İbrahim Kiraz/Star
Darfur’daki mesele ne?
Darfur’da yıllardır devam eden bir iç savaş var. Bu kapsamda katliama varan vahşet olaylarının yaşandığı inkár edilemez. Sudan Hükümetinin Darfur’daki isyancı kabilelere karşı yürüttüğü mücadelenin yanısıra Afrika kökenli bu kabilelerle Arap kabileleri arasında yaşanan etnik temelli bir çatışma da söz konusu. (Batı basınında yer aldığı şekilde, ‘Darfur’daki hıristiyan kabilelerin soykırıma uğratıldığı’ iddiası da doğru değil. Çünkü bölge halkının yüzde yüzü Müslüman.)
Evet, kanlı çatışmalar var; kadınların, çocukların öldürüldüğü vahşi katliamlar var. Ama ABD’nin derdinin bu acıyı dindirmek olduğuna kim inanır?
Gazze’deki çocuklar mı, Irak’taki kadınlar mı?
Sudan Afrika’nın en geniş ülkesi. Zengin petrol rezervleri var. (Bunların önemli bölümü Darfur bölgesinde.) Yalnız Amerikan hükümetinin değil bazı Avrupalı tröstlerin de bu topraklar üzerinde birtakım hesapları olduğu biliniyor.
Öyle ki bölgedeki olaylar hakkında ısrarla ‘soykırım’ kavramının kullanılması bir dış müdahale için meşruiyet sağlanması amacına bağlanıyor.
Devlete karşı isyan başlatan kabilelerin hangi hesaplarla kimler tarafından desteklendiği sorusuna ise hiç kimse cevap veremiyor.
Tarafların uzlaştırılması yolunda hiçbir adım atılmayıp mevcut yönetimin devrilmesi yönünde çabaların öne çıkması da en azından düşündürücü.