E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

DARBE HÜKÜMETİNİN, ÜLKEYİ 8'E BÖLEN KARARNAMESİ 10 AY YÜRÜRLÜKTE KALMIŞ! 

12 Eylül yönetiminin, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in gündeme getirdiği Türkiye'nin 8 eyalete ayrılması düşüncesini uygulamaya koyduğu ortaya çıktı.

2.03.2007 - 02:32
DARBE HÜKÜMETİNİN, ÜLKEYİ 8 E BÖLEN KARARNAMESİ 10 AY YÜRÜRLÜKTE KALMIŞ!

                                                                                                       

Bülent Ulusu başbakanlığındaki 44. Hükümet, Evren'in de onayıyla ülkeyi 8 bölge valiliğine ayıran kanun hükmündeki kararnameyi 4 Ekim 1983'te Resmi Gazete'de yayımladı. Ancak kararname 32 gün sonra iktidarı devralan Turgut Özal tarafından uygulanmadı. Birinci ANAP hükümetinin bakanlarından Vehbi Dinçerler, 11 Temmuz 1984'te iptal edilen kararnameyi "Türkiye'yi fiilen böler" endişesiyle dikkate almadıklarını açıkladı. Dinçerler, "Belli bir hesap vardı ve bizim hükümetimiz o hesaba gelmedi. Biz yasayı uygulasaydık ülke 8'e bölünecek ve biz 'bölücülükle' suçlanacaktık. Sivil hükümet federatif yapıyı getirmekle suçlanacaktı. Bu şüphe bize yeterli geldi ve başka bir gerekçe aramadan yasayı iptal ettik." dedi.

Evren'in açıklamalarıyla tartışılmaya başlanan Türkiye'nin 8 eyalete bölünmesi düşüncesi 12 Eylül ihtilalinin ardından fiilen gerçekleştirildi. Ulusu hükümeti, Türkiye'yi "Erzurum, Diyarbakır, Adana, Kayseri, Ankara, Konya, İstanbul ve İzmir" olmak üzere 8 bölge valiliğine ayıran kararnameyi 1983 yılında yayınladı.

Dönemin İçişleri Bakanı Selahattin Çetiner'in önerisiyle gündeme gelen 8 valilik fikri, 24 Haziran 1983 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında karara bağlandı. 'Bölge Valiliği Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname (KHK)' genel seçimlerden 1 ay önce 4 Ekim 1983'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak hükümet, bölge valilerini atamayarak uygulamayı yeni gelecek hükümete bıraktı.

Anayasa'nın 126'ncı maddesine atıf yapılarak çıkarılan KHK'nın gerekçesinde, düzenlemenin amacı şu ifadelerle anlatılıyor: "Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana merkezi idarenin yurt çapındaki hizmetlerinin teşkilatlandırılmasında ve yönetiminde yetki genişliğine dayalı il ve valilik sistemi esas alınmıştır. Ancak özellikle son 30 yıl içinde il sistemi dışına çıkan önemli teşkilatlanma ve uygulamalar yapılarak merkezi idareye bağlı birçok kuruluş, il sınırlarını aşan ve birden çok ili kapsayan bölge kuruluşları haline getirilmişler, sınırları ve merkezleri çok zaman birbirinden farklı olmuş ve valilerin yönetimi, denetimi dışında kalmışlardır. Bölge kuruluşları üzerinde yapılan araştırma ve incelemeler, bu kuruluşların, kısmen yapılan hizmetlerin nitelik ve özelliklerine dayanan teknik ihtiyaçlardan kısmen de valilerin yönetim ve gözetiminden uzaklaşma eğilimlerinden doğduğunu göstermektedir. Mevcut bölge kuruluşlarındaki karışıklık, dağınıklık ve yönetim boşluklarını gidermek amacıyla bu KHK hazırlanmıştır."

Ankara'nın üzerindeki yükün hafifletilmesi öngörülüyordu

1982 yılındaki askerî hükümetin programında kamu yönetiminin aşırı merkeziyetçilik yerine, mülki ve mahallî idarelerin yetkilerinin artırılması, her işin Ankara'dan bitirilmesi gibi eğilimlerin sona erdirilmesine dönük ifadeler yer alıyordu. Bu çerçevede 1983 yılında Yetki Kanunu çerçevesinde çıkarılan 71 sayılı KHK ile ülke sekiz bölgeye ayrıldı. Türkiye'yi 8'e bölen düzenlemeye göre, kamu hizmetlerinin görülmesinde verim ve uyumu sağlamak için birden çok ili içine alan merkezî idare teşkilatının kurulması, bölge valiliğinin kanunla kurup kaldırılması, görev alanının il sınırlarını bölmemesi, bölge valiliğinin görev yaptığı ilin ismiyle anılması, bölge valiliği bünyesinde genel sekreterlik, denetleme kurulu, plânlama ve koordinasyon müdürlüğü, iç güvenlik ve savunma müdürlüğü ile hukuk müşavirliği kurulması kararlaştırıldı. Bölge valilerine diğer il valileri üzerinde emir ve talimat verme, denetleme, bilgi ve görüş isteme yetkileri verildi.

'Kararnameyi uygulasaydık bölücülükle suçlanacaktık'

KHK'nın seçimlere bir ay kala çıkarılması ve icranın yeni hükümete bırakılması ANAP aleyhine bir hareket olarak algılandı. Zaman'a konuşan dönemin Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler, bu konunun Bakanlar Kurulu toplantısında tartışıldığını söyledi. Dinçerler, şöyle konuştu: "Anayasa'yı değiştirenler bu kanunun uygulanmasını neden bize bıraktı? Bu soru bizi çok düşündürdü. Bakanlar Kurulu toplantısında bu düzenlemenin ülkeyi bölünmeye götüreceği üzerinde durduk. Belli bir hesap vardı ve bizim hükümetimiz o hesaba gelmedi. Biz yasayı uygulasaydık ülke 8'e bölünecek ve biz 'bölücülükle' suçlanacaktık. Sivil hükümet federatif yapıyı getirmekle suçlanacaktı. Bu şüphe bize yeterli geldi ve başka bir gerekçe aramadan yasayı iptal ettik." Vehbi Dinçerler, söz konusu uygulamanın Anayasa'ya aykırı olmadığını; ancak ülkenin yönetiminde yapısal değişiklikler öngördüğünü ve bölünmeye zemin hazırladığını dile getirdi. KHK'nın fiilen yürürlüğe girdiğini; ancak valileri atamadıklarını kaydeden Dinçerler, daha sonra çıkarılan yasayla kararnameyi iptal ettiklerini vurguladı.

Bölge valilikleri daha sonra eyalet olacaktı

Kenan Evren, 1983 yılında Türkiye'de eyalet sistemine geçişin kapılarını açabilecek olan 'bölge valilikleri' kurulmasına yönelik düzenlemeyi işbaşına gelen Turgut Özal başbakanlığındaki hükümetin kabul etmediğini doğruladı. Evren Sabah Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, bölge valilikleri kurulmasını ve en az 7-8 bölge valiliği olmasını düşündüklerini belirterek, şu görüşü dile getirdi: "Bunun için bölge valilikleri kurulmasına yönelik 'kanun hükmünde kararname' çıkardık. Ama tam da bu sırada yeni seçimler nedeniyle Meclis dağıldı. Özal hükümeti gelince kararnameyi kabul etmedi. Bence büyük hata yapıldı. 7-8 tane valilik oluşturulacaktı. Valilikler diğer bakanlıkların arasındaki münasebetlerin bir kısmını üzerine alacaktı. Her şey Ankara'ya sorulmayacak, bölge valileri yetkilere sahip olacaktı. Her şey bir avucun içinde tutulamıyor artık. Türkiye 10-12 milyonluk ülke değil. Şimdi 73 milyon nüfus var. Hâlâ eski sistemle yürütmeye çalışıyoruz. Hatta, biz ileride bu bölge valilikleri belki de eyalet olur, bölge valilerini halk kendisi seçer diye düşündük. Bundan korkmamak gerekir. Diğer ülkelere bir bakalım. Pakistan'ın dört eyaleti var. Almanya öyle, Belçika, İsviçre, Fransa, İngiltere öyle. Amerika desen zaten 52 tane eyaleti var. Bazıları korkuyor. 'Böyle bir şey yaparsak Kürtler bağımsızlık ilan eder' diye düşünüyorlar. Benim kanaatime göre edemezler. Çünkü bu topluluk içinde onlara aynı haklar tanınıyorsa niye ayrılmaya kalksınlar? Biz onları ayrı tuttukça onlar da kendilerini ayrı kabul ediyorlar. Bunu önlemeye çalışmalıyız. Bu Meclis'in vereceği bir karar. Türkiye'de ileride eyalet sistemi olabilir."

 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ARABA İÇİN OĞLUNU SATTI!
Amerika bugünlerde 5 aylık oğlunu 2. el araba karşılığı bir aileye satan kadını konuşuyor.
98’LİK TACİZCİ
Meksika'nın Irapuato kentinde 98 yaşındaki bir kadın, 48 yaşındaki adamı ...
PERU'DA DAKİKLİK KAMPANYASI
Randevulara gecikmelerin yaygın olduğu Peru'da ''dakiklik'' kampanyası başlatıldı.
 
GÖÇMENLER ASKERLİKTEN MUAF OLACAK
Meclis Genel Kurulu’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili 4 ayrı kanun ...
TOPUZ; KENAN EVREN AMERİKAN AJANI
Eyalet sistemini gündeme getiren Kenan Evren’e en sert tepki CHP’den geldi... ...
OLAYLI DTP KONGRESİNE SORUŞTURMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İstiklal Marşı'nın okunmadığı Demokratik ...
 
'EYALET SİSTEMİ'NE 'DEMİREL'CE BİR YORUM!
Şimdi hadise şudur: Türkiye daha iyi yönetilmelidir. Bu (eyalet sistemi) ...
DEVLET SIRLARI 75 YIL SAKLI KALACAK
Devlet Sırları Kanun tasarısı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Tasarıya ...
KÜSTAH HOLLANDALI HZ. MUHAMMED'E HAKARET ETTİ
Hollanda’da aşırı sağ çıkışlarıyla tanınan Özgürlük Partisi lideri Geert ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
Güney Kore
fatih terim
konya
Demba ba
İstihdam
mülteci
Binyamin Netanyahu
serdar ortaç twitter