İngiltere Başbakanlığı ise bu iddialarla ilgili soruları yanıtlamayacağını bildirdi.
Bu arada İngiliz polis yetkilileri, önceki gün Amerikan istihbaratıyla ilgili gizli Snowden belgelerini yayımlayan Guardian muhabirinin partnerinin Heathrow havaalanında 9 saat gözaltında tutulmasının yarattığı tepkileri "sağlam hukuki temellere dayanıyordu" diyerek yanıtladı.
David Miranda'nın, Pazar günü Berlin'den gelip, partneri Guardian muhabiri Glenn Greenwald'la birlikte yaşadığı Rio de Janeiro'ya transit geçişi sırasında, İngiltere polisi tarafından Terörle Mücadele Kanunu kapsamında alıkonması eleştirilere yol açmıştı.
'Karanlık tipler'
Guardian Genel Yayın Yönetmeni Alan Rusbridger bugün gazetesinde, Miranda'nın gözaltına alınışını ve bunun gazetecilik açısından ne anlama geldiğini irdelediği bir yazı yazdı.
Ama Rusbridger yazıda sadece Miranda olayından söz etmiyor, bir süre önce, "başbakanın görüşlerini temsil ettiğini söyleyen çok üst düzeyde bir hükümet görevlisinin" kendisi ile temasa geçerek, Snowden dosyalarının iade veya imha edilmesini talep ettiğini anlatıyor.
Rusbridger, iki ay süren görüşmeler ve mahkemeye verilme tehditlerinden sonra geri adım atmak zorunda kaldığını, İngiltere'nin dinlemeden sorumlu istihbarat kuruluşu GCHQ'dan iki güvenlik uzmanı nezaretinde gazetenin bilgisayarlarındaki bazı dosyaların imha edildiğini kaydediyor.
Yayın yönetmeni İngiltere hükümetinin bundan tatmin olmuş görünmesini ise alayla karşılıyor ve "Dijital teknoloji çağından hiçbir şey anlaşılmadığını gösteren, tuhaf, anlamsız ve sembolik bir işlemdi" diye yorumluyor.
Rusbridger, bu baskıların yayın politikasını etkilemeyeceğini de, "Snowden belgeleri ile ilgili sabırlı ve titiz çalışmamızı sürdüreceğiz, ama bunu Londra dışında yapacağız" diye ifade ediyor.
Ahiret sorgusu
Pazar sabahı transit geçtiği Londra Heathrow havaalınında 9 saat alıkonulan 28 yaşındaki Brezilya vatandaşı David Miranda bu süre içinde bir odada 6 ajanla beraber kapalı kaldığını ve hayatının en ince ayrıntılarıyla ilgili sorularla karşılaştığını söyledi.
Miranda, Brezilya'ya indiğinde yaptığı açıklamada "Bilgisayarımı, bilgisayar oyunlarımı, cep telefonumu, hafıza kartlarımı, herşeyi aldılar" dedi, bilgisayarının ve cep telefonunun şifrelerini de açıklamak zorunda bırakıldığını ekledi.
David Miranda, kendisine baskı yapmak için sorgu sırasında, sürekli "cezaevi" ya da "karakol"a gönderme sözcüklerinin kullanıldığını kaydetti ve "Bana suçluymuşum ya da İngiltere'ye bir saldırı gerçekleştirecekmişim gibi davrandılar. Çok sıkıntılı ve bezdiriciydi ama yanlış bir şey yapmadığımı biliyordum." diye konuştu.
Miranda 2000 tarihli Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesi çerçevesinde alıkondu. Bu madde, polisin havaalanları, limanlar ve uluslararası garlarda, bireyleri, herhangi bir delil olmaksızın, 9 saate kadar alakoyup terör eylemleriyle ilgisi olup olmadığına dair sorguya çekmesine yetki veriyor.
Hükümetlerin tepki duyduğu belgeleri yayımlayan bir gazetecinin partnerinin bu şekilde alıkonmasının yarattığı tepkilere cevap veren Scotland Yard yetkilileri, gerekçe belirtmediler ancak "Miranda'nın alıkonması kararının, titiz bir değerlendirme neticesinde alındığını" söylediler.
'Avukatı vardı'
Polis yetkilileri, sorgulama sırasında Miranda'nın avukatının hazır bulunmasına da izin verildiğini kaydediyorlar.
Miranda'nın partneri Guardian muhabiri Glenn Greenwald, olayın tamamen, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA ile ilgili belgeleri yayımladığı için, kendisine yönelik bir tehdit niteliği taşıdığını söylüyor.
Guardian gazetesi, Miranda'nın Almanya'da, yine Snowden dosyaları üzerinde çalışan ABD'li film yapımcısı Laura Poitras ile görüştüğünü ve Poitras ile Greenwald arasında malzeme taşıdığını söylüyor.
Brezilya hükümeti, dün yaptığı açıklamada Miranda'nın alıkonmasının haklı gösterilemeyeceğini kaydederek Dışişleri Bakanı William Hague'den açıklama istendiğini bildirmişti.
İngiltere hükümeti ise, konunun polisiye bir mevzu olduğunu söylemek dışında açıklama yapmadı.
Geçici olarak Rusya'ya sığınan eski Amerikan istihbarat görevlisi Edward Snowden, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nin Amerikan vatandaşlarının internetteki faaliyetlerini ve telefon konuşmalarını yasa dışı izlemeye aldığını ifşa eden belgeleri sızdırmıştı.
Guardian gazetesi, Snowden'ın, bu konuda bir dizi haber yapan muhabiri Glenn Greenwald'a binlerce dosya ulaştırdığını belirtiyor.
bbc türkçe
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...