Türkiye, zincir hastaneler, başarılı Türk hekimleri ve dünyayla eş zamanlı uygulanan yöntemler sayesinde sağlık turizminin yapıldığı önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Uluslararası kalite belgeli malzeme, etik yaklaşım, yüksek konaklama ve personel standartları, dünyaca kabul görmüş FDA ve CE onaylı cihazlar, Türk hekimlerinin başarısıyla birleşince sağlık turizminde Türkiye'yi tercih edilen ülke yapıyor.
Sağlık turizminde tedavi amaçlı Türkiye'ye gelen turistler, özellikle diş tedavilerine ilgi gösteriyor. Türkiye'de kaliteli malzemenin kullanıldığı diş tedavilerinin yurt dışı muadillerine göre yaklaşık yüzde 50 daha ucuz oluşu ve diş kliniklerinin dünya standartlarında hizmet vermesi ise ilgiyi artıran ana neden olarak gösteriliyor.
Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği Üyesi (EDAD) olan ve diş sağlığı ve estetiği ile ilgili açıklamalarda bulunan Dent Suadiye Kliniği'nden Protez Uzmanı Dr. İlker Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tedavi için Türkiye'ye gelen hastaların ve gurbetçilerin özellikle estetik cerrahi, göz ve diş branşlarında tedavi olduğunu söyledi. Bu konudaki verilere göre, ''Türkiye'ye sağlık ve estetik turizmi çerçevesinde gelen kişi sayısının (hasta ve hasta yakını), son bir yıl içinde yüzde 15 artarak 360 bine ulaştığını'' ifade eden Arslan, ''Tüm tedaviler içindeki en anlamlı artış ise yüzde 20 ile diş tedavilerinde görülüyor'' dedi.
-''YABANCI SİGORTA ŞİRKETLERİ, TÜRKİYE'DE DİŞ TEDAVİLERİNİ DESTEKLİYOR''-
Arslan, yurt dışındaki özel sağlık sigortalarının bu ülkelerde devletin ücretsiz sağlık hizmeti kategorisine girmeyen diş tedavileri için Türkiye'yi bir seçenek olarak müşterilerine önerdiğini anlatarak, ''Yabancı sigorta şirketleri, Türkiye'de diş tedavilerini destekliyor. Bu kararda, ekonomik gerekçelerin yanı sıra kaliteli tedavilerin uygulanması, kaliteli hizmet sunumuna bağlı mevcut rahatsızlığın tekrarlanmaması önem taşıyor. Çünkü, sorunun tekrarlamaması, bir kez daha tedavi ihtiyacının olmaması sigorta şirketinin giderlerinin azalması anlamını taşıyor'' diye konuştu.
Arslan, diş uygulamalarında en çok gülümseme tasarımı ve estetik lamina'ların tercih edildiğini, dolgu ve implant olmak üzere çeşitli tedavilerin yapıldığını dile getirdi. Arslan, dişte tedavi amaçlı yapılan uygulamaların yanı sıra dişin ömrünü uzatmak, gülüş estetiği kazanmak, daha beyaz dişlere sahip olmak ve geçmişte yapılan kötü görünümlü diş tedavilerine estetik bir görünüm kazandırma uygulamalarının da yoğun talep aldığını ifade etti.
Arslan, dental turizme artan ilgide hastaların hastanede yatırılmadan ya da daha çabuk ülkelerine dönebilmesinin, birçok uygulamanın bir arada yapılabilmesinin, uygulama sonrası hastaların izleme sürelerinin kısalmasının ve düşük maliyetin yanı sıra diş hekimlerinin uluslararası kongrelerde ön plana çıkmasının etkili olduğunu söyledi.
Diş hekimliğinin sağlık turizmindeki en büyük avantajının, kullanılan malzemelerin birçoğunun uluslararası kod ve referanslarla takip edilebilir olmasından kaynaklandığını belirten Arslan, şunları kaydetti:
''Diş hekimliğinin en maliyetli tedavileri olan ortodonti ve implant tedavilerinde kullanılan malzemelerin, beyazlatma ve porselen kaplamaların dünya standartlarında markalar kullanılarak dünyanın her yerinden tedavi kalitesinin ölçülebilir oluşu, diş tedavilerine gösterilen ilgiyi artırıyor. Çünkü, hasta kendisine uygulanan diş tedavisindeki malzemeleri ve sistemleri bildiği için dilerse tedavisine ülkesinde devam edebiliyor'' dedi.
-''DENTAL TURİZMDE 'ONE MINUTE' ETKİSİ''-
Arslan, Avrupa'dan gelen hastaların, işlem gördüğü belli olan ve inci gibi dizilmiş beyaz dişlerin aksine özellikle doğallıktan yana olduğunu anlatarak, ''Genelde estetik yaklaşımları oldukça farklı olan Amerikalı ve Ortadoğulu turistlerin diş konusundaki tutumları oldukça benzer. Her iki coğrafyadan gelenlerin talebi de daha beyaz ve muntazam dişlere sahip olmak. Doğallık ikinci planda kalıyor'' dedi.
Türkiye'nin dış politikasındaki tercihlerinin estetik turizmini etkilediğini öne süren Arslan, şöyle devam etti: ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'One minute' çıkışı ve Mavi Marmara olaylarından sonra İsrail'den gelen talepler azaldı, ancak yine de turist akışı devam ediyor. Bunun dışında Ortadoğu ve Arap ülkelerinden medikal hizmet için gelen turist sayısı her geçen gün artıyor. Tedavi süresince ve sonrasında disiplin ve gündelik yaşamda farklılaşma talep edilen tedavilerde kurallı yaşamayı pek sevmeyen bu ülkelerde sorun yaşayabiliyoruz. Yemek yemek, ikram etmek ve ikramı kabul etmenin birer sosyal değer olduğu doğu kültüründe yaptırılan dişlerin korunması daha güç oluyor. Avrupalılar, yalnız ya da arkadaş grubuyla geliyor.''
Arslan'ın verdiği bilgiye göre, çeşitli ülkelerden gelen turistlerin, aldıkları sağlık hizmetleri şöyle:
''ABD: Estetik dolgu, diş beyazlatma, gülüş estetiği
İngiltere: implant, ortodonti, diş beyazlatma
Fransa: diş beyazlatma, dental spa
Almanya: estetik dolgu ve ortadonti
Hollanda: implant, estetik lamina
Irak: gülüş estetiği, estetik lamina
İran: gülüş estetiği, estetik lamina
Rusya: implant ve diş beyazlatma
Azerbaycan: implant, diş beyazlatma.''
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...