Aşısı meydana gelmediği için Ebola Kanamalı Ateşi'nden korunmanın tek yolunun virüsle temasın önlenmesi olduğunu söyleyen Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, genel temizlik kaidelerine uyulması, ellerin sık sık yıkanması, bölgeden gelen etlerin yenmemesi, yabancılarla temasta dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: BAŞKA ÜLKELERE DE BULAŞABİLİR
Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ
En önemli belirti yüksek ateş
Tedavisi meydana gelmediği için, bulaşmanın ve hastalığa bağlı ölümlerin azaltılmasının tek yolunun riziko faktörlerinin bilinmesi ve ferdi koruyucu önlemler alınması olduğunu belirten Prof. Dr. Ergönül, belirtileri şöyle sıraladı: "En önemli belirtisi yüksek ateş olan hastalık, beraberinde şiddetli halsizlik, adale ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı şikâyetleri ile başlar. Bunları bulantı, kusma, döküntü izler. Henüz sonra böbrek ve karaciğer fonksiyonları bozulur ve kanamalar başlar. Virüsü aldıktan sonra hastalığın ortaya çıkış müddeti 2-21 gün arasında değişir. Çoğunlukla 15-20 gün içinde hastalık yapmazsa hasta bağışıklık kazanır. Tanı için ELISA, antijen tespit testleri, serum nötralizasyon testi, RT-PCR ve virüs izolasyonu testleri kullanılabilir. Hastalık yüzde 90 oranında ölümcül seyretmektedir. Belirli bir rehabilitasyonu yoktur. Ağır hastalar yoğun bakım takip ve tedavisine ihtiyaç duyarlar. Erken teşhis edilir ve iyi bakım alırsa hastalıktan kurtulma imkânı vardır."
Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde Ebola teşhisi şüphesiyle yoğun bakıma alınan hastanın öldüğü bildirildi. Ölen Suud yurttaşının kan örnekleri üzerinde yapılan tıbbi incelemelerde Ebola belirtilerinin bulunduğu belirtilen açıklamada, kesin teşhis için alınan örneklerin ABD veAlmanya'daki gelişmiş tıbbi merkezlere iletildiği ve sonuçlarının beklendiği dile getirildi. Suudi vatandaşın iş gezisi için Sierra Lione'ye gittiği ve ramazan ayında ülkeye döndüğü kaydedildi.
Virüsün aşısı 2015'te geliyor
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden bilim adamları, Ebola virüsüne karşı ilk aşının klinik deneylerine başlamaya hazır olduklarını açıkladı. Klinik çalışmaların başarılı olması halinde 2015 başında virüse en fazla maruz kalan sağlık personeline aşıların yapılabileceği vurgulandı. Bu arada Afrika'da hastalığı kaptıktan sonra ABD'ye götürülen Dr. Kent Brantly ve Nancy Writebol'a şimdiye kadar insanlar üzerinde denenmemiş bir serum verildiği ve her iki Ebola hastasında da iyileşme işaretleri görüldüğü bildirildi. Şu ana kadar sadece maymunlar üzerinde denenen 'ZMapp' adı verilen serumun klinik deneyi bulunmadığı, onay almadığı, ancak ABD'li hastalarda olumlu sonuç verdiği açıklandı.
Haberazim
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |