AA muhabirine 2015 seneyin sona ermesine sayılabilir günler kala ölçümlendirme yapan enerji şirketlerinin üst seviye yöneticileri, sektörün 2016 seneye ilişkili olarak amaçlarıyla ilgili da bilgi verdi.
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Türkiye'nin enerjide, sebep bizzat kısmında gerekse yeryüzünde söz sahibi olabilmesi yerine özel sektör yatırımlarının gittikçe ivme kazanıyor meydana gelmesinin , bütün bölge şirketleri yerine epeyce kımetli bir tecrübe meydana geldiğini ifade etti .
Ak, 2015 sonu itibarıyla üretim portföylerinde yurt içerisinde 7 hidroelektrik, 1 rüzgar, 3 jeotermal ve 3 natürel gaz santrali ile Pakistan'daki 1 rüzgar santrali ve İsrail'de 2 natürel gaz çevrim santrali bulunduğu bilgisini aktardı.
2015 seneyin Yorucu Enerji için güzel bir yıl meydana geldiğini anlatan Ak, " Yaşama geçirmek talep ettiğimiz projeler ve ticari operasyonlar açısından hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebiliriz.Manisa Alaşehir'de 45 megavatlık jeotermal enerji santralimizin 33,73 megavatlık gücünü milli sisteme bağladık. Osmaniye'de ise Sarıtepe ve Demirciler rüzgar enerjisi santrallerimizin inşaatına başladık" diye konuştu .
Ak, "Jeotermalde toplamında 129 megavatlık gücümüz yer alıyor , bir sonraki yıl inşaatına başlanacak 94 megavatlık Kızıldere III projemizle beraber bu gücü artıracağız. Sahip olduğumuz önlisans ve önlisans başvurularıyla beraber düşünüldüğünde bir sonraki 3-4 yıl içerisinde toplamında 320 megavatın üstünde jeotermal güce sahip olacağız" ifadelerini kullandı.
Ashdod natürel gaz çevrim santralinin devreye alındığı İsrail'de yatırımları artırdıklarını ifade eden Ak şunları kaydetti:
"İsrailli ortaklarımız ile Geçen yıl devreye aldığımız Dorad natürel gaz çevrim santralinden ardından Ashdod kojenerasyon natürel gaz santrali de enerji üretimine başladı. Yüzde 42,15 oranında ortak olduğumuz Ezotech Electric Ltd tarafından yapılan Ashdod kojenerasyon santrali, 55 megavat elektrik ve 40 ton/saat buhar üretim kapasitesine sahip. İsrail'deki diğer projemiz Ramat Negev natürel gaz santrali için çalışmalarımız devam ediyor. Kısa süre içerisinde devreye alınacak Ramat Negev natürel gaz santralimizin 120 megavat kurulu güce ve 70 ton/saat buhar kapasitesine sahip olacak. İsrail'deki bütün bu yatırımlarımızın yerel güç olma hedefimizin ybir an önce, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi anlamında da kımetli olduğuna inanıyoruz."
Ak, bununla beraber 2015'in Yorucu Enerji'nin güneş enerjisi alanına araştırma ve altyapı hazırlıklarını hızlandırdıkları önemli yıl olduğunun altını çizdi.
2015 senesinde müşteri sayısını 5 kata çıkardıklarını söyleyen Ak, "2016'da büyümeyi devam ettirerek 50 bin sayaca ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun Için ilişkin olarak 2016 senesinde , Yorucu Elektrik'in sadece bu müşterilere yapacağı elektrik satışının 2.5 milyar kWh/yıl olmasını öngörmekteyiz" diye sohbet etti .
2015'in 2. yarısından itibaren ticaret ile ilgili yeni bir yapılanmaya gittiklerini ifade eden Ak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hacimsel yükseliş paralelinde geri dönüşlerimizi almaya başladık. Ticaret faaliyetlerimizde sürdürülebilir bir hacim oluşturma politikamız var. Bunun yanı sıra Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) Piyasa Yapıcı olduk. Bugün piyasada yapılan işlemlerin kayda değer bir bölümünde yer aldığımızı görmekteyiz. Yatırımlarımızın Haziran 2016'da devreye almayı planladığımız toplamında 80,3 megavat'lık Sarıtepe ve Demirciler rüzgar enerjisi santralleri için de Gold Standard sertifikasını aldık. Yorucu Enerji grubu olarak Kızıldere II ve Alaşehir I santrallerinde kullanılan yerli üretim ejektör ile jeotermal enerjide yerli üretim teşviki almaya hak kazanan ilk firma olarak, 2016 senesinde bu teşvikten faydalanmaya başlayacağız."
Aksoy, "Aktif büyüklüğümüz 1 , 1 milyar TL, özsermayemiz ise 638 milyon TL'ye ulaştı. Ciroda hedeflediğimiz büyüklüğe ulaşmakla beraber akaryakıtta tavan fiyat uygulamaları, elektrikte ise arz fazlası ve fiyatlar üzerindeki baskı nedeni ile karlılığımız maalesef arzuladığımız düzeyde gerçekleşmedi" diye konuştu .
Portföyü çeşitlendirmek için jeotermal enerji yatırımları yaptıklarını ifade eden Aksoy şunları kaydetti:
"Aydın Kuyucak projemizdeki sondajlarımız başarıyla devam ediyor. Ön lisans başvurumuzu 18 megavata yükselttik. Projeye bugüne kadar 14 milyon dolar yatırım yaptık, 2016 ve 2017 senelerinde 57 milyon dolar daha yatırım yapmayı öngörüyoruz. 2017'nin 3. çeyreğinde ilk faz elektrik üretimine geçmeyi ve sonrasında ilave sondajlarla ikinci fazda kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz."
Aksoy, "Rüzgar enerjisi alanında 116 megavat kapasiteli 4 ayrı proje (Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Tekirdağ) için Nisan 2015'te Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvuruda bulunduk. Bu sürecin neticelerinin açıklanmasını bekliyoruz" diye sohbet etti .
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) tertip ettiği hidroelektrik özelleştirmeleriyle yakından ilgilendiklerini ifade eden Aksoy, "126 megavat kapasiteli Grup-4 (Kadıncık 1-2 HES) ve 263 MW kapasiteli Grup-5 (Doğankent-Kürtün-Torul HES) portföyünün ihalelerine katıldık. Şimdi ÖİB'nin yeni ihalelerini bekliyoruz. Zira 2016 senesinde portföyümüze barajlı bir HES katmayı hedefliyoruz" diye konuştu .
Aksoy, yenilenebilir enerji alanında ise, Azerbaycan Cumhuriyeti Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Devlet Ajansı (ABEMDA) bünyesinde faaliyet gösteren Azalternativenerji Ltd ile hem Türkiye hem de Azerbaycan'da güneş, rüzgar ve jeotermal alanlarında ortak proje geliştirmek üzere Niyet Protokolü imzaladıkları bilgisini verdi .
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...