Sigortacılar, son dönemde sahte hasarların arttığını belirterek, organize yöntemlerle araçların çarpıştırıldığını, bazı tamir servislerinin çok sayıda otomobil ve motosiklet kazaları düzenlediklerini, hasarlı araç parçaları takılarak, yasal tutanaklar tutulduğunu söylüyor.
Sigortacılıkta sahte hasar oranı artınca şirketler, sahte hasarla mücadele başlattı. Sigortacılara göre, geçen yıl ödedikleri yaklaşık 5 milyar TL’ye yakın toplam sigorta hasarının yüzde 20’si sahte hasardan oluşuyor. Sektör temsilcileri, ekonomik krizle birlikte sahte hasar oranının daha arttığını belirtiyor. Sektör, özellikle son yıllarda trafik ve kasko sigortasında sahte hasar oranının ciddi boyutlara ulaştığını ve sahtekarlık yapanların organize hale geldiğini vurguluyor.
Sahte hasarla mücadele
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sigorta teminatı olmayan durumlarda, bir hasar sonrası zarar görenlerin geriye dönük poliçe yaptırma yoluna gittiklerini vurgulayarak, “Malına kasten zarar verenler ve zarar miktarını olduğundan fazla gösterenler ile karşılaşıyoruz. Maalesef, kuralların tam olarak işletilememesi ve sahte hasara maruz kalan şirketlerin çeşitli nedenlerle olayları hukuki zemine taşıyamamaları sahte hasarların artmasına yolaçıyor” dedi.
Mustafa Su, sahte hasar oıranının tam olarak tespit edilmesinin mümkün olmadığını ancak bu oranın yüzde 20 seviyelerinde bulunduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Mustafa Su, sektörün sahte hasara yönelik mücadelesine de değinerek, şunları söyledi: “Kendi denetim kadrolarımızı oluşturduk. Ayrıca, Sigorta Şirketleri Birliği bünyesinde kurulan Sigorta Bilgi Merkezi, suiistimal olaylarının önlenmesine yönelik tüm verileri depolayıp şirketlere sunuyor. Sahte hasarın en yoğun yaşandığı trafik sigortasında ise tüm poliçeler Trafik Sigortası Bilgi Merkezi üzerinden online olarak düzenleniyor. Kasko sigortalarına ait hasar verileri de bu Merkez üzerinde toplanıp, bilgi bankası oluşturuluyor.”
Bilerek çarpışıyorlar
Axa Sigorta Şirketleri CEO’su Cemal Ererdi de, trafik sigortası, kasko, yangın sigortaları ile sürekli sakatlık ve yaralanma durumlarında sahte hasarla karşılaştıklarını söyledi. Ererdi, özellikle kaza tespit tutanağı uygulaması ile otomobil sigortalarında sahte hasar miktarlarında ciddi artışlar yaşandığını belirterek, “Kasko sigortası olmayan araçların, anlaşmalı kaza tespit tutanağı senaryosu içerisinde çarpıştırılarak sigorta şirketlerinden tazminat almak en kolay yöntem görülüyor. Sigortanın teminat limitleri nedeniyle de sadece bir araç için alınan tazminat rakamları, 25-30 bin TL düzeylerine çıkmaya başladı” diye konuştu. Cemal Ererdi, kasko sigortalarında özellikle bazı tamir servislerinin organizasyonları ile çok sayıda otomobil ve motosiklet kazaları düzenlediklerini ifade ederek, hasarlı araç parçaları takılarak, yasal tutanaklar tutturulduğunu da vurguladı.
En çok otoda sahtecilik var
ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sahte hasarlarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Ferdi ya da organize yöntemlerle gerçekleştirilen sahte hasar girişimlerine en yoğun olarak trafik ve kasko branşlarında karşılaşılıyor. Daha sonra önem sırasına göre yangın ve hırsızlık geliyor. Geçen yıl sahte hasar olaylarının en yoğun yaşandığı trafik sigortasında 1.2 milyar TL, kasko sigortasında ise 1.8 milyar TL olmak üzere 3 milyar TL toplam tazminat ödendi. Bunun yüzde 15’inin sahte hasar olduğunu tahmin ediyoruz.”
Krizde birçok işyeri bilerek yakıldı
AXA Sigorta Şirketleri CEO’su Cemal Ererdi ise, sahte hasar oranının yüzde 10’lar seviyesine çıktığını ancak oto sigortalarında bu oranın daha da yüksek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İki-üç yıldır büyük çoğunlukla Güneydoğu bölgelerinde başlayan ve birtakım takip şirketleri tarafından organize edilen, sahte raporlarla sürekli sakatlık tazminatlarında ciddi artışlar var. Ekonomik krizle birlikte sahte yangın hasarlarında da artışlar oldu. Birçok işyeri nedeni bilinmeyen şekilde yakıldı. İtfaiye raporlarının yetersiz olması ve hasar nedenini saptamaktaki güçlük nedeniyle bu şekildeki şüpheli hasarlar da çoğu zaman ödenmek zorunda kalınıyor.”