Trakya Üniversitesi'nde "Beslenme Beyin İlişkisinde Yağ, Kas ve Karaciğerin Rolü" isimli bir panel düzenlendi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Yüksel, yeme alışkanlıklarının ve "fast food" kültürünün sağlığa zararları konusunda katılımcılara bilgi verdi.
'FAST FOOD'LAR BAĞIMLILIK YAPABİLİR'
Yüksel, "Fast food" yemeklerinin içindeki bazı maddelerin insanları daha çok yemeye teşvik ettiğini, bağımlılık denebilecek duruma getirebileceğini söyledi. Tatlandırıcı unsuru içeren besinlerin mümkün olduğu kadar kullanılmamasını tavsiye eden Yüksel, "Tencere yemeklerinin yeniden alışkanlık haline getirilmesi gerekli." dedi.
Yediğimiz şeylerin beyin ve bağırsaktaki etkilerine değinen Yüksel, "fast food" ürünlerinin vücuttaki yağ dokusunu artırdığını, salgılanan leptin (tokluk hormonu) miktarının da aynı oranda arttığını ifade etti:
"Artan bu leptin miktarı normalde beynimizde doyma dürtüsünün oluşması için gerekli uyarıyı sağlamak zorunda ancak leptin miktarı belli düzeyin üstüne çıktığı zaman doyma merkezinin çalışmadığını görüyoruz. Yani beynimiz doyma sinyalini algılamamaya başlıyor."
ÖĞRENME BOZUKLUĞU, HAFIZA SORUNU, NÖROLOJİK HASTALIKLAR...
Tokluk hissini algılamamanın insanı obeziteye götürdüğünü vurgulayan Yüksel, "Bu durumdan beyinsel fonksiyonlar da etkilenebiliyor. Fast food türü beslenme, öğrenme bozuklukları meydana getirmeye başlıyor. Bunun yanı sıra hafıza sorunları ortaya çıkıyor. Şeker metabolizmasının da bozulmasına bağlı olarak özellikle Alzheimer gibi çeşitli nörolojik hastalıkların ortaya çıkmaya başladığını görebiliyoruz." şeklinde konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...