E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Düzensiz Uyku Obeziteye Yol Açıyor, Bunu Biliyor muydunuz? 

Uzmanlar uyardı! Yapılan araştırmalar göre uykusuzluk ve obezite arasında doğru orantı var. Uzmanlar uyku bozukluğunun obeziteyi, obezite ve aşırı kiloların da uyku bozukluğuna yol açtığını belirtiyor. Peki bu hastalıklarla nasıl mücadele edeceğiz? İşte Ayrıntılar ...

2.05.2014 - 14:32
Düzensiz Uyku Obeziteye Yol Açıyor, Bunu Biliyor muydunuz?

Ciddi bir sağlık problemi olan uyku bozukluklarının nedenine bakıldığına çeşitli nedenler arasında özellikle obezite ile ilişkisi olduğu görülmüştür. Giderek görülme oranı artan bu uyku bozuklarının önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir.  Obezite ve uyku bozukluğuna bakıldığında bu iki hastalık kısır bir döngü içerisindedir. Birbirini tetikleyen bu iki hastalıktan korunmak için uzmanlar spor yapmayı öneriyor. 

Uyku bozuklukları mı obeziteye neden oluyor yoksa obezite mi uyku bozuklarına neden oluyor?

Bu sorunun cevabında ise bu iki hastalığın birbirini tetiklediği görülmüştür. Obezite, bireyde uyku bozukluklarına yol açıyor. Uyku bozuklukları da hem obeziteye yol açıyor hem de obezitenin derecesini artıyor. Yetersiz uyuma, kalitesiz uyku, sürekli uyku bölünmesi gibi uyku bozuklukları olan bireylerdekortizol ve leptin hormonlarının düzeyleri olumsuz etkilenir.

Bu hormonların etkilenmesi bireyin kendini sürekli aç hissetmesi gibi sorunlara neden oluyor. Bu iki hastalık görüldüğü gibi birbirini tetikleyen hastalılardır. Uykusuzluk, obezitenin yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kalp krizi ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Agresif, gergin olursunuz ve depresyona eğilim artar. Uykusuzluk, gördüğünüz gibi bir çok kronik hastalığa yol açtığı gibi hem de ruhsal olarak oluşturduğu negatif durumlar ciddi anlamda yaşam kalitenizi düşürüyor.

Neler yapmalıyız

Uyku bozukluğu olan bireylerde obeziteye neden olan yanlış alışkanlardan vazgeçilip doğru davranışların kazanılması temel olan yaşam tarzı değişikliği yapılması en önemli basamaklarından biridir. Bel çevrenizi mutlaka düzenli olarak ölçün. Bel çevresinde 13-15 cm’lik artış uyku bozukluğu riskini 4 kat artırdığı görülmüştür. Ayrıca uyku kalitesini artırmak için yapılması gerekenlerden biri mutlaka düzenli spordur. 

Uyku problemi yaşayan hastalarıma mutlaka düzenli spor yaptırıyorum. Onlara bu uyku problemin azalacağını hatta düzeleceğimi söylediğimde ilk önce biraz tereddüt ediyorlar. Sonuç ise 2-3 hafta sonra kendileri bile şaşırıyorlar. Çünkü bu kısa süre zarfında bile hızlı bir şekilde uykularında düzelme görülüyorlar. Haftada en az 3 veya 4 defa aktif yapacağınız spor, düzenli beslenme ve ağırlık kaybı uykusuzluğunuzda büyük ölçüde düzelme sağlayacaktır.

Uyku bozukları: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Uyku; gün boyu yorulan vücudun ve yıpranan sinir sisteminin, yenilenmesi ve dinlenmesi için kendini bakıma aldığı bir zaman dilimidir. Bu zaman diliminde meydana gelen sorunlar (uykuya dalamama-erken uyanma) vücudun kendini yenilemesine engel olur ve kişi kendini ruhsal ve bedensel olarak kötü hisseder.

Uyku ihtiyacı yaklaşık 9-10 saattir. Yetişkin bir insan için günlük 7-8 saat uyku yeterlidir. Fakat bu kişilere göre farklılıklar gösterir. Üç- dört saat uykuyla yetinen bir insan olabileceği gibi, dokuz-on saat uyuduğu halde hala uykusuzluk çeken insanlar da vardır. Yaşlı insanların vücut işlevleri yavaşladığından ve gün boyu fazla hareket etmediklerinden dolayı uyku süreleri daha azdır. Sıkıntılı ve stresli kişiler daha fazla uyurken, hayatla barışık, neşeli insanların daha az uyuduğu gözlemlenmiştir.

Uyku bozuklukları sadece az uyumayla değil aşırı uyku haliyle de kendini gösterir. Kişi 9-10 saat uyuduğu halde kendini uykusuz hisseder, uyanmakta güçlük çeker. Başkalarının yardımıyla uykudan uyanır.

NEDENLERİ

Uyku bozukluklarının psikolojik ve biyolojik bir çok nedeni vardır. Ağrılı bir hastalık veya kullanılan ilaçlar biyolojik neden olarak gösterilebilir. Duygusal problemler, sosyal ilişkiler, günlük yaşamda başa gelen sıkıntılı durumlar, iş yerinde, evde veya okuldaki stres ortamı kişinin üzerinde baskı oluşturur. Bu tür gerginlikler rahatlamayı zorlaştırır, iştahı etkilediği gibi uyku düzenini de bozar.

Depresyon uyku bozukluklarının en önemli nedenleri arasındadır. Bu durumdaki bir hasta zor uyur. Geceleri aralıksız bir uykudan mahrum kalır. Sık sık uyanma ve sabah erken kalkma gibi sorunları vardır. Bu da onun daha çok endişelenmesine neden olur.

Ayrıca akşamları fazla miktarda tüketilen çay ve kahve uykusuzluk nedeni olabilir.

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Uykusuz sağlıklı bir yaşamdan söz edilemez. Uykusuzluğun giderilmesinde yapılması gereken en önemli şey uykusuzluğun gerçek nedenini bulmaktır. Bundan dolayı uyku şablonu gözden geçirilmeli, saat kaçta yatağa girip kaçta kalktığı, gece kaç defa uyandığı ve uyandığı zaman kendini ne kadar dinlenmiş hissettiği not edilmeldir. Bir kaç hafta uygulanacak bu yöntem neden rahat bir şekilde uyuyamadığı konusunda yardımcı olacaktır.

Yorucu geçen günün sonunda kişiyi etkileyen baskı ve kaygıları azaltmak için kas gevşetme teknikleri, nefes alma teknikleri ya da rahatlık sağlayacak yatak rutini geliştirmek faydalı olacaktır.

Kullanılacak uyku ilaçları kısa süreli uykusuzluk nöbetlerinde ve stres döneminde faydalı olabilir. Fakat sürekli olarak kullanılacak ilaçlar bir süre sonra etkisini azaltacak ve daha yüksek dozda ilaçlar kullanılmasını gerektirecektir. Bu da daha farklı ruhsal ve bedensel sorunlara yol açar.

Haber Gazete

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menopoz Oldu Ama Hamile Kaldı! Bu Nasıl Oldu?
İngiltere'de 17 yaşında menopoza giren genç kız hamile kaldı.Doktorların ...
Eşek Sütü ile Ürettiği Cilt Maskesi Revaçta!
Balıkesir'de bir firmanın eşek sütü ile ürettiği cilt maskesi başta genç ...
Diyetsiz Kilo Vermenin Çok Basit Yolu! İşte O Tüyolar Burada!
Kilo vermenin sıkı çalışma ve disiplin gerektirdiğini belirten Yrd. Doç. ...
 
Fit Kanunu “4N 1Y”: Neyi, Ne Zaman, Ne Kadar, Neden Yiyorsun?
Haberciliğin kanunu “5N 1K”, Tavman’ın fit kanunu ise “4N 1Y”. Açılımı ...
Dikkat! Gözlerinizi Kaybetme Riskiniz Çok Fazla!
Bahar ayı ile birlikte artış kaydedilen göz alerjisi, tedavi edilmezse ...
Müezzinoğlu Hacıları Uyardı:
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türk hacıları ve Umre'ye giden vatandaşların ...
 
Diyarbakır'da Kamu Hastanelerinde Çok Dilli Hizmet!
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yanı sıra çevre ülkelerdeki hastalara ...
Mışıl Mışıl Uyumak Hayal Değil
Amerikalı bilim adamlarına göre, sabah ve akşam bir bardak vişne suyu ...
Flaş Haber! Dünyanın En Bulaşıcı 'Ebola Virüsü' Çok Hızlı Yayılıyor!
Batı Afrika'da Gine Cumhuriyetinde Şubat ayı başında başlayan salgının, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
şampiyonlar Ligi
Türkmenistan
TCMB
hollanda
Eczacıbaşı
Volero
Mehmet Şimşek
Milwaukee Bucks