Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katılacağı toplantı, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinin devam ettiği bir döneme denk geliyor.
Geçtiğimiz hafta Hamas ve El Fetih'in başını çektiği Filistinli gruplar da başta hükümet kurulması olmak üzere pek çok konuda uzlaşmaya vardıklarını, bunun için de alt komisyonların çalışmalara başlayacağını duyurmuştu. Ancak gözlemciler, hem Gazze'den İsrail'e yönelik roket atışlarının devam etmesini hem de Hamas ve Filistinli gruplar arasında birbirini suçlayıcı açıklamalar gelmesini, bölgedeki barış girişimlerinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösterdiği şeklinde yorumluyor.
Son günlerde yeniden giderek artan roket saldırıları üzerine İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün yaptığı açıklamada, roket saldırılarının devam etmesi durumunda cevaplarının çok sert, acı verici ve keskin olacağını öne sürdü. İsrail, 22 günlük saldırının akabinde ocak ayının ortalarında sağlanan ateşkesten sonra Gazze'den 110 roketin fırlatıldığını öne sürüyor. İsrail saldırılardan sonra hemen Gazze'yi bombardımana tutuyor. Saldırılardan en fazla Refah'taki tünel bölgeleri etkileniyor. Bombardımanın yanı sıra bölgedeki olumsuz hava şartlarından dolayı dün çöken bir tünelde 5 kişi hayatını kaybetti.
Şarm el Şeyh'teki toplantıları Mısır ve Norveç birlikte organize ederken, İsrail ile Hamas arasında aktif arabuluculuk yapan Fransa da toplantıda Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy tarafından temsil ediliyor. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil edeceği toplantıya Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un da katılması bekleniyor. Toplantı öncesi ABD, Gazze'nin yeniden imarı için 900 milyon dolar ayırdığını açıklamıştı. Aynı şekilde Suudi Arabistan da 1 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulundu. Başta zengin Körfez ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin Gazze'nin yeniden imarına büyük bir destek vermesi bekleniyor. Uzmanlara göre 2,7 milyar dolarlık hedef fazlasıyla aşılacak. Ancak Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda toplanan yardımların Gazze'de kullanılmasında sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyor. Toplantıda yaklaşık 1 milyar dolarlık yardım açıklaması beklenen Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Javier Solana, Gazze'ye yardımların ulaşması için yeni bir mekanizma oluşturmaya gerek duymadıklarını, tanıdıkları tek mercinin Filistin Otoritesi olduğunu açıklamıştı.
Şarm el Şeyh'teki toplantı öncesi ABD, AB, BM ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi eski İngiltere Başbakanı Tony Blair de Gazze'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Bölgedeki yıkımı görmek için ilk kez Gazze'ye giren Blair, en büyük yıkımın gerçekleştirildiği Abed Rabbo bölgesinde incelemelerde bulundu. İsrail'in 22 günlük saldırıları sırasında 1.300'den fazla kişi hayatını kaybederken, 5 binden fazla kişi yaralandı ve 20 binden fazla ev de büyük zarar gördü.
zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...