Bunun nedenini kısaca açıklayalım:
Zincir reaksiyonu nedir?
İnsan vücudu bir zincir gibi birbirine bağlı bölümlerden oluşur. Zincirin bir yerindeki hareket diğer bölümleri de az ya da çok etkiler. Örneğin resimde omurgamızın bu zincirleme çalışma mekanizması özetlenmiştir. Boynunuzu öne eğdiğinizde sırtınız ve beliniz de bu duruştan az ya da çok etkilenecektir. Bu mekanizma vücudumuzun bütün bölümleri için geçerlidir.
Benzer şekilde; ayak bileği, diz ve kalça eklemleri birbiriyle etkileşim halindedir. Diz eklemi ayak bileği ve kalça eklemi arasında her ikisinden gelen etkilere uyum sağlamak durumundadır. Ayak bileğinizi katı şekilde tutup yürümeye çalıştığınızda ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız.
Benzer şekilde; ayak bileği, diz ve kalça eklemleri birbiriyle etkileşim halindedir. Diz eklemi ayak bileği ve kalça eklemi arasında her ikisinden gelen etkilere uyum sağlamak durumundadır. Ayak bileğinizi katı şekilde tutup yürümeye çalıştığınızda ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız.
Bu etkileşimi farkeden araştırmacılar “diz ağrısı olan bireylerde kalça kaslarının zayıf olduğu” bulmuşlardır. Bu keşiften yola çıkan araştırmacılar kalça kaslarını güçlendirmenin tüm diz eklemini de olumlu etkileyeceğini düşünerek bu konuda bir deneme yapmışlardır.Yapılan çalışmada diz ağrısı olan kişiler için 8 haftalık egzersiz programı dizayn etmişler ve programın ilk 4 haftasında aşağıdaki egzersizleri yapmanın ağrıda ciddi oranda azalma sağladığını bulmuşlar. Kalça egzersizleri ile başlayan program diz egzersizleriyle devam etmiştir.
Hangi egzersizlerle başlamalıyım?
A: Dengeli şekilde ayakta dururken kalçanızı yavaşça yana doğru açabildiğiniz kadar açın ve yavaşça başlangıç pozisyonuna dönün.
B:Oturma pozsiyonundayken bir ayağınızı diğer dizinize değdirecek şekilde yukarı doğru kaldırın ve yavaşça başlangıç pozsiyonuna dönün.
C: Yan yatış pozsiyonundayken üstteki dizinizi bükerek pozisyonlayın. Daha sonra yana doğru açarak yavaşça başlangıç pozisyonuna dönün.
Kaç kere yapmalıyım?
Bu soruya 5 ya da 10 gibi ezbere bir cevap vermek hatalıdır.
Ancak şu kurallar size yardımcı olacaktır.
-Egzersizi gün içinde farklı zamanlarda tekrar etmek,
-Egzersizi yaparken yorgunluk hissedene kadar devam etmek,
-Egzersizin ertesi günü kas ağrısı oluşmuş ise 1-2 gün dinlenmek,
-Egzersizleri yavaş ve kontrollü şekilde yapmak,
-Düzenli olarak minimum 4 hafta devam etmek ve sonrasında diz egzersizleri yapmak yararlıdır.
Birkaç not!
Sağlık sisteminin “en büyük yanılgılarından biri” sorunu sürekli ağrı olan bölgede aramaktır.
İnsanın hareket sistemi dediğimiz yapı, eklemler, kaslar, sinir sistemi… hepsi bir bütün olarak ele alınmalı ve kapsamlı şekilde incelenmelidir.
Egzersiz doğru kullanıldığında , pek çok ağrılı problemin çözümünde kullanılacak etkili bir araçtır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...