Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi aşmasıyla bakteriyel enfeksiyon ajanları besinlerde daha hızlı ve daha kolay ürüyor. Besinler aracılığıyla geçen enfeksiyonlar ishal ve kusma şikayetlerine yol açıyor.
Tatil beldelerinde hijyene dikkat
Özellikle küçük yaştaki çocuklarda, hayati tehlikeye yol açabilecek yaz ishallerinin belirtileri konusunda ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini kaydeden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktuğ Özdemir, "Çocuklarda ishal ve kusmanın aynı anda görülmesi durumunda, yeterli sıvı takviyesi hayati önem taşıyor” dedi.
Dr. Özdemir, tatil bölgelerinde deniz ve havuz aracılığıyla bakterilerin daha kolay bulaştığını, bu nedenle tatil yapılacak yerlerin hijyenine ve temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özdemir, uzun süre bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin; kaynağı belli olmayan içme sularının da ishale neden olduğunu ifade etti.
Doktor onayı olmadan antibiyotik kullanmayın
Farklı nedenlerle ortaya çıkan ani başlangıçlı ishallerde, benzer tedavi yöntemlerinin uygulandığını da vurgulayan Özdemir, ‘’İshal olan bebeğe doktor onayı olmadan kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır. Küçük çocuklarda ishal, özellikle kusma nedeniyle önemli derecede su kaybına yol açmaktadır. Özellikle bebeklere 5-7 gün içinde düzelebilecek olan bağırsak enfeksiyonu nedeniyle yeterli su verilmediği takdirde hayati risk ortaya çıkmaktadır’’ dedi.
Bu nedenler ishale yol açıyor
Dr. Göktuğ Özdemir ishale yol açan nedenleri de şöyle aktardı:
‘’Özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma, üzüm, kavun, şeftali) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da ishale yol açmaktadır.”
Tablo ciddileşebilir!
Bakteriyel enfeksiyonların ateş, kusma, mide bulantısı, karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıktığına vurgu yapan Dr. Özdemir ortaya çıkabilecek ciddi tablolarla ilgili bakın neler söyledi: “Ateş bazen 39 derecenin üzerine çıkabilir. Bu dönemde çocuklar için asıl tehlikeli olan ishal ve kusmadır. İshal ve kusma vücutta ciddi sıvı kaybına yol açar. Bu nedenle ailelerin, çocuktaki ishal ve kusmanın şiddetine çok dikkat etmeli. Önlem alınmazsa vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı ile birlikte akut böbrek yetmezliğine yol açabilecek ciddi bir tablo ortaya çıkmaktadır.”
Dondurma ve çikolatayı eritmeden verin
Özellikle yaz aylarında alınan hazır gıdaların ve sebzelerin hemen buzdolabına konulması ve burada saklanması gerektiğine de vurgu yapan Uzman Dr. Göktuğ Özdemir, şu bilgileri verdi: “Sıcakta bekletilen gıdalarda bakteri üreme riski de artar. Başta dondurma olmak üzere donmuş gıdaların tüketimi ishal oluşumunda önemli rol oynamakta. Bu nedenle dondurma, çikolata gibi çabuk eriyen ve bozulan yiyeceklerin erimeden tüketilmesi önerilmekte. Yazın tüketilen yiyecekler aynı zamanda iyi pişirilmeli. İyi pişmiş besinlerde bakteriyel ajanların yayılımı önlenir. Krema, mayonez ve az pişmiş deniz ürünlerinin yaz aylarında tüketimi uygun değildir.’’
bugün
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |