Türkiye'de kuraklık yüzünden hububat üretiminde sıkıntı yaşanırken, buğdaya yönelen Çin ve Hindistan'daki artışlara paralel olarak dünya buğday üretiminin, geçen yıla göre 50 milyon ton yükselişle rekor olacak 658 milyon tona ulaşması bekleniyor. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC), son raporunda, Temmuz 2008/Haziran 2009 dönemi dünya buğday üretiminin, geçen yıla göre 50 milyon tonluk artışla 658 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
658 milyon tonun rekor üretim olacağının belirtildiği raporda Konsey, üretim öngörüsünde yapmış olduğu artışın nedeni olarak buğdaya yönelen Çin ve Hindistan ile BDT, ABD ve Brezilya'daki üretim artışlarını gösteriyor.
AB'nin de üretiminin geçen yıldan çok daha fazla olacağını tahmin eden Konseyin raporunda, baharlık buğday için beklentilerin iyileştiği, kışlık buğday üretiminin ise 1998'den bugüne en yüksek düzeyde gerçekleşmesinin beklendiği belirtiliyor.
Rapora göre Temmuz 2008/Haziran 2009 dönemi buğday tüketimi de geçen yıla göre artış gösterecek. Bu sezon tüketimin geçen yıldan 22 milyon ton fazla 634 milyon ton düzeyinde olacağı bekleniyor.
Rekor üretimin stokların artmasını sağlayacağı öngörülüyor. Dönem sonu stokların 143 milyon ton düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor. Dönem sonu stokları 2004-2005 döneminden 2007-2008 sezonuna kadar 141 milyon tondan 119 milyon tona gerilemişti.
''ÇİFTÇİ DESTEKLENİRSE TÜRKİYE DÜNYAYI DOYURUR''
Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, özellikle geçen yıl yaşanan kuraklık yüzünden yaşanan verim kaybının, Türkiye'nin stoklarının bulunmamasının yarattığı ve gelecekte yaratacağı sıkıntıları ortaya çıkardığını söyledi.
Dünyada buğday üretiminin desteklemelerle arttığını ancak gıda, yem ve enerji olarak kullanılması nedeniyle tüketiminde de önemli artışlar yaşandığını dile getiren Çöklü, buğdayın son birkaç yıldır stratejik ürün haline geldiğini bildirdi.
Çin ve Hindistan gibi ülkelerin bile buğdaya yöneldiğini dile getiren Çöklü, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin artık, tedbirlerini alması gerekiyor. Üreticilerin desteklenmesi, teşvik edilmesi, üretime yönlendirilmesi gerekiyor. Çiftçi desteklenirse Türkiye, dünyayı doyurur. Yeter ki, bizi tarladan, üretimden koparmasınlar. Sürekli artan girdi maliyetlerimizin hafifletilmesi gerekiyor. İthalata verilecek para çiftçiye verilirse hem çiftçi kalkınır, hem de üretimle dünyada söz sahibi oluruz. Dünyada üretim artarken bizde azalıyor olması, bir zamanlar kendi kendine yeten ülke konumundaki Türkiye için çok üzücü.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...