" Depresyon; derin üzüntülü kimi de hem üzüntülü hem de bunaltılı bir his durumla beraber fikir, konuşma ve fizyolojik işlevlerde yavaşlama, durgunlaşma, değersizlik, güçsüzlük, isteksizlik, karamsarlık gibi his ve düşüncelerle beraber seyreden bir sendrom olarak tanımlanıyor.
Gittikçe zorlaşan hayat şartları ve başımıza gelen bir takım olaylar elbette moralimizi bozuyor.Hatta depresyona girmemize neden olabiliyor.Hafif diye geçiştirilen depresyon ilerde çok büyük sorunlara yol açabiliyor.Ayrıca kadınlarda depresyona girme oranı erkeklerden çok daha fazla.Peki neden?
Gündelik olayların insanların ruh halini menfi etkilemesi normal olsa da depresyonun farkının, kişinin bu durumu çözümsüz, kendisini de yetersiz görmesi olduğu belirtiliyor. Gündelik olaylar karşısında morali bozulan şahıs müspet gelişmelerle kendisini yeniden iyi hissederken, depresyon hastalığındaki şahıs kendini hep fena hissediyor. Depresyonun zamanında tedavi edilmemiş olması, "hafif depresyon" diye geçiştirilmesi, ağır bir depresyona dönüşmesine ne sebepten olabiliyor. Bu da durumun kronikleşerek tedavisinin zorlaşmasına yol açıyor. Ağırlaşan depresyonla beraber intihar düşüncelerinin de arttığı görülüyor. Tedavi edilmeyen depresyonda intihar ile ölüm riskinin yüzde 15 gibi yüksek bir oranda olduğuna dikkat çekiliyor.
KADINLARDA ORAN DAHA YÜKSEK
Depresyonun tedavi edilebilen bir hastalık olduğu ifade edilirken, hem klinik hem de kronik depresyonda ilaç tedavisi ve psikoterapi etkili sonuçlar veriyor. İntihar riski bulunan hastalarda ise ilaç tedavisinin mecbur olduğu dile getiriliyor. Türkiye'de kadınların yüzde 12'si, erkeklerin ise yüzde 6'sında depresyon görülüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre kadınların depresyona girme nedenleri arasında; şiddet görme ve yoksulluk geliyor. Türkiye'de yaşın ilerlemesiyle beraber depresyon oranlarında artış olması da dikkat çekiyor. Son araştırmalar Türk toplumun yüzde 9'unun depresyonda olduğunu gösteriyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...