Enerjide otomatik fiyatlandırmanın 1 Haziran’a çekilmesi Başbakan Tayyip Erdoğan’dan döndü. Başbakan, yüksek oranlı zam yapılmasına da karşı çıktı. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu sonrasında biraraya gelen ekonomiden sorumlu bakanlar çözüm aradı.
Enerji Bakanlığı Haziran ayı için yüzde 10 oranında zam öneriyor. Otomatik fiyatlandırma planlandığı gibi Temmuz’da başlarsa zam ihtiyacı yüzde 20 ila 30’u bulacak. Aynı şekilde Haziran ayı için doğalgaza zam önerisinde bulunan BOTAŞ da Temmuz ayını beklemek zorunda kalacak.
ELEKTRİK ARZINDA DA SIKINTI VAR
Enerjide sıkıntı sadece zamla sınırlı değil. Barajlardaki su miktarının 3’te bir oranında azalmasıyla birlikte elektrik üretimi de ciddi oranlarda düştü ve kayıp 2.5 milyar kilovatsaati buldu. Yetkililer acil çözüm bulunmazsa arzın bundan sonra talebi karşılayamayacağının altını çiziyor. İlk 5 aydaki elektrik talep artışı ortalama yüzde 9.7 olarak gerçekleşti.
205 milyar kilovatsaatlik üretime karşılık 204.5 milyar kilovatsaatlik tüketim tahmini var. Ancak kuraklık, santrallerin revizyonu ve tüketim artışı nedeniyle üretimin tüketime yetmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
TERMİK SANTRALLER TAM KAPASİTE ÇALIŞAMIYOR
Termik santrallerin daha fazla çalıştırılabileceği beklentisi de boşa çıkmak üzere. Yıllardır revizyonu tamamlanamadığı için bu santraller de tam kapasite çalıştırılamıyor. Halen tam kapasite çalışan doğalgaz santralleri de petrol fiyatlarındaki artışla birlikte elektrik üretim maliyetini iyice artırıyor.
Yetkililer, “Talep beklentilerimizin çok üzerinde. Klima kullanımındaki artış ve turizm sezonu dikkate alındığında Temmuz ve Ağustos’ta elektrik kesintileri kaçınılmaz olacak” diyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...