirken Erdoğan'a yapılan anayasaya bugün Erdoğan bile uymuyorsa, o yeni anayasayı yapacak yeni bir meclis, ona güçlü irade koyan, kuvvetler ayrılığına inanan güçlü bir yönetici iradeye ihtiyaç var. Onun da zamanı CHP iktidarıdır.

Bizi bu süreçte en çok üzen ise toplumun satın aldığı, bize oy vermeye eli gitmeyenlerin önyargılarının kırıldığı, Cumhur ittifakını iç çekişmelere götüren bu süreç üzerinden aldığımız haksız eleştiriler oldu. O eleştirileri yapanlar, kısır kavgaların fayda getireceğine inanıyorlarsa yanlıştır. Kutuplaşmanın konforuna kapılıyorlarsa haksızlıktır. Belki bilmeden, istemeden iktidara can suyu vermeye alet oluyorlarsa dikkatli olmalılar. Çünkü bu partinin bir lideri, bir yönetimi, yönetimiyle birlikte 81 ilinde ve tüm ilçelerinde eşgüdüm halinde olan güçlü bir örgütü ve iktidar olmaya dair verilmiş bir kararı vardır. Sosyal medyadan, çeşitli mecralardan bu sürecin baltalanmasına, partinin yeniden geriye düşürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Kavga ve kutuplaşma, iktidarın son çaresi. İstemeden bu oyuna alet olanlara bir şey demiyorum. Ama bilerek, isteyerek bunu yapmak partiye kötülüktür. Bundan uzak durmalarını temenni ediyorum. Çünkü yapmamız gereken toplumla bütünleşerek iktidara yürümektir. Yolumuz iktidar yoludur. Bu yılda hep birlikte sabırla yürüyoruz.

Biz iktidarın tek ve en güçlü seçeneğiyiz. İktidara yürüyen parti eski ezberlerle siyaset yapmaz, yapamaz. İktidara yürüyen parti demek, bir yanda vatandaşı harekete geçirmek, diğer yandan iktidarı müzakereye mecbur bırakmaktır. İktidar başarısız olursa geliriz, biz iktidar oluruz diye beklersek, daha çok bekleriz. Bunun için CHP bugün burada, 2. yüzyıl değişim kurultayımızda tüzüğümüzü değiştirmek, iktidar programımızın yazımını güçlü bir şekilde başlatmak üzere toplanmıştır. 10 ay önceki kurultayımızda bir değişim yaşandı. O kurultayda da açıkça ifade etmiştim; biz değişimi kişilere indirgeyecek olursak, bu hem haksızlıktır, hem vefasızlıktır. O yüzden değişimi kişilerin, kurulların değişiminden ibaret görmedik, görmeyeceğiz. Bu değişimin altını doldurmalıyız. Yerel seçimlerde partide yaptığımız değişiklikler bakidir, mevcuttur, korunacaktır, yazılacaktır.

Genel başkan dahil hepimiz ön seçime gireceğiz. Milletvekili olmak isteyenler örgütten onay ve destek alacaklar.

İMAMOĞLU'NDAN KURULTAY MESAJI
CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da tüzük taslağına destek verdiğini, partinin iktidara yürüdüğünü ve böyle bir süreçte birlik beraberlik görüntüsü vermenin doğru olacağını belirtti. İmamoğlu, “İstanbul delegeleri buraya geldikleri gibi yine birlik beraberlik içinde davranacak ve İstanbul’a öyle dönecektir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Tüzükte hangi değişiklikler tartışılacak?

Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde yaklaşık 20 maddelik değişiklik yapılacak. CHP PM ve partinin meclis grubunun da değerlendirmesine açılan tüzük değişikliği taslağının en tartışmalı başlıklarını ön seçim, milletvekili adaylarının belirlenmesinde genel başkana verilen kontenjanın yüzde 15’e çıkarılması ve parti kurullarında görev alacaklara yönelik dönem sınırlamasının olması bekleniyor.

Gerek PM, gerekse meclis grubunda, taslak metinde en çok eleştirilen başlık, milletvekili adaylarının belirlenmesinde genel merkeze yüzde 15 kontenjan tanınması oldu. Bu düzenlemeyi eleştirenler, genel başkanın zaten Siyasi Partiler Yasası’ndan kaynaklı yüzde 5 kontenjan hakkı olduğunu, tüzük değişikliği ile genel başkanın 120 dolayında milletvekilini belirleme hakkına sahip olacağını, bu durumun da parti içi demokrasiyi zedeleyeceğini söyleyerek bu değişikliğe karşı çıkıyor. Kurultayda bu konuda büyük çekişme yaşanması bekleniyor.

Genel Başkan Özel, yüzde 15’lik kontenjanı kendisinin değil, gençlik, kadın kolları ve Meclis grubunun kullanacağı gerekçesiyle, bu değişikliğin yapılmasını savunuyor. Bir başka tartışmalı başlık ise ön seçim konusunda.

Tüzük taslağına göre “hakim denetiminde ön seçim” zorunlu olmaktan çıkarılıyor ve örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve örgüt denetiminde aday yoklamasının da dahil edildiği karma bir sistem öngörülüyor.

Ancak parti içinde bir grup, hakim denetiminde ön seçimin esas alınması gerektiğini savunuyor.
Tüzük taslağında, başta milletvekilliği olmak üzere bir kişinin parti kurullarında en fazla 3 dönem üst üste görev alabileceği ancak ön seçime girenler için bu koşulun aranmayacağı öngörülüyor. Bazı PM üyeleri ise dönem sınırlamasının, geçmişte uzun yıllar parti kurullarında görev alanları kapsayacak şekilde uygulanmasını istiyor.

PROGRAM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN NASIL BİR ÇALIŞMA TAKVİMİ ÖNGÖRÜLÜYOR?
Tüzük değişikliğinin ardından Cumartesi ve Pazar günü ise parti programında değişiklik hazırlığına dönük çalıştaylar düzenlenecek.

Parti yöneticilerinin “CHP’nin iktidara yürüyüş programı” olarak nitelendirildiği iki günlük çalıştayda, yaklaşık 1 yıllık çalışma yürütecek olan Program Hazırlık Komisyonu oluşturulacak. Program çalışmaları kapsamında, yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda, “demokrasi ve adalet”, “sosyal refah”, “kapsayıcı kalkınma” ve “dış politika ve güvenlik” başlıkları altında, eş zamanlı yuvarlak masa toplantısı yapılacak. Kurultay, CHP’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yapılacak etkinliklerle sona erecek.

 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Tunç'tan partilere çağrı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni anayasa için uzlaşma çağrısı yaptı. Bakan ...
Bakan Fidan'dan kritik temaslar
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Türk ...
CHP'de gergin kurultay
CHP Tüzük Kurultayı, tepki çeken madde tekliflerinin gölgesinde bugün gerçekleştirilecek.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: OVP'nin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün açıkladığımız ve Türkiye ekonomisi için ...
Erdoğan-Sisi görüşmesi Arap basınında: Yeni dönem başladı...
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Türkiye’ye düzenlediği resmi ...
Cemil Tugay'dan Bakan Kurum'a yanıt
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Kurum'un İzmir ...
 
Bakan Kurum: Eylül ayının sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki ...
Bakan Fidan'a gülümseten Erdoğan sorusu: Tayyip ağabey nasıl?
Bakan Fidan'a gülümseten Erdoğan sorusu: Tayyip ağabey nasıl?
Müsavat Dervişoğlu'ndan 'Erdoğan' açıklaması: Tekrar aday olacak diye endişem yok
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Halk TV'den İsmail Küçükkaya'nın ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
Club Brugge
fransa
Southampton
Murat Yıldırım
ygs 2015
Endonezya
Chloe Loughnan
Emre Belözoğlu