Mısır üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi Doç. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Hüsnü Mübarek sonrası Mısır'da yaşanacak muhtemel gelişmeleri değerlendirdi. Kızıltoprak'a göre Mısır'ın geleceğini Savunma Bakanlığı yapan, ordunun başındaki yaşlı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi'nin tutumu belirleyecek. 76 yaşındaki Tantavi'nin halkın taleplerini yerine getiremeyeceğini belirten Kızıltoprak şöyle konuştu:
TANTAVİ AYNI ÇİZGİDE
"Tantavi Mübarek geleneğinden gelen biri. Bu geleneğe bağlı olarak başkomutan Tantavi yeni anayasada orduyu hakim kılacak bir sürece imza atabilir. Mısır'ın Mübarek dönemi ve öncesinden gelen geleneksel yönetim anlayışının kırmızı çizgilerinin yeni dönemde de korunacağı ihtimali çok yüksek. Tantavi'nin uzun vadede gerek halktan, gerekse ordudan destek alabilmesi olanaksız. Bir geçiş sürecinin tepedeki aktörü. Mübarek kendisi makamından ayrıldı. Ama, kurduğu yönetim aynen yerinde duruyor. Bu şekildeki yönetim anlayışına alışmış olan generaller için halkın talepleri doğrultusunda bir geçiş dönemini yönetmeleri de oldukça zor. Ancak generallerin de bir tür demokratik sistemi istedikleri ve yeni yapılacak anayasada ordunun söz sahibi olması kuvvetli bir olasılıktır. "
İSMİ BİR MESAJDI
'Mısır'da İngiliz İşgali, Osmanlı'nın Diplomasi Savaşı (1882-1887)' ve 'Mısır'da Osmanlı'nın Son Yüzyılı' kitaplarının yazarı Süleyman Kızıltoprak, 30 yıllık iktidarını halk ayaklanmasıyla sonlandıran Hüsnü Mübarek'in, son ana kadar rejimini korumak için Ömer Süleyman'ı yardımcı olarak atadığını söyledi. Kızıltoprak, "Aslında Mübarek, bu hamlesinde halka şunu söylemek istedi: 'Siz benim gitmemi istiyorsunuz, tamam gidiyorum. Ama ben size, benden daha kötü, daha zalim bir diktatör bıraktım ona göre.' Yani bir nevi tehdit gibi. Kendi açısından akıllıca. İstihbarat faaliyetleriyle, hapishanedeki işkence olaylarıyla nam salan ve İsrail'le ilişkileri herkesçe bilinen Ömer Süleyman, halk için ciddi bir tehdit unsuru" dedi.
KENDİSİ GİTTİ REJİMİ DURUYOR
Süleyman Kızıltoprak, "Mısır'ın demokratikleşmesini destekleyen kesimler, Mübarek'i göndererek büyük bir başarı elde ettiler ancak halkı şimdi daha zor bir sınav bekliyor. İstedikleri gibi bir yönetim için kendi içlerinden çıkacak bir lidere ihtiyaçları var. Tahrir Meydanı zaferini paylaşan tüm muhalif gruplar, burada ciddi bir beraberlik içine girmeli. Müslüman Kardeşler'in Mısır'ın diğer muhalif gruplarıyla ortaklaşa çalışması gerekiyor" diye konuştu.
Mübarek'e rağmen ordu devrede
Tahrir Meydanı'nda halk dışında ordu ve istihbarat teşkilatının iki güç odağı olduğunu anlatan Doç. Dr. Süleyman Kızıltoprak, istihbaratın başından gelen Ömer Süleyman'ın Mübarek'in çok istemesine rağmen yönetime gelemediğini kaydetti. Kızıl-toprak, Mübarek'e rağmen ordunun devreye girdiğini ve by-pass gerçekleştirildiğini belirtti. Tahrir Meydanı'ndaki kitlelerin taleplerinin takipçisi olmasının bundan sonraki süreçi etkileyeceğini ifade eden Kızıl-toprak "Tantavi döneminin bir geçiş dönemi olacağından kuşku duymamak gerekir. Ancak bu dönemin aktörlerine de dikkat etmek lazım. 1952 darbesini yapan Hür Subaylar gibi bir genç subaylar ekibi ortaya çıkabilir. Bu durumda General Necip rolü Tantavi'ye düşecektir" dedi. Mısır halkının umut bağladığı Tantavi konusunda bir hayal kırıklığı yaşayabileceği uyarısında bulunan Kızıltoprak "Demokrasi yanlısı genç protestocular ise Askeri Konsey ve orduyla ilgili iyimser yaklaşımlarını dile getiriyorlar. Umarım bu iyimserlik onları bir hayal kırıklığına uğratmaz. Mısır halkı Mübarek'in gitmesi konusunda ısrarlı ve inatlı olduğu gibi yeni süreçte de bu onurlu duruşunu sergilerse tarih tekerrür etmeyecektir" diye konuştu.(yenişafak)