Pennsylvania Üniversitesi Hastanesi'nde 3 bin 300 hastayı gözlemleyen araştırmacılar, daha hafif göğüs ağrısı çekenlerle kıyaslandığında, şiddetli göğüs ağrısının, hastanın o anda bir kalp krizi geçirdiğinin veya bunu izleyen bir ay süresince kalp krizi geçireceğinin işareti olmadığını tespit etti.
Sonuçları "Annals of Emergency Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarlarından Anna Marie Chang, aksi bir durumun da doğru olabileceğini, ancak göğüs ağrısı şiddetli değilse bu ağrının kalp krizi olmadığı anlamına gelmediğini söyledi.
Araştırma kapsamında, 0 ile 10 arasında bir ağrı şiddeti çizelgesi oluşturuldu ve hastanenin acil servisine göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran 3 bin 300 hasta üzerinde ölçüm yapıldı. Daha sonra bu hastalar, kalple bağlantılı herhangi bir rahatsızlık geçirip geçirmediklerinin tespit edilmesi için 30 gün boyunca gözlemlendi.
Gözlemler sonucunda, kalp krizi geçirme bakımından şiddetli ağrıyla başvuran hastaların daha az şiddetli ağrıyla başvuran hastalardan daha fazla risk grubunda bulunmadığı, ayrıca bir saatten uzun süren göğüs ağrısının kalp krizinin pratik bir göstergesi olmadığı belirlendi.
Doktorlar, kalp krizinin sebep olduğu ağrının sadece göğüs bölgesinde değil, kolda, çene altında ve karın bölgesinde de olabileceğini söyledi.
Araştırma ekibinde yer almayan acil tıp doktoru James Feldman, "İnsanlar, belirtiler ambulansı çağırmaları için yeterli hale gelene kadar göğüs ağrısını göz ardı ediyorlar. Göğüs ağrısı kalp krizi göstergesi olabilir de olmayabilir de, fakat kesinlikle ciddi bir şeyin göstergesidir" dedi.
HÜRRİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...