E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Devlette Keyfiyete SON! Her Kuruşun Hesabı Sorulacak

Maliye Bakanlığında devreye sokulan, ''Yönetim Bilgi Sistemi'' ile devlette keyfiyete son verilecek...

8.06.2009 - 11:58
Devlette Keyfiyete SON!

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca oluşturulan ''Yönetim Bilgi Sistemi'' pilot uygulamaların ardından Bakanlığın merkez ve taşra birimlerinde tam olarak devreye girdi.

Yeni sistem, yapılan protokollerin ardından Maliye Bakanlığınca, Başbakanlık, İçişleri, Dışişleri, Tarım ve Köyişleri ile Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları, Gümrük Müsteşarlığı ve Erciyes Üniversitesinde kurularak, faaliyete geçirildi.

Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Erciyes Üniversitesi, Çankırı Üniversitesi ve Artuklu Üniversitesi de, Maliye Bakanlığı ile sisteme ilişkin protokolü imzaladı. Bu kuruluşlarda da sistemin kurulum çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

TBMM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile de yeni sistemin oluşturulmasına dönük protokoller imzalandı.

Milli Eğitim Bakanlığı da, Yönetim Bilgi Sisteminin merkez ve taşra birimlerinde kurulması için Maliye Bakanlığına başvurdu.

Uygulama çerçevesinde Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, protokol sonrası ilgili kamu kuruluşunda yeni sistemin kurulumunu gerçekleştiriyor ve sistem işleticilerine eğitim veriyor. Daha sonra da yeni sistem devreye sokuluyor.

ÇUKURCA'DAKİ TELEFON FATURASI BİLE SİSTEMDE

Maliye Bakanlığının ''Kaynak Yönetim Projesi'' olarak da nitelediği Yönetim Bilgi Sistemi, devlette her kuruşun takibini sağlayacak özelliklere sahip bulunuyor. Sistemin sağladığı yararlar şöyle sıralanıyor:

-Bütün harcamalar elektronik ortama aktarılıyor: Mal ve hizmet alımları, yolluklar, elektrik, su abonelik giderleri, tedavi ve eczane ödemeleri ve diğer her türlü ödeme elektronik ortama alınıyor. Eski sistemde her birim sadece kendi bilgisayarından harcamaları kontrol ederken, yeni sistemde bütün harcamaların merkezden takibi mümkün oluyor.

Bu şekilde Çukurca Mal Müdürlüğünün Mayıs ayı telefon faturası bile merkezde görülüyor, ne kadar telefon konuşması yapılmış, ne kadar ödenecek bunlar merkezden izlenebiliyor.

Yeni sistemde devletin bütün işlemleri, maliyet aşamasından ödeme aşamasına kadar sistem üzerinde gerçekleştiriliyor. Kamudaki satınalmalar da elektronik olarak takip edilebiliyor.

- İhaleler de sistem üzerinden yönlendiriliyor. Kullanıcı, ihaleyi nasıl yapacak, teklif verme ve ihale tarihleri arasında ne kadar fark olacak? Sistem, mevzuat çerçevesinde bu konuda dahi yönlendirme yapıyor.

''A KURULUŞU 2'DEN ALIRKEN, SEN NİYE 5'E ALDIN?''

- Elektronik ortamda iş kontrol mekanizması oluşturuldu: Her türlü harcama ve her türlü ihalede sistem otomatik kontrol yapıyor. Bu amaçla sistemde çeşitli kontrol noktaları oluşturuldu. Ödeneği olmayan harcama mı yapılıyor, sistem otomatik uyarı veriyor. Herhangi bir alım satımda kanuni limitler mi aşıldı, sistem yine uyarı veriyor. Mevzuata aykırı, standart dışı işlem mi yapıldı, sistem yine kullanıcıyı uyarıyor.

- Tüm taahhütler de elektronik olarak takip ediliyor: Bu şekilde Maliye Bakanlığı ya da başka bir birimin mal ve hizmet alımı için ne kadarlık borcu var? Artık anında öğrenilebiliyor. Geleceğe dönük borçları da ortaya koyan sistem aracılığıyla gelecek yıl bütçe ödeneklerinin de daha sağlıklı planlanabileceği belirtiliyor. Bunun da devlette nakit dengesine katkı sağlayacağı söyleniyor.

- Keyfi ve fahiş fiyatla alıma son: Kamu alımları, kuruluş, il ve ilçe, ürün ve fiyat bazında mukayese edilecek. Böylece aynı ürünü A kuruluşunun farklı birimlerinin ya da farklı kuruluşların çok farklı fiyatlarla satın alması durumunda bu tespit edilecek. İlgili kuruluşa, ''A kuruluşu, bunu 2 liradan alırken sen niye 5 liradan aldın?'' diye sorulacak. Fahiş fiyatla ve keyfi alım yapanlar bunun hesabını verecek.

-''PARAN BİTTİ Mİ GERÇEKTEN?''-

- Kamuda ''Param bitti, bana para verin'' devri bitiyor. Yeni sistemde bütün harcama ve ödenek durumu anlık olarak izleneceği için çeşitli kamu kuruluşlarının ''param bitti, bana bütçeden ek para gönderin'' şeklinde, zaman zaman gerçeği de yansıtmayan para taleplerinin önüne geçileceği ifade ediliyor.

KAMU DA, E-FATURA KULLANACAK

- İşlemler elektronik faturayla yapılacak: Halen Telekom, TEDAŞ gibi kuruluşların vatandaş için uygulamaya koyduğu elektronik fatura, yeni sistem sayesinde kamuda da kullanılmaya başlandı. Maliye Bakanlığı da e-fatura kullanan ilk bakanlık oldu.

Maliye Bakanlığı, Telekom, TEDAŞ ve ASKİ ile elektronik fatura ağını oluşturdu. Haziran'da İSKİ ve İZSU ile de elektronik fatura uygulamasına geçileceği kaydedildi.

Daha önce 5 bin noktaya kağıt ortamında fatura gönderilen Maliye Bakanlığı, yeni entegrasyonlar ile tüm faturaları elektronik ortamda kabul edecek, düzenleyecek. Bu şekilde faturalar arasında uyumsuzluk da son bulacak.

SSK VE BAĞ-KUR BORCUNA DA OTOMATİK TAHSİL

- Vergi borçlarının tahsili: Saymanlıklar, kendilerine herhangi bir ödeme evrakı geldiğinde, ödeme yapılacak kişinin vergi ya da vatandaşlık numarasını sisteme girecek. Gelir İdaresi Başkanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde sağlanan entegrasyon sayesinde, sistem Gelir İdaresinden bu kişinin vergi borcu olup olmadığını soracak. 09-12 saatleri arasında sorulan bilgilerle ilgili cevap saat 13-17 arası, saat 13-17 arası sorulan soruların cevabı da, ertesi gün 09-12 saatleri arasında arasında sisteme otomatik olarak düşecek.

Devlete mal satan bir firmanın, devlete iş yapan bir müteahhadin ya da kamu çalışanlarının tedavisini gerçekleştiren bir özel hastanenin vergi borcu varsa, sistem bunun dökümünü gönderecek ve ödeme öncesi bu borç, alacaktan düşecek.

- SGK ile de entegrasyon: Bu ay Sosyal Güvenlik Kurumu ile de entegrasyon çalışması başlatılacak. Sistemlerin entegre edilmesinden sonra devletten alacaklı kişinin SSK ya da Bağ-Kur prim borcu bulunuyorsa, sistem bunun uyarısını da verecek. Böylece taahhütleri karşılığında devletten alacağı olan kişi veya kuruluşun alacağından SSK ve Bağ-Kur prim borcu otomatik kesilerek, SGK'ya aktarılacak.

TRAJİKOMİK OLAY

Bu arada Maliye Bakanlığında Yönetim Bilgi Sisteminin kuruluşu aşamasında yaşanan trajikomik bir olay, kamudaki dağınıklığı da gözler önüne serdi.

Sistem çalışmalar sırasında Maliye Bakanlığının merkez ve taşra birimlerinde kaç telefonun olduğunun bilinmediği anlaşıldı. Rakam tespiti için Türk Telekom'a bir yazı yazıldı ve Maliye Bakanlığının sabit telefon sayısı soruldu. Telekom'dan gelen yazıda, Bakanlığa ait 15 bin telefonun bulunduğu bildirildi.
Ancak bu sayının da doğru olduğu konusunda Maliye Bakanlığında bir tereddüt oluştu. Bunun üzerine merkez ve taşra birimlerinde telefon sayısıyla ilgili bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda Bakanlığının telefon adedinin 5 bin 100 olduğu belirlendi.

YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
V.Değer 3 Haziran 2009 Çarşamba 23:41

Tego.Cahil Köylüler olabilir.Ama benim Vatandaşlarım.Bu Yahudi hayranlığı nereden.Yahudimisin?Olsanda suç değil.Ama kimsenin cahilliği seni ilgilendirmez.Yabancı yalakalığından vaz geçin.

Yorumu oyla      18      10  
VATAN KURTARAN ŞABAN 3 Haziran 2009 Çarşamba 21:14

Meclisteki arkadaşlar,"Vatan kurtaran Şaban" rölünü mu oynuyorlar ?

Yorumu oyla      18      10  
Bildiğini Bilen 3 Haziran 2009 Çarşamba 17:46

Başbakanın yakıştırması ile Turk Time'de bi sürü "edepsizlik" yapmış di mi ama "hakan" mı desem yoksa "şey" mi arkadaş?.

Yorumu oyla      18      10  
hakan 3 Haziran 2009 Çarşamba 16:38

akp deyil akparti haberiveren sensin yanlışı yapan sen.

Yorumu oyla      18      10  
Bildiğini Bilen 3 Haziran 2009 Çarşamba 16:31

Güneydoğu mayınla, meclis de CHP ve MHP lilerle döşenmiş demek... CHP nin oklarına MHP lilerin de kuyruklarına bastın mı "Booom!" yandın gitti...

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın-2 3 Haziran 2009 Çarşamba 10:37

Daha önceki hükümetleri siz neden temizlemediniz diye suçlayan hükümetimiz mayınla ilgili kararın 58. hükümet yani AKP iktidarı tarafından alındığını da ustalıkla örttü. Mayın konusundaki bu acele ,bu telaş neden? Neden özellikle Suriye sınırı da Irak,Azerbaycan,İran veya Ermenistan sınırı değil? Mayın Yasası Kanun No : 4824 Kabul Tarihi : 12.3.2003 Resmi Gazete : 15.3.2003 - 25049 Sözleşmenin Türkiye için yürürlüğe giriş tarihi : 1 Mart 2004. Ne Namsa'sı? Ne mayını bu? Tarihi fırsat mı?

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın-1 3 Haziran 2009 Çarşamba 10:29

Güvenlik Konseyi üyesi ABD,Çin,Rusya dahil olma üzere aralarında İsrail ve Hindistan'ın da bulunduğu ülkeler Ottawa Treaty belgesini imzalamadılar ve mayın temizliği de yapmayacaklar.Kaldı ki acele edecek bir konu da yok.BM sözleşmeye taraf devletler istediği takdirde 10 yıllık ek süre veriyor.Hatta ülkelerin ulusal egemenlikleri konusu da sözleşmede açıkça belirtilmiş durumda.İsteyen ülke imzasını da geri çekebiliyor.

Yorumu oyla      18      10  
Tego GEZERER 3 Haziran 2009 Çarşamba 10:12

TAKOZ muhalefetciler.Ulkenin gelismesini engelleyen sayin TAKOZ"cu vekillerim. Bu zamana kadar özellestirme adi altinda yapilan ve devletin kar getiren kurumlari satilirken bu kadar yaygara koprmadinizda simdilerde neler oldu da böyle yirtinircasina muhalefet yapiyorsunuz. Sen ki Kutsal diye nitelendiridgin Ordunun dahi istihbaratini yabanci kurulusa sattigin kuruluslar satiyor.Bu topraklari cahil köylülerin eline teslim etmektense modern tarimdan anlayan kurumlara tümden verilmelidir.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PİYASALARDA BUGÜN:
Dolar, son iki ayın en yüksek artışlarını göstermesinin ardından, işlemcilerin ...
Rusya, Türk Plakalı Araçlara Bonusu Kesti
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Rusya’nın tek taraflı olarak Türk plakalı ...
İşte Türkiye'nin Petrol Rezervi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2008 yılında açılan 30 ...
 
Kriz İş Ahlakını Öldürüyor,
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yolsuzluk kabul edilir hale geldi
TTNET'TEN BOMBA KAMPANYA
TTNET, mevcut aboneleri için başlattığı "Hızlı İnternetle Hızlı Kazan" ...
Hisarcıklıoğlu'ndan Kriz Tavsiyesi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yeniden yüksek büyüme sürecine ...
 
SENDİKALAR AYAKLANDI
Türk İş'e bağlı Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Hükümetin, ...
Kriz Tüm Sektörleri Vurdu
Ekonomik kriz, yükselmesi beklenen internet reklamlarını da vurdu. Reklamlar ...
Maaş Kesintisinde Ne Yapılmalı
Binlerce insanın işini kaybettiği bir ortamda maaşlarda kesintiye gidilmesi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Ak Parti
MHP
Gurbangulı Berdimuhamedov
CEV Şampiyonlar Ligi
emrah yılmaz
Okan Buruk
Ahmet Kaya
harç
İtalya