Halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi hastalığı, beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar meydana getiriyor. Bunun sonucunda da hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişikliklerine neden oluyor.
Epileptik nöbetlerle kendini gösteren epilepsinin, Türkiye’de de dünyada olduğu gibi yüzde 0,5-1 arasındaki bir sıklıkla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Berrin Aktekin, “Epilepsi nöbeti, beyindeki nöronların, anormal, ani, gelip geçici elektrik deşarjları sonucu görülen belirti ve bulgulara neden olan bir durum. Epileptik nöbet gerçekleştiğinde hastada gelip geçici bilinç kaybı veya farklı özelliklerde belirtiler görülmekle birlikte, kişinin tek bir nöbet geçirmesinin de epilepsi hastası olduğu anlamına gelmeyebilir” diye konuştu.
YAŞLA BİRLİKTE GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR
Epilepsinin herhangi bir yaş ve zamanda ortaya çıkabilmekte birlikte ilk 16 yaşa kadar ve 65 yaşından sonra görülme sıklığının arttığını belirten Prof. Dr. Aktekin, “Çocuklarda 16 yaşa yaşına kadar en sık görülen nörolojik hastalık, epilepsidir. Çocukluk çağında beyin matürasyonu ile de ilgili olarak ergenlik döneminde sonlanabilen epilepsi tipleri de vardır. Bununla birlikte erişkinlerde 65 yaşından sonra görülebilen nörodejeneratif; demans, parkinson ve beyin damar hastalıklarının görülme sıklığının artmasıyla birlikte yaşla birlikte giderek artan bir sıklıkta olmak üzere çocukluk çağından daha sık görülür” ifadelerini kullandı.
“HASTALAR NÖBET GEÇİRDİKLERİNİ FARK ETMEYEBİLİR”
Pek çok farklı tip epilepsi nöbetinin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Aktekin, “Nöbet sırasında bilincin ve farkındalığın etkilendiği hastalar nöbet geçirdiklerini fark etmeyebilir. Bu hastalar nöbet geçirdiklerini fark edemedikleri için hem kendileri yaralanabilirler hem de kendileri diğer kişileri yaralayabilirler. Çocukluktaki dalma nöbetleri ya da bilinç kaybı veya farkındalık kaybı ile giden nöbetlerin de riski olmakla beraber araç kullanmadıkları için bu çalışmada bahsedilmemiş. Ancak onların da trafik ışıklarında bekleme sırasında ya da karşıdan karşıya geçme sırasında dalma şeklinde nöbet geçirmesi hayati risk oluşturabilir” ifadelerin kullandı.
Çalışmayla da dikkat çekildiği gibi epilepsinin tüm vücuttaki kasılmalarla beliren sara krizleri dışında belirtilerinin de olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aktekin, “Kısa süreli gelip geçici, kötü koku, baş dönmesi, davranış ve duygulanım değişiklikleri, anlamsız kısa süreli dalmalar gözden kaçabilir. Bu nedenle kısa süreli ve gelip geçici belirtilerde farkındalık oluşturarak nöroloji uzmanına başvurmak önemli” diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...