Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, dünya nüfusunun hızla arttığını, gıda kaynaklarının sınırlı kaldığını ve tarımsal üretim artışının yeterli olmaması sebebiyle, insanlığın gıda ve beslenme probleminin her geçen gün büyüyerek artmakta olduğunu söyledi.
“16 Ekim Dünya Gıda Günü” münasebetiyle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 100. Yıl Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Programa Vali Vahdettin Özcan, daire müdürleri, STK temsilcileri ile çiftçiler katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve İl Müdürlüğü tanıtım filmi gösteri ile başlayan programın açılış konuşmasını İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır yaptı. Çakır, “Dünya nüfusunun hızla artması, gıda kaynaklarının sınırlı kalması ve tarımsal üretim artışının yeterli olmaması sebebiyle, insanlığın gıda ve beslenme problemi her geçen gün büyüyerek artmaktadır” sözleri ile başladığı konuşmasında, her yıl milyonlarca çocuğun anneleri yetersiz beslendiği için normalden daha az kiloda doğduğunu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde 10 milyon çocuğun 5 yaşına ulaşmadan hayatını kaybettiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 2014 yılı “Uluslararası Aile Çiftçiliği” yılı ilan edildiğini, bu yılın temasının “Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse" olarak belirlendiğini vurgulayan Çakır, aile çiftçiliğinin önemi üzerinde durdu. Çakır, Çankırı’da çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tarım işletme sayısının 10 bin, 8 bin 799 adet büyükbaş hayvancılık işletmesi bulunduğunu ifade ederek, “Mevcut işletmelerin yüzde 90'ından daha fazlasının küçük ölçekli aile işletmesi olması Çankırı için aile işletmeciliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. İlimizde gıda sektöründe 130 adet gıda üretim yeri, 626 adet gıda satış yeri, 453 adet toplu tüketim yeri olmak üzere toplam 1209 kayıtlı gıda işletmesi faal durumdadır. Dünyada gıda sektörü çok stratejik bir sektör haline gelmiştir. Unutmayalım ki Allah'ın insanlara verdiği en büyük nimet binalar, gökdelenler değil, topraktır. Dünyada 1 milyar insan açlıkla yüz yüzedir. Bunun önüne geçecek, sigorta yapı aile işletmeciliğidir.” diye konuştu.
Aile Çiftçiliği tanıtım filmi gösterimi ile devam eden programda Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabit Erşahin ve Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oral Düzdemir tarafından konferans verildi. Konferansın ardından Prof. Dr. Erşahin ve Doç. Oral Düzdemir günün anısına Vali Özcan tarafından plaket verildi. Program stantların gezilmesi ile sona erdi.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...