Foreign Policy dergisinin haberine göre, Jon Kyl, James Risch, Mark Kirk ve James Inhofe adlı dört Cumhuriyetçi senatör, Savunma Bakanı Robert Gates’e bir mektup yazarak, “ABD toprakları, müttefiklerimiz ve ülke dışında görev yapan askerlerimize koruma sağlayacak bu füze savunma sisteminin, müttefiklerimizle işbirliği içerisinde konuşlandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede, İran’ı hedef alan radar sistemlerinin Gürcistan topraklarına yerleştirilmesinin, Türkiye’den daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Senatörler, Gürcistan’ın gelecekte daha yakın bir ABD müttefiki olması açısından da bu kararın daha yerinde olacağını ifade etti.
ABD'li senatörler, ayrıca, Gürcistan'ın söz konusu radar sistemi için muhtemel bir ev sahibi olarak değerlendirilip değerlendirilmediğini veya Pentagon'un başka alternatifleri olup olmadığını öğrenmek istediklerini belirtti.
Senatörlerin gönderdiği mektubu yorumlayan Foreign Policy dergisi, NATO veya Obama yönetiminin Gürcistan’a radar yerleştirmeleri olasılığının düşük olduğunu ifade etti. Dergi, Gürcistan'ın NATO üyesi olmamasının ve böyle bir adımın, ABD-Rusya ve Rusya-NATO ilişkilerini son derece olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çizdi.
Füze kalkanının bir ayağının Türkiye’ye kurulma olasılığı geçtiğimiz yılki NATO zirvesinde sert tartışmalara yol açmış, Ankara hedef olarak İran’ın telaffuz edilmemesinde ısrar etmişti. Türkiye, ayrıca, söz konusu radar sisteminin komuta ve kontrolünün kendisinde olmasını, sistemden sağlanacak istihbaratın da İsrail'le paylaşılmamasını şart koşmuştu.
GÜRCİSTAN'DAN İLK TEPKİ
Gürcü yetkililer ise ABD'li senatörlerin önerisi hakkında yorum yapmak için çok erken olduğunu belirtti.
İngilizce yayın yapan Gürcü haber sitesi "Civil"in bildirdiğine göre, Tiflis'teki bir basın toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı David Jalagania, "Bu çok kısa bir süre önce ortaya atılan bir öneri. Bu yüzden Gürcistan'ın bu konuda henüz somut bir duruşu yok. Ama getirilen öneri, bölgesel istikrar ve güvenlik açısından değerlendirilmesi gereken bir teklif. Ancak yine de bu konu hakkında siyasi bir yorum yapmak için çok erken" diye konuştu. (hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |